Cort udržal červeného Rogliča (6. etapa Vuelta a Espaňa 2021)

Vuelta a España 2021
Magnus Cort 12. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: Photogomezsport

6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 sa skončila na výbušnom dvojkilometrovom stúpaní. Dán Magnus Cort (:efn:) odolal favoritom po tom, čo bol celý deň v úniku. V dramatickej koncovke druhý skončil staronový držiteľ červeného dresu Slovinec Primož Roglič (:tjb:). 

28-ročný Cort získal štvrtú víťaznú etapu z Vuelty v kariére. Na prudkom kopci Alto de la Montaña de Cullera sa odpútal od svojich kolegov z úniku. Až na pásku držal tempo a len tesne za sebou udržal druhého Rogliča, ktorý zaútočil zo skupiny favoritov 200 metrov pred koncom. Talian Andrea Bagioli (:dqt:) finišoval tretí, Alexandr Vlasov (AST) bol štvrtý.

Primož Roglič (:tjb:) si poradil s konkurentmi o červený dres. Obhajca celkového víťazstva opäť vedie preteky s náskokom 25 sekúnd na druhého Španiela Enrica Masa (MOV) a s 36 sekundami na tretieho Kolumbijčana Miguela Ángela Lópeza (MOV). Alejandro Valverde (MOV) s celkovou stratou 41 sekúnd je tretím jazdcom Movistaru v top 4, zatiaľ čo najlepším pretekárom Ineosu je Kolumbijčan Egan Bernal (:ins:) s rovnakou medzerou.

Roglič. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Už len Alexandr Vlasov (AST) a Giulio Ciccone (:tfr:) strácajú na Rogliča menej ako minútu. V top 10 sa drží aj Lilian Calmejane (ACT), ďalšími favoritmi sú deviaty Mikel Landa (TBV) a desiaty Fabio Aru (:tqa:). Adam Yates (:ins:) je jedenásty.

Doterajší líder Kenny Elissonde (:tfr:) síce prežil viaceré pokusy o rozbitie pelotónu na vetre, ale v dramatickej koncovke odpadol z kolies najlepších jazdcov a stratil niekoľko minút.

Posledný kilometer 6. etapy – video:

Ako prebehla 6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021?

Preteky sa presunuli k pobrežiu Stredozemného mora, do regiónu Valencia. Väčšina etapy bola rovinatá. Po tom, čo sa v posledných 20 km došlo na okruh s úzkymi cestičkami a bočným vetrom, sa etapa zakončila na strmom stúpaní Alto de la Montaña de Cullera (1,9 km – sklon 9,4%).

Profil: 6. etapa La Vuelta a España 2021

6. etapa Vuelta a Espaňa 2021
6. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

V strednom pásme Španielska bolo 28 ºC. Počas dňa sa vietor zdvihol a každý sa musel držať na pozore.



Po páde v piatej etape sa skončili ambície na celkové poradie pre Romaina Bardeta (DSM). Francúz utrpel mnohé odreniny, ale v etape pokračoval. Rovnako zelenú dostali aj Mikel Nieve (:bex:), či Ben Zwihoff (BOH).

Pád na začiatku

Štart bol do klesania a bol nesmierne rýchly. Od prvého kilometri lietali útoky. Svoje šťastie skúšali i mená, ako Rob Stannard, Sep Vanmarcke, Max Schachmann, Jetse Bol, Florian Sénéchal. Márne.

Po 20 km sa udial hromadný pád, ktorý rozdelil pelotón. Všetci jazdci sa dokázali vrátiť do pretekov.

Nalini - procycling

Konečne únik

Ani po tridsiatich kilometroch nebolo rozhodnuté o úniku dňa. Konečne, jedna skupina sa oddelila.

Jetse Bol (Burgos-BH), Ryan Gibbons (:uae:), Joan Bou (Euskaltel–Euskadi), Magnus Cort Nielsen (:efn:) a Bert-jan Linderman (:tqa:) mali 100 km pred cieľom náskok viac ako päť minút.

Pätica zobrala všetky dostupné priečky na šprintérskej prémii. V zelenom drese sa aj po konci dňa nachádza Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Kto ťahá?

Sedem minút náskoku. Vtedy si tímy BikeExchnage a Trek-Segafredo povedali, že pošlú na špicu nejaké sily. Trek nechcel ľahko prísť o červený dres Kennyho Elissonda, austrálska zostava cítila v závere šancu pre Michaela Matthewsa.

40 km pred cieľom bol náskok už len na hranici 3 minút. Pozície si na čele pelotónu chránili aj INEOS Grenadiers, Bahrain Victorious a Team Jumbo-Visma. Obávali sa vetra.

Ani dnešok sa nezaobišiel bez menších pádov. Na zemi sa v posledných 50 km ocitli Alex Kirsch (:tfr:) či Andrej Zajc (:bex:) s jedným kolegom a domestikom z Alpecin-Fenix.



Vietor rozbíja, ale nedostatočne

S 35 km do konca sa cyklisti ocitli na otvorených cestách s bočným vetrom o rýchlosti 25 km/h.

INEOS Grenadiers, Movistar Team a Alpecin-Fenix začali úradovať na špici. Chceli vytvoriť „terezíny“, čo sa im aj podarilo. V pelotóne sa začali vytvárať medzery. Vpredu sa vytvorila skupinka z 30 jazdcov, medzi nimi boli favoriti aj Primož Roglič.

V problémoch bol červený dres Kenny Elissonde, ktorý sa nachádzal v druhej skupine a za ním bola ešte jedna. Onedlho však bolo po všetkej akcii.

Movistar vs únik

27 km do cieľa sa hlavná skupina spojila, keďže sa zmenil smer jazdy i sila vetra. Únik mal náskok dvoch minút. Päť jazdcov spolupracovalo veľmi dobre a svoju výhodu dlhé kilometer udržiavali.

Ďalší vietor, bez strát

Keďže sa išlo po okruhu, otvorená sekcia sa mala prejsť ešte raz. 12 km pred cieľom sa vzadu nachádzal Hugh Carthy (:efn:), ktorý s tímom museli mazať stratu. Po troch kilometroch boja sa im podarilo dostať sa naspäť, aj keď s minutými silami. Brit nakoniec etapu dokončil so stratou 2:30 min. Je na celkovej 33. priečke a svoje vlaňajšie pódium pravdepodobne nezopakuje.

Pelotón sa nepodarilo rozdeliť. S 8 km do konca mal stratu jednej minúty na únik.

Mnohé útoky na stúpaní

Na konci etapy fúkal silný zadný vietor na kopci. Až tak, že organizátori odstránili banner s posledným kilometrom.

Začiatkom stúpania prešiel únik s náskokom 25 sekúnd. Únik bol dostihnutý. Najdlhšie odolával Cort, ktorý sa v poslednom kilometri striasol Lindermana a mieril do cieľa.

Za nimi ťahali jazdci INEOS Grenadiers. Narváez, Carapaz a mali na kolese Egana Bernala (:ins:). Vytvorili elitnú skupinu. Viedli ju Primož Roglič a Egan Bernal. V posledných 600 metroch zaútočil Michael Matthews (:bex:), stíhal ho Alexandr Vlasov (AST).

Napokon však všetko pokryl Roglič, ktorý nastúpil 150 metrov pred cieľom. Magnusa Corta dostihol, ale nepredbehol

Výsledky: 6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

01Magnus CortEF Education-NIPPO03:30:53
02Primoz RoglicJumbo-Visma+ 00
03Andrea BagioliDeceuninck-Quick Step+ 02
04Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 04
05Enric MasMovistar Team+ 04
06Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 06
07Egan BernalINEOS Grenadiers+ 08
08Alejandro ValverdeMovistar Team+ 08
09Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 09
10Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 16
11David De La CruzUAE Team Emirates+ 21
12Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 25
13Adam YatesINEOS Grenadiers+ 25
14Jan PolancUAE Team Emirates+ 27
15Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 27
16Fabio AruTeam Qhubeka NextHash+ 27
17Andreas KronLotto Soudal+ 27
18Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 27
19Mikel LandaBahrain Victorious+ 27
20Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 27

Celkové poradie: 6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

01Primoz RoglicJumbo-Visma21:04:49
02Enric MasMovistar Team+ 25
03Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 36
04Alejandro ValverdeMovistar Team+ 41
05Egan BernalINEOS Grenadiers+ 41
06Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 53
07Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 58
08Lilian CalmejaneAG2R Citroën Team+ 01:04
09Mikel LandaBahrain Victorious+ 01:12
10Fabio AruTeam Qhubeka NextHash+ 01:17
11Adam YatesINEOS Grenadiers+ 01:22
12Jan PolancUAE Team Emirates+ 01:42
13Antonio SotoEuskaltel-Euskadi+ 01:55
14Juan Pedro LopezTrek-Segafredo+ 02:05
15Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 02:09
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár