Vuelta a Burgos 2021 preview: program, etapy, profily, favoriti

Vuelta a Burgos 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

Dva týždne ostávajú do začiatku poslednej Grand Tour sezóny, španielskej Vuelty. Tento rok sú úvodné tri etapy posadené do regiónu Burgos. A niet lepšieho testu ako preteky Vuelta a Burgos 2021, ktoré sa konajú od 3. do 7. augusta. Etapové preteky kategórie .Pro sú tradičnou prípravou pred poslednou časťou sezóny.

Tento rok majú na sever Španielska namierené hlavne protagonisti z Giro d’Italia, pre ktorých pôjde o prvú vážnu skúšku po niekoľkých mesiacoch. Dovedie ich až k červenému dresu?

Cyklistika: Vuelta a Burgos 2021 – program

3. augusta– 7. augusta
43.
ročník
804
kilometrov
Kategória: etapové preteky Pro
13 World Tour tímov + 8 Pro Tour tímov

Vysielanie naživo, Vuelta a Burgos 2021 live:

Každý deň od 15:00 do konca etapy (cca 17:00) na webovej stránke pretekov.

Predošlí víťazi Vuelta a Burgos:

Vlani sa preteky konali hneď po reštarte sezóny a niesli sa v otázkach ohľadom pandemických opatrení. Kráľovskú etapu a celkové poradie zobral Remco Evenepoel. Mladý Belgičan vtedy získal svoje tretie víťazstvo v etapákoch, pokračoval v Poľsku, až nešťastne spadol na Okolo Lombardie.

Remco Evenepoel vyhral 3. etapu Vuelta a Burgos
Evenepoel na Vuelta a Burgos 2020. zdroj: twitter.com/EvenepoelRemco

2020 Remco Evenepoel
2019 Iván Ramiro Sosa
2018 Iván Ramiro Sosa
2017 Mikel Landa
2016 Alberto Contador
2015 Rein Taaramäe
2014 Nairo Quintana
2013 Nairo Quintana
2012 Daniel Moreno
2011 Joaquim Rodríguez

Vuelta a Burgos 2021 – etapy a trasa

Päť etáp ponúkne šance pre puncheurov, šprintérov, ale hlavne vrchárov. Nakoniec, jeden z nich sa stane celkovým víťazom podujatia.

1. etapa Vuelta a Burgos 2021 (utorok 3. augusta) – 161 km

1. etapa Vuelta a Burgos 2021
Profil 1. etapy Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Podobne ako na veľkej Vuelte, začína sa v katedrále v meste Burgos. Mesto má 200-tisíc obyvateľov. Na začiatok je prichystaná rovinatá etapa s puncheurskym finále. Končí sa v pri hrade v Burgose, na kopci dlhom 1100 metrov o priemere 6% s maximami do 9% Jazdci si kopec ochutnajú už pri prvom prejazde 14 km pred cieľom. Pravdepodobný scenár je hromadný dojazd., alebo útok od samého začiatku kopca.

2. etapa Vuelta a Burgos 2021 (streda 4. augusta) – 175 km

Profil 2. etapa Vuelta a Burgos 2021
Profil 2. etapy Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Po druhé by sa o slovo mali prihlásiť rovinatí šprintéri. Aj keď sa jedná o zvlnený deň končiaci v meste Briviesca po sekcii klesaní. Záver bude technický, v poslednom kilometri sa nachádza nepríjemná vracačka v tvare U a nasleduje jemná zákruta až na rovinatý cieľ.

3. etapa Vuelta a Burgos 2021 (štvrtok 5. augusta) – 173 km

Profi3. etapa Vuelta a Burgos 2021
Profil 3. etapa Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Od juhu až k pobrežiu Biskajského zálivu na severe. V posledných 25 km sa začne stúpať na známy miestny kopec Picón Blanco (8 km – 9,2%). Pre morskú klímu na ňom často nepríjemné fúka a cesta k opustenej vojenskej základni je dosť strmá. Potom sa začne ešte klesať do neďalekého mesta Espinosa de los Monteros, čo môže v podstate zamedziť odvážnejším útokom na vrchole.

Kopec sa objaví v tretej etapy Vuelta a Espaňa. Našťastie, cieľ už bude na vrchole.

4.  etapa Vuelta a Burgos 2021 (piatok 6. augusta) – 173 km

4. etapa Vuelta a Burgos 2021 profil
Profil 4. etapa Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Rovinatá etapa zamieri opäť hlbšie do vnútrozemia. Pôjde o čistú rovinatú skúšku, kde sa v závere nachádza iba jedna zákruta pred posledným kilometrom. Hromadný šprint je priam nevyhnutný.

5.  etapa Vuelta a Burgos 2021 (sobota 7. augusta) – 146 km

5. etapa Vuelta a Burgos 2021 profil
Profil 5. etapa Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Horský finiš si fanúšikovia vychutnajú až v poslednom, piatom dni. Podobne ako v tretej etape, väčšina etapy nie je špeciálne náročná. Až stúpanie k národnému parku s jazerami „Lagunas De Neila“ poriadne preverí všetkých zúčastnených. Kopec má 12 km o priemere 6,2%. Môžno ho rozdeliť na tri časti. Prvá je strmá a dosahuje priemer 10%, v druhej sa nachádza niekoľko častí s falošnými rovinkami, ktoré zjemňujú finálny priemer. Záver je však brutálny, posledný kilometer má 11% a finišuje sa vo výške 1800 metrov nad morom.

Na tomto stúpaní sa darí hlavne ľahkým vrchárom. 15-krát bol zaradený do programu Vuelta a Burgos. V posledných edíciách vyhral Iván Ramiro Sosa trikrát za sebou, predtým stúpanie ovládli jeho kolumbijskí rodáci Miguel Ángel López, Nario Quintana a Esteban Chaves.

Vuelta a Burgos 2021 – favoriti

Na štartovke sa objaví väčšina World Tour tímov, ale chýba Deceuninck – Quick-Step. Remco Evenepoel tak svoj titul a fialový dres neobháji.

Až šesť ľudí z top 10 Giro d’Italia má zamierené do kopcovitého regiónu. Pre viacerých z nich ide o jedny z prvých pretekov od mája.

Vrchári

Ineos s Bernalom či Sosom bude diktovať

Egan Bernal a Joao Almeida
Egan Bernal. ©Fabio Ferrari/LaPresse

Egan Bernal (:ins:) ako víťaz Gira má zamierené aj na Vueltu, aby získal cenný double. Lenže – tesne po zisku premiérového ružového dresu bol pozitívne testovaný na COVID-19. Prvé preteky absolvoval až v sobotu na Clásica San Sebastian. Skončil v hlavnej skupine a bude zaujímavé sledovať, ako je na tom menej ako dva týždne pred štartom Vuelty (15. augusta).

Za obvyklých podmienok je 24-ročný Bernal najväčším favoritom podujatia. Sedia mu dva dlhé kopce na pretekoch. Avšak, tlak tímu INEOS Grenadiers môže byť rozložený na viacero ľudí. Adam Yates (:ins:) skončil na olympiáde v top 10. Okrem nej mal počas celej sezóny v hlave Vuelta a Espaňa, ktorú jeho brat vyhral pred troma rokmi. 28-ročný Brit ukázal na UAE Tour i víťaznom Okolo Katalánska, že patrí k najlepším vrchárom v rámci týždňových etapových pretekoch. V tíme INEOS však chce ukázať, že vie zajazdiť i Grand Tours.

Pavel Sivakov (:ins:) je veľmi nestabilným jazdcom, ktorý vie vo svojom dni porážať i najlepších vrchárov na svete. Po páde na Gire nemal veľa možností na prezentáciu, bude to nový štart Ruso-Francúza do sezóny? V tíme je aj spoľahlivý vrchár Edward Dunbar (:ins:), či klasikár s vrchárskymi sklonmi Jhonatan Nárvaez (:ins:). V akcii bude aj najlepší domestik Giro d’Italia, ktorý neraz zachránil Bernalovi kožu, Daniel Martínez (:ins:).

Egan Bernal Daniel Martínez
Daniel Martinez povzbudzuje Bernala v kríze v 17. etape. © POOL Bettini/LaPresse

Prekvapivá je absencia Ivána Sosu (:ins:), ktorý vyhral preteky dvakrát a v posledných troch rokoch si vždy pripísal aspoň jeden etapový triumf.

Alexander Vlasov ako vyzývateľ

Alexandr Vlasov
Alexandr Vlasov. © Alessandro Bremec/LaPresse

Alexander Vlasov (AST) by rád zabudol na svoje sklamanie z olympiády a upriamil sa ďalej, na Vueltu. Na Gire skončil štvrtý a ešte lepší výsledok má šancu zájsť na španielskych pretekoch. 24-ročný Rus bude mať kvalitnú pomoc od domácich borcov z Astana Premier-Tech, ako Luis Leon Sanchez, Gorka Izagirre, alebo Óscar Rodriguez.

Landa nie je jediná možnosť Bahrainu

Mikel Landa
Mikel Landa. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Mikel Landa (TBV) v máji nešťastne vypadol z Giro d’Italia, kde mal vynikajúcu formu. Na Clásica San Sebastian sa dostal späť na preteky, vyskúšal aj útok ďaleko pred cieľom, ale jeho nohy ešte nie sú na požadovanej úrovni. Bask bude dúfať, že si počas nasledujúceho týždňa vybuduje slušný základ pred domácou Grand Tour.

Damiano Caruso
Damiano Caruso, @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

V tíme Bahrain Victorious určite nebudú bez možností, ak Landa ešte nebude na dostatočnej úrovni. Najväčšie prekvapenie Gira, druhý Damiano Caruso (TBV), má za sebou olympiádu. Bude tak zaujímavé sledovať, či sa životná forma z Gira preukáže aj na dlhodobých výkonoch 33-ročného Sicílčana. Ukrajinec Mark Padun (TBV) ako najväčšie prekvapenie Critérium du Dauphiné sa opäť dostane na dlhé kopce. V horských etápach má šancu sa ukázať Gino Mäder (TBV) a bahrajnský tím má tak dokonca až štyroch možných lídrov.

Bude Bahrain pokračovať vo svojej úchvatnej sezóne?

Bardet, Carthy a vyčerpaný Simon Yates

Giro d Italia 2021 favoriti na ružový dres
Romain Bardet (v strede) ©Cor Vos

Od Gire nesúťažil siedmy muž celkového poradia Romain Bardet (DSM). Francúzova forma je tak úplne neznáma. Zastúpiť ho v kopcoch môžu Jai Hindley (DSM) a Thymen Arensman (DSM), ktorí zbroja na Vueltu.

Hugh Carthy na Angliru. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

To isté platí o ôsmom mužovi Gira, ktorý však obľubuje nesmierne náročné prekážky ako v poslednej etape Burgosu. Hugh Carthy (:efn:) má v pláne zajazdiť ďalšiu kvalitnú Grand Tour a jeho cesta začína na severe Španielska. Dobrú formu na San Sebastiane ukázal mladý vrchár Simon Carr (:efn:).

Simon Yates
Simon Yates ©Fabio Ferrari /LaPresse

Simon Yates (:bex:) má za sebou veľmi náročný kalendár, odjazdil Giro (skončil druhý), Tour (nedokončil pre pád) a pokračoval na olympiáde a San Sebastiabe, no bez výrazných úspechov. Vyčerpaný Brit vynechá Vueltu a Espaňa, ktorú vyhral v roku 2018. Na dvoch vrchárskych etapách v Burgose sa však môže prihlásiť o slovo. Po dlhšej dobe do pretekov vstúpi domáci matador Mikel Nieve (:bex:).

Kämna a outsideri

Kamna
Kämna. zdroj: twitter.com/lennardkaemna

BORA – hansgrohe bude v celkovom poradí zastupovať Nemec Lennard Kämna (BOH), ktorý sa vracia po dlhšej prestávke spôsobenej preťažením a únavou. Nováčik vo World Tour a bývalý biker Ben Zwiehoff (BOH) sa na začiatku sezóny niekoľkokrát držal s dobrými vrchármi. Môžeme sa pýtať, kedy príde jeho prvý viditeľný výkon.

David de la Cruz (:uae:) vie zajazdiť aj top 10 v Grand Tours, podobný prienik môže zopakovať ja v Burgose. Tím UAE by rád videl, ako sa mladý Andres Camilo Ardilla (:uae:) posúva vpred, keďže jeho vrchársky pokrok nebol tak drastický. Prvé preteky za tím UAE odjazdí výnimočný novozélandský talent Finn Fisher-Black (:uae:).

Matteo Badilatti (FDJ) bol viditeľný na Tour de l’Ain. Mladý Austrálčan Jay Vine (Alpecin-Fenix) sa pekne ukazoval na Okolo Turecka, kde skončil druhý. Niekdajší objav argentínskych pretekov Miguel Eudardo Flórez (Arkéa-Samsic) sa v Európe veľmi nevyznamenal, ale Kolumbijčanom tieto preteky veľmi sedia. Podobne, o umiestnenie v top 10 môžu zabojovať jazdci ako Domenico Pozzovivo (:tqa:), Fabio Aru (:tqa:), Victor de la Parte (TotalEnergies), víťaz Occitánie Antonio Pedrero (MOV), či najaktívnejší vrchár Gira Geoffrey Bouchard (:alm:).

Šprintéri

Dve, respektíve tri (ak počítame prvú zvlnenú etapu), sa môžu skončiť hromadným dojazdom. Šprintérske pole nie je nijak nabité najlepšími rýchlikmi z World Tour, ale niekedy je dobré si premerať menej známych jazdcov, ktorí sa raz vypracujú na svetovú špičku.

Jordi Meeus
zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Nabáda sa hneď Jordi Meeus (BOH). 23-ročný Belgičan zažíva vele-úspešný vstup do profesionálnej cyklistiky za tím BORA – hansgrohe. Je azda papierovo najrýchlejším mužom štartovej listiny, ale dokáže ustáť aj na krátkom stúpaní v prvej etape. Puncheurske schopnosti ukázal aj v prvej etape Etoile de Bessèges, kde skončil na krátkom kopci šiesty. V podobnej konkurencii neskôr vyhral etapu na Okolo Maďarska.

Francúz Marc Sarreau (FDJ) nedostáva počas roka mnoho príležitostí na špurt. Mladý Talian Alberto Dainese (DSM) bol vo svojom vývoji trochu pozastavený, ale pred prvou Grand Tour kariéry sa môže dobre naladiť. Práve bývalý majster Európy do 23 rokov by mal byť najväčším konkurentom Meeusa – svojho rovesníka. Papierovo silným šprintérom je i Juan Sebastian Moláno (:uae:). Na pretekoch sa zúčastní aj skúsený Sacha Modolo (Alpecin-Fenix), Chris Lawless (Team TotalEnergies) či Thomas Boudat (Arkéa-Samsic).

Aj keď Matteo Trentin (:uae:) už poriadne dlho nevyhral, stále je pomerne rýchly. Mal by patriť k favoritom do prvej etape, ale udrží sa rýchlostne aj na rovinatých skúškach?

Matteo Trentin
Matteo Trentin. @UAETeamEmirates/Fizza BettiniPhoto©2021

Na puncheurskom finiši sa okrem niektorých vrchárov ako Bernal, Jhonatan Narvázez, alebo Romain Bardet, môžu predviesť aj nasledujúci jazdci: Gregor Mühlberger (MOV), Jon Aberasturi (Caja Rural), alebo rýchlo rastúci klasikár Rob Stannard (:bex:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár