Vuelta a España: Fantastická forma mladého Kolumbijčana

Vuelta a España

zdroj: twitter.com/lavuelta

15. etapa poslednej Grand Tour ponúkla brutálny profil. Na jazdcov čakalo iba niečo málo vyše 129 kilometrov, no veľmi ťažkých. Od začiatku to bolo veľmi nervózne. Prvých 20 kilometrov sa nepodarilo nikomu nastúpiť i keď tam boli početné pokusy. 35 kilometrov po štarte sa do čela dostala dvojica jazdcov z Cofidisu a Nelson Oliveira (MOV). Za nimi sa vydala pätica jazdcov vrátane Mattea Trentina (:qst:), ktorý chcel uchmatnúť body na šprintérskej prémii. Po spojení oboch skupín pelotón zvesil nohy a náskok sa ihneď dostal na 2 minúty. V úniku však nebol žiaden excelentný vrchár a bolo jasné, že tento únik dlho nevydrží. Pri nájazde na prvé stúpanie dňa sa od pelotónu oddelila silná skupinka v zložení Adam Yates (:ors:), Bardet (:alm:) a Steven Kruijswijk (:lot:). Trojica si ihneď vypracovala minútu na skupinu favoritov. Na vrchole Alto de Hazallanas bol ako prvý Sander Armee (:lts:) a pripísal si 10 bodov do súťaže vrchárov.

Záverečný masaker

Na druhom kilometri stúpania na Alto del Purche trojica dostihla osamoteného Belgičana a mala náskok len necelú minútu na hlavný balík. Na treťom kilometri spomínaného stúpania nastúpila dvojica Contador (:tfr:) – Angel Lopez (AST) a oddelila sa od skupiny. 25 km pred cieľom pomaly odpadal z hlavnej skupiny David De La Cruz (:qst:) a pre Španiela to vyzeralo veľmi zle, no dolepil medzeru a zubami nechtami bojoval. Na vrchole predposledného stúpania bol ako prvý Adam Yates (:ors:), ktorého prenásledovala trojica Contador (:tfr:), Angel Lopez (AST) a Bardet (:alm:). Po prejazde Alto del Purche zaútočil nezmar Thomas De Gendt (:lts:) a pustil sa do stíhacej jazdy. Do útoku sa vydal i Vincenzo Nibali (:bmt:), no jeho snaha skončila veľmi skoro. 8 kilometrov pred páskou stále výborne šľapal mladý Brit a udržiaval si náskok vyše minúty. 6 000 metrov pred dojazdom začal na pilu tlačiť tím SKY a znižoval náskok. Veľmi dobrý výkon podával Mikel Nieve (:sky:). Na čele sa na jazdca tímu Orica – Scott nekompromisne doťahoval osamotený Miguel Angel Lopez (AST). Mladý Kolumbijčan bol 4 km pred cieľom už na čele a Yates (:ors:) unavene zvesil nohy. Medzitým dostihol hlavný balík domáceho El Pistolera. Desiaty muž priebežného poradia išiel fantasticky a dokázal, že má famóznu formu a pripísal si druhú víťaznú etapu v tohtoročnej edícii. Pre druhé miesto si došprintoval Ilnur Zakarin (:kat:), ktorý zaútočil pár kilometrov pred dojazdom. Tretí skončil Wilco Kelderman (:sun:).

Poradie v celkovej klasifikácii

Najväčší prepad zaznamenal David De La Cruz (:qst:), ktorý vypadol z elitnej desiatky. Ilnur Zakarin (:kat:) sa vďaka dobrej práci prebojoval už na tretie miesto v celkovom poradí. V súťaži vrchárov ma Davide Villella (:cdt:) náskok už len 8 bodov. V bodovacej súťaži sa dostal Chris Froome (:sky:) do vedenia.

Slováci na Vuelte

Na pretekoch štartoval iba Michaela Kolářa (BOH). Ten bohužial nedokončil 2. etapu a jazdec Bory – Hansgrohe tak nebude mať dobré spomienky na svoju prvú Grand Tour.

Rozhodujúci nástup

Výsledky 15. etapy

1.Miguel Angel Lopez (Col)AST03:34:51
2.Ilnur Zakarin (Rus):kat:00:00:36
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:00:00:45
4.Esteban Chaves (Col):ors:00:00:47
5.Christopher Froome (GBr):sky:
6.Michael Woods (Can):cdt:00:00:50
7.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:00:00:53
8.Wout Poels (Ned):sky:
9.Louis Meintjes (RSA):uae:
10.Pello Bilbao (Spa)AST00:01:02

Celkové poradie

1.Christopher Froome (GBr):sky:62:06:25
2.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:00:01:01
3.Ilnur Zakarin (Rus):kat:00:02:08
4.Wilco Kelderman (Ned):sun:00:02:11
5.Esteban Chaves (Col):ors:00:02:39
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST00:02:51
7.Fabio Aru (Ita)AST00:03:24
8.Michael Woods (Can):cdt:00:03:26
9.Alberto Contador (Spa):tfr:00:03:59
10.Wout Poels (Ned):sky:00:05:22


zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár