Víťaz Paríž – Roubaix Mathew Hayman ohlásil koniec kariéry

zdroj: twitter.com/CyclingAus

Austrálsky jazdec Mathew Hayman (:mts:) ukončí svoju kariéru na domácich pretekoch Tour Down Under, ktoré sa konajú v januári. 40-ročný pretekár sa pohyboval v profesionálnej cyklistike 19 rokov. Jeho prvým zamestnávateľom bol Rabobank Proteam.

Najväčším momentom Haymanovej kariéry bolo víťazstvo na najslávnejšej klasike Paríž – Roubaix z roku 2016. Na velodróme v Roubaix dokázal poraziť klasikársku legendu Toma Boonena, Iana Stannarda a Sepa Vanmarcka.

„Nastal čas, aby som urobil dôležité rozhodnutie. Rozhodnutie, s ktorým som bojoval niekoľko mesiacov, hlavne zo strachu z toho, aký bude môj život po ukončení kariéry. Cyklistika mi tvorila život veľmi dlhý čas. Moja rodina však iba bojovala o moju pozornosť a chcem, aby odteraz bola mojou prioritou,“ povedal rodák z Camperdown.

Hayman sa z holandského Rabobanku v roku 2010 presunul do tímu Sky. Tam závodil štyri sezóny a v roku 2014 sa dostal do zostavy stajne Mitchelton-Scott (vtedy ešte s názvom Orica GreenEDGE). V drese austrálskeho tímu dokázal pri 17. účasti na Paríž – Roubaix dosiahnuť až na samotný vrchol. Celkovo má na konte tri víťazstvá z profesionálneho pelotónu. V roku 2011 vyhral jednodňové preteky Paris-Bourges a v sezóne 2005 ovládol celkové poradie na závode Sachsen-Tour. Hayman je však veľmi dobrým a uznávaným pomocníkom pre tímových lídrov.

„Roubaix som si zamiloval už na začiatku mojej kariéry, no niekedy som cítil, že sa tam veľmi trápim. V roku 2016 som zdvihol dlažobnú kocku nad hlavu. Bol to môj najlepší športový moment, na ktorý som hrdý. Bol to výsledok všetkej mojej snahy, učenia sa a toho, že som sa nevzdal. Stále som sa snažil,“ vyhlásil o svojom najväčšom víťazstve.

„Teším sa na oddych a na to, že sa vrátim k mojim najväčším fanúšikom Harper, Noah and Elodie. Moja žena Kym vždy stála za mnou a vždy podporovala mňa aj moju rodinu,“ povedal o svojich troch deťoch a manželke.

Na záver sa poďakoval austrálskemu biznismenovi Gerrymu Ryanovi, ktorý vlastní tím Mitchelton-Scott. Za tento tím jazdí napríklad aj čerstvý víťaz Vuelty, Simon Yates.

Zdroj: cyclingweekly

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár