Fabio Jakobsen dostal šprint k narodeninám (16. etapa Vuelta 2021)

Vuelta a España 2021
Fabio Jakobsen 16. etapa Vuelta 2021

zdroj: ©Photogomezsport

16. etapa Vuelta a Espaňa 2021 sa skončila hromadným šprintom. Holanďan Fabio Jakobsen (:dqt:) bol v deň svojich 25. narodenín najrýchlejší a získal tretie víťazstvo na tohtoročnej španielskej Grand Tour.

Na druhom mieste skončil Belgičan Jordi Meeus (BOH), na treťom bol Talian Matteo Trentin (:uae:).

V posledných kilometroch sa na čele držali vlaky viacerých tímov, pričom v závere nechal tím Deceuninck – Quick-Step Jakobsena osamoteného. Do poslednej zákruty 150 metrov do konca sa muž v zelenom drese držal v tretej pozícii. Poradil si s vedúcim Sachom Modolom (Alpecin-Fenix) aj Meeusom. Ukázal najrýchlejšie nohy, ako aj pozičnú hru.

V druhej línii šprintovali štvrtý Michael Matthews (:bex:), piaty Alberto Dainese (DSM) a šiesty Jon Aberasturi (Caja Rural Seguros-RGA).

V červenom drese sa udržal Odd Christian Eiking (:iwg:). V stredu sa však pôjde jedna z najťažších etáp ročníka, kde by mal mať Nór veľké problémy s udržaním vedenia. V najlepšej pozícii z celkových favoritov je stále Primož Roglič (:tjb:) s náskokom 35 sekúnd na Enrica Masa (MOV).

Fabio Jakobsen získal v cieli 50 bodov a upevnil si pozíciu na čele bodovacej súťaže. Na konte má 250 bodov, druhý Trentin má 123. Do konca zostávajú už len tri vrchárske etapy, jedna klasikárska etapa a záverečná časovka.

Čiže šprintérska súťaž nie je definitívne rozhodnutá, ale len veľká smola by pripravila rodáka z Heukelumu o zelený dres. Rok po páde na Okolo Poľska je definitívne naspäť medzi šprintérskou smotánkou.

16. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

16. etapa Vuelta a Espaňa 2021
16. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Konvoj sa po dvoch týždňoch presunul na severozápad Španielska, kde sa až do nedele bude odohrávať veľké finále poslednej Grand Tour sezóny. Etapa bola vo veľkej časti zvlnená. Keďže však išlo o poslednú jednoduchú etapu, malo sa špurtovať.

Nalini - procycling

Ako dnes prebehla 16. etapa Vuelta 2021?

Etapa sa začalo pádom, na zemi Enric Mas a Guillaume Martin

Po štarte sa udial veľký hromadný pád, v ktorom boli zapletené viaceré tímy.

Na zemi sa ocitol druhý muž celkového poradia Guillaume Martin (COF), ale aj najväčší vyzývateľ Primoža Rogliča v súboji o červený dres. Enric Mas (MOV) aj Martin mohli pokračovať. Španiel etapu dokončil v roztrhanom drese, ale podľa slov tímu nemá žiadne zranenia ani problémy.

Malý únik, v ňom aj Simmons či Dewulf

Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash), Jetse Bol (Burgos-BH) a Quinn Simmons (Trek-Segafredo) sa dostali do úniku dňa v prvých desiatich kilometroch. Ich náskok bol však maximálne dvojminútový.

Na čele bol tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý mal veľký záujem v šprintérske finále. Niekedy pomohli aj Grouapama – FDJ alebo Team DSM.

Giulio Ciccone a Sep Vanmarcke skončili

85 km pred cieľom sme sa dozvedeli o konci dvnástého muža celkového poradia. Giulio Ciccone (:tfr:) spadol v úvode etapy a musel sám naháňať pelotón, o 30 km svoj boj vzdal. Talian skončil rovnako aj na Giro d’Italia a v tejto sezóne sa nedozvie, ako sa jeho telo správa v treťom týždni pri líderstve tímu.

S ním odstúpil aj Sep Vanmarcke (:isn:) a Rudy Molard (FDJ), rovnako zapletení do kolízie

Na jedinom stúpaní dňa prišla akcia od Lotto Soudal

Keď do cieľa ostávalo 73 km, začalo sa stúpať na jediný klasifikovaný kopec dňa Alto de Hijas (4,2 km – 6,5%). Po tri body si prišiel Bol, ale samozrejme, že 50-bodové vedenie Romaina Bardeta (DSM) vo vrchárskej súťaži neohrozil.

Maxim van Gils a Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) zaútočili. Druhý menovaný sa o pár kilometrov pridal k úniku dňa. Ich náskok bol 50 km pred cieľom iba na úrovni 55 sekúnd.

UAE Team Emirates na chvíľu spôsobil paniku

Aj keď kategorizovaným stúpaním sa už prešlo, v posledných 60 km sa prechádzalo cez množstvo krátkych kopcov. Situáciu využil UAE Team Emirates, aby dal Fabia Jakobsena v zelenom drese pod tlak.

Zostava okolo odolného šprintéra Mattea Trentina (:uae:) zatlačila a Jakobsen sa prepadol do druhej časti pelotónu. Hlavná skupina bola tvorená len 30 jazdcami, v Jakobsenovej skupine pracoval tím Deceuninck – Quick-Step, aby zmazal polminútové manko.

Pokoj

48 km pred cieľom sa pelotón opäť zjednotil. Pokračovalo sa v naháňačke pelotón – únik, pričom sa pridal aj tím Alpecin-Fenix. Do posledných 20 km sa vstupovalo s odstupom iba 30 sekúnd.

Dewulf odolával najdlhšie

V posledných kilometroch sa išlo do protivetra o rýchlosti 19 km/h. Na čele sa držali tímy s favoritmi na celkové poradie INEOS Grenadiers a Movistar.

Holanďan Jetse Bols nastúpil 11 km pred koncom, pričom za ním bol únik dostihnutý. Jedine však odolával Stan Dewulf, ktorý prešiel okolo Bola a s 8 km do konca viedol Belgičan s náskokom 20 sekúnd.

Cesta 23-ročného Belgičana sa skončila 5 km pred cieľom.

Chystá sa šprint

Tímy Grouapama – FDJ a BORA – hansgrohe boli v posledných 4 km na špici, vlak Deceuninck – Quick-Step sa držal v druhej línii a čakal, kým nastúpi.

Pozícia v kľukatých uliciach Santa Cruz de Bezana bola veľmi dôležitá. Pre vietor bolo nevýhodne objaviť sa na vzduchu príliš skoro. Quick-Step sa na špici objavil 1500 metrov pred cieľom, Jakobsen mal pri sebe Floriana Sénéchala. Arnaud Démare bol sám, zato Magnus Cort pracoval s Jensom Keukeleirom.

Fabio Jakobsen v 16. etape Vuelty najrýchlejší

Po viacerých zákrutách v poslednom kilometri viedol Modlo, za ním boli Meeus a Jakobsen. Po štarte sa jazdec Deceuninck – Quick-Step nemýlil. Na konto si pripísal piate víťazstvo na Vuelte v kariére.

16. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – výsledky:

01Fabio JakobsenDeceuninck-Quick Step04:08:57
02Jordi MeeusBORA-hansgrohe+ 00
03Matteo TrentinUAE Team Emirates+ 00
04Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 00
05Alberto DaineseTeam DSM+ 00
06Jon AberasturiCaja Rural-Seguros RGA+ 00
07Rui OliveiraUAE Team Emirates+ 00
08Riccardo MinaliIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
09Antonio SotoEuskaltel-Euskadi+ 00
10Clément VenturiniAG2R Citroën Team+ 00
11Piet AllegaertCofidis+ 00
12Florian VermeerschLotto Soudal+ 00
13Sacha ModoloAlpecin-Fenix+ 00
14Itamar EinhornIsrael Start-Up Nation+ 00
15Carlos CanalBurgos-BH+ 00
16Arnaud DémareGroupama-FDJ+ 00

16. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – celkové poradie:

01Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert64:06:47
02Guillaume MartinCofidis+ 54
03Primoz RoglicJumbo-Visma+ 01:36
04Enric MasMovistar Team+ 02:11
05Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 03:04
06Jack HaigBahrain Victorious+ 03:35
07Egan BernalINEOS Grenadiers+ 04:21
08Adam YatesINEOS Grenadiers+ 04:34
09Sepp KussJumbo-Visma+ 04:59
10Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 05:31
11Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 06:04
12Gino MäderBahrain Victorious+ 06:47
13David De La CruzUAE Team Emirates+ 07:11
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 07:19
15Juan Pedro LopezTrek-Segafredo+ 11:08
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár