Storer má druhý skalp. Roglič útočil, ale spadol (10. etapa Vuelta 2021)

Vuelta a España 2021
Michael Storer 10. etapa Vuelta 2021

zdroj: ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

10. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 patrila úniku, z ktorého vyhral Austrálčan Michael Storer (DSM). Po účasti v brejku sa Nór Odd Christian Eiking (:iwg:) zmocnil červeného dresu, ktorý patril Primožovi Rogličovi (:tjb:). Slovinec bol po útoku na stúpaní najsilnejší, ale spadol a nezískal čas na priamych konkurentov v celkovom poradí. Roglič je však stále v najlepšej pozícii z favoritov. Až na tím INEOS Grenadiers, ktorý sa opäť trápil so svojimi lídrami.

Druhé miesto v etape získal Belgičan Mauri Vansevenant (:dqt:) so stratou 22 sekúnd na víťaza. V jeho skupine sa nachádzal aj Eiking, ktorý mal v cieli náskok 11:27 min na Rogliča, pretože Team Jumbo-Visma schválne daroval úniku veľký priestor. Nór sa vo veku 26 rokov nachádza na životnej pozícii – v ďalšej etape bude viesť Grand Tour s náskokom 2:17 na tretieho Rogliča.

Druhý v top 10 je ďalší účastník úniku Guillaume Martin (COF). Francúz dostal šancu zabojovať o celkové poradie, keďže patrí k lepším vrchárom pelotónu.

Po aktívnej prvej hodine sa vytvoril veľký únik. O víťazovi rozhodlo prudké stúpanie Puerto de Almáchar. 24-ročný Austrálčan Michael Storer bol individuálne najlepší a po útoku 18 kilometrov pred cieľom a následnom zjazde do Rincón de la Victoria. Teší sa z druhého víťazstva na Grand Tours, prvé získal minulý týždeň v šiestej etape.

Nalini - procycling

Roglič nič nestratil, ale ani nezískal

Aj keď pelotón vedený tímami s favoritmi na celkové poradie bol počas väčšiny dňa pokojný, v závere mier ukončil vedúci Primož Roglič (:tjb:). Slovinec zaútočil a vybudoval si menší náskok, stíhali ho len duo z Movistaru Enric Mas – Miguel Ángel López a Jack Haig (TBV). Muž v červenom drese však tlačil aj na klesaní, čo sa mu vypomstilo.

Primož Roglič
Roglič v útoku.PHOTOGOMEZSPORT2021

Roglič spadol, bol pohltený Masovou skupinkou. V cieli s nimi finišovali ešte Alexandr Vlasov (AST) a Felix Großschartner (BOH).

Najhoršie skončil tím INEOS Grenadiers. Trápiaci sa Kolumbijčan Egan Bernal a Brit Adam Yates (:ins:) nedokázali držať krok ani s Rogličom, ani s Movistarom. V cieli stratili 37 sekúnd na skupinu.

Storer si ide po triumf (video):

Ako dnes prebehla 10. etapa Vuelta a Espaňa?

Preteky sa po pondelkovom dni voľna dostali na najjužnejší bod svojho 76. ročníka. Desiata etapa mala 190 kilometrov, viedla kompletne popri pobreží Stredozemného mora na Costa del Sol. 16 km pred cieľom vrcholilo stúpanie Puerto de Almáchar (5 km – 8%). Nasledoval technický zjazd.

Profil: 10. etapa Vuelta 2021

10. etapa Vuelta a Espaňa 2021
10. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Bleskový štart

Únik dňa mal veľkú šancu na úspech. Preto sa útočilo od samého začiatku. Prvá hodina sa prešla v rýchlosti až 50 km/h a pomáhal aj zadný vietor.

Dokonca útočil aj olympijský šampión Richard Carapaz (:ins:). 50 km po štarte sa balík rozdelil na dve polovice. Z čelnej najprv nastúpilo 12 ľudí, boli doplnení o ďalších ľudí.



Veľký únik

Nakoniec, 103 km, pred cieľom bola na čele 31-členná skupina s náskokom, ktorý neskôr narástol na tri minúty.

AG2R-Citroen: Bouchard, Calmejane, Champoussin
Alpecin-Fenix: De Tier
Astana-Premier Tech: Aranburu, L. L. Sanchez
Bora-Hansgrohe: Benedetti, Schachmann
Caja Rural-Seguros RGA: Lastra, Amezqueta
Cofidis: Martin, Jesus Herrada
Deceuninck-Quick Step: Vansevenant, Bagioli
Euskaltel-Euskadi: Azparren
EF Nippo: Camargo, Craddock, Keukeleire, Cort
Groupama-FDJ: Le Gac
Ineos Grenadiers: Van Baarle, Narvaez
Intermarché-Wanty-Gobert: Eiking
Lotto Soudal: Vermeersch
BikeExchange: Howson, Schultz
Team DSM: Arensmann, Storer, Tusveld
Trek-Segafredo: Elissonde
UAE Team Emirates: Oliveira, Trentin

V celkovom poradí boli najlepší Odd Christian Eiking (+9:10 min) a Guillaume Martin (+ 9:39 min). V poslednej časti sa náskokom tak zvýšil, že sa ocitli na čele virtuálneho celkového poradia.

Únik zvíťazí, Jumbo-Visma kontroluje

Zloženie skupiny vyhovovalo tímu Jumbo-Visma, ktorý kontroloval pelotón. Nechal únik vyhrať, náskok neustále rástol a odovzdanie červeného dresu z ramien Primoža Rogliča bol pre holandský tím príjemný bonus.

40 km pred cieľom bola medzera už na úrovni 12 minút.

Prvé pokusy nevyšli

Po šprintérskej prémii boli na čele Trentin, Aranburu, De Tier a Jesús Herrada. V posledných 25 km prichádzali ďalší a ďalší jazdci z väčšej skupiny, až sa čelo poslednýkrát zjednotilo.

Samostatný únik vyskúšal Rui Oliveira, ktorý predstihol osamoteného De Tiera. Kenny Elissonde na najstrmšej časti zatlačil a viedol štyri kilometre pod vrcholom.

Storer najsilnejší na stúpaní

Elissonda dotiahla najlepšia selekcia. Následne zaútočil víťaz siedmej etapy Storer, za ním sa sformovala stíhacia skupina z desiatich ľudí. Medzi jazdcom DSM a zvyšok sa nachádzal sólo Clément Champoussin (ACT). Pod vrcholom nepríjemne fúkalo proti smeru jazdy.

Zároveň prebiehal súboj Martin vs Eiking, ktorých v celkovom poradí od seba delilo iba 19 sekúnd. Kilometer pod kopcom Francúz zaútočil, ale Eiking nasledoval. Na nich sa zavesili BouchardVansevenant, ElissondeNick Schultz a neskôr aj Dylan van Baarle.

Storer si prišiel po 10. etapu Vuelta 2021

Na klesaní sa Eiking uvoľnil od najväčšieho súpera Martina. Spoločne s Vansevenantnom dostihli Champoussina a pridal sa Van Baarle. Storer mal 24-sekundový náskok.

Nič nezabránilo druhému triumfu Michaela Storera na tejto Vuelte. Šprint o druhé miesto vyhral Vansevenant pred Champoussinom.

Primož Roglič nastúpil, Ineos má ďalšie veľké problémy

Movistar Team a INEOS Grenadiers kontrolovali silnejšie tempo v pelotóne na kopci.

Tesne pod vrcholom nakoniec nastúpil veľmi dynamicky Primož Roglič (:tjb:). Nikto nedokázal priamo reagovať. Stíhali ho hlavne Miguel Ángel López, Enric Mas (MOV), Jack Haig (TBV), Egan Bernal (:ins:) a na chvíľu aj kolega Slovinca Sepp Kuss.

Bernal mal problémy s tempom a pridal sa do zadnej skupiny, kde bol ešte jeho kolega Adam Yates.

Roglič na zemi

Bolo vidieť, že Slovinec na technickom zjazde riskoval, až spadol. Po etape potvrdil, že sa nezranil a mohol v poriadku pokračovať.

Haig, López a Mas ho dostihli a spoločne sa tak dostali do cieľovej destinácie. V posledných piatich kilometroch sa k nim ešte pridali Kuss, Felix Großschartner, Alexandr Vlasov. Finišovali s odstupom 11:49 min.

So skoro polminútovým odstupom bola ako druhá v cieli skupina v zložení: Egan Bernal, Adam Yates (:ins:). David de la Cruz, Rafal Majka (:uae:), Gino Mäder, Wout Poels (TBV), Fabio Aru (:tqa:) a Louis Meintjes (:iwg:).

Nalini - procycling

 

10. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – výsledky:

01Michael StorerTeam DSM04:09:21
02Mauri VansevenantDeceuninck-Quick Step+ 22
03Clément ChampoussinAG2R Citroën Team+ 22
04Dylan Van BaarleINEOS Grenadiers+ 22
05Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert+ 22
06Jhonnatan NarvaezINEOS Grenadiers+ 51
07Nick SchultzTeam BikeExchange+ 51
08Geoffrey BouchardAG2R Citroën Team+ 51
09Lilian CalmejaneAG2R Citroën Team+ 51
10Kenny ElissondeTrek-Segafredo+ 51

10. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – celkové poradie:

01Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert38:37:46
02Guillaume MartinCofidis+ 58
03Primoz RoglicJumbo-Visma+ 02:17
04Enric MasMovistar Team+ 02:45
05Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 03:38
06Jack HaigBahrain Victorious+ 03:59
07Egan BernalINEOS Grenadiers+ 04:46
08Sepp KussJumbo-Visma+ 04:57
09Adam YatesINEOS Grenadiers+ 05:01
10Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 05:42
11Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 06:10
12Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 06:12
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár