Vuelta a España: Fuglsang má konečne etapu, Valverde v kríze, Roglič neohrozený

Vuelta a España 2019
Jakob Fuglsang

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Druhý závodný blok pretekov Vuelta a España ukončila 16. etapa. Pred dňom voľna si na jazdcov počkala jedna z najdôležitejších etáp v Španielsku vôbec, lebo ponúkla vrchársku skúšku pred jednoduchším záverečným týždňom. Séria etáp sa predĺžila na pondelok aj kvôli prázdninám v provincii Astúria na severe. Diváci si tak mohli vychutnať pelotón, aj keď počasie na záverečnom kopci nebolo najkrajšie. Etapa dlhá 144,4 km končila po dvoch jednotkových stúpaniach na Alto de la Cubilla kategórie especial. Išlo o tiahle stúpanie dlhé 17,8 km s priemerným sklonom 6,2%. Celkovo sa nastúpalo 4100 výškových metrov.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Prvé kilometre prebiehal veľký súboj o únik. Ten pokračoval na rovinatej časti, až sa na prvom kopci dňa na čele ustálila skupina v zložení:  Cavagna, Knox, Richeze, Gilbert (:qst:), Fuglsang, Sánchez (AST), Erviti (MOV), Bouchard (:alm:), Padun (:bmt:), Seigle (FDJ) De Gendt (:lts:), Howson (:mts:), Ghebreizhabier (:ddd:), Geoghegan Hart (:ins:), Arndt (:sun:), Brambilla (:tfr:), Conti (:uae:), Madrazo (Burgos-BH) a Barceló (Euskadi-Murias).

Boli tam jazdci z Astany aj Movistaru, ktorí mohli byť využití blížiacimi sa lídrami v dôležitých častiach etapy. Dnes už Jumbo-Visma nemal spojenca v úniku, preto hneď za to zobral a kontroloval pelotón pre vedúceho Primoža Rogliča (:tjb:). Na prvom stúpaní mal únik štvorminútový náskok, ktorý sa ešte začal zvyšovať. Najvyššie postaveným jazdcom bol mladý James Knox (:qst:), no jeho strata 18:42 na Rogliča nebola nebezpečná.

Kráľ tohtoročných únikov Ángel Madrazo na prvom aj druhom stúpaní bral druhé miesto a šesť bodov, no pred ním bodoval Bouchard a Francúz je už v bodkovanom drese. Po predposlednom stúpaní chcel útočiť Knox a bral so sebou viacerých pretekárov, no únik sa nastálo nerozdelil. Na čele sa iba zjednotili tí lepší vrchári z brejku ako Fuglsang, Sánchez, Hart, Bouchard, De Gendt alebo Conti. Pod Alto de la Cubilla mali pohodlný náskok 8 minút na hlavný pelotón.

Cieľové stúpanie Alto de la Cubilla:

zdroj: lavuelta.es

Na čele bol únik v zložení: Geoffrey Bouchard, Luis León Sánchez, Jakob Fuglsang, Philippe Gilbert, James Knox, Romain Seigle, Thomas De Gendt, Ángel Madrazo, Tao Geoghegan Hart, Valerio Conti a Fernando Barcelo. Na pelotón si ešte dokázali vytvoriť väčší, deväťminútový náskok. Opäť sme tak mohli sledovať dve preteky – o etapu a o to, či ešte niekto dokáže vyzvať Rogliča v boji o červený dres. Na čele zriedeného pelotónu bol dlho Tony Martin (:tjb:), ktorý ukazoval svoj motor a udržiaval pokoj. V ďalších kilometroch stúpania ho vystriedal George Bennett (:tjb:), ktorý to Slovincovi uľahčoval a bránil útoky ostatných.

V úniku pre svojich kolegov dlho pracoval Cavagna. 10 km pred vrcholom mu z toho vyskočil Sánchez a spustil útok. Vytvorila sa selekcia, v ktorej boli KnoxHartBrambilla a hlavne Fuglsang, pre ktorého Španiel pracoval. 7 km pred cieľom zacítil svoju príležitosť Dán z Astany a a držal sa s ním len Brambilla. Ten však s Fuglsangom nechcel veľmi spolupracovať, rozmyslel si to až o dva kilometre a aj on zacítil príležitosť na etapu. Novo-vzniknutú dvojicu stíhali Hart a Knox, v zálohe číhal Sánchez.

4 km pred vrcholom na Cubille sa pritvrdením tempa Fuglsang odpútal od svojho soka a pokračoval v sólovej jazde na stúpaní, ktoré tempárskemu prístupu naozaj fandilo.

So sedemminútovým oneskorením nastala vo veľkej skupine výmena stráží, ťahať žačala Astana pre Miguela Ángela Lópeza (AST). Zvýšenie tempa od Fraileho (AST) bolo priveľa pre Naira Quintanu (MOV), ktorý začal strácať kontakt. Hlavná skupina sa výrazne zriedila, boli tam všetci favoriti.

10 km pred cieľom napokon López zaútočil, no Tadej Pogačar (:uae:) aj Primož Roglič (:tjb:) reagovali. Práve prvý menovaný Slovinec bol vystavovaný útokom Kolumbijčana, keďže táto dvojica bojuje o pódium aj mladícky dres. V elitnej skupine ostali ešte Rafal Majka (BOH) a Valverde. Hluchú chvíľu top favoritov využil Poliak Majka a zaútočil. Nikto ho nestíhal a Poliak sa mohol posunúť v GC vďaka kríze Quintanu.

López sa zjavne cítil dobre a ešte raz zaútočil. Jeho tretí útok položil na kolená Valverdeho, ktorý začal strácať. Na jazdca Astany sa nechytali ani Roglič s navrátilcom Majkom, tí však získavali čas na svetového majstra. Na Lópeza nachádzal recept len Pogačar, no Primož si stále držal rozumný odstup.

Záver

zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Jakob Fuglsang si bez problémov a výkyvov došiel pre 16. etapu pretekov Vuelta a España. Dán získal v cieli náskok 22 sekúnd na Tao Geoghegan Harta, ktorý zaznamenal ďalšie druhé miesto na podniku. Tretí bol víťazov kolega Luis León Sánchez (AST).

34-ročný Fuglsang pokračuje vo svojej životnej sezóne, v ktorej získal prvý monument kariéry na Liège – Bastogne – Liège, bol na pódiu na klasikách Strade Bianche, Amstel Gold Race aj Valónsky šíp. Okrem toho vyhral Critérium du Dauphiné, Okolo Andalúzie a etapu na Tirreno – Adriatico. Večný smoliar Grand Tours pokračoval vo svojej sérii, keď ako favorit pred Tour de France spadol už v prvej etape a ďalším pádom svoje pôsobenie vo Francúzsku ukončil. Profesionál od roku 2009 získal vôbec prvú etapu na jednej z Grand Tours. Počas kariéry bral až päť druhých miest, no dnešok bol pre neho premiérový. Na prvý etapový triumf si musel počkať až 276 etáp na trojtýždňových etapákoch.

Roglič sa v posledných kilometroch dokázal bez paniky dolepiť na mladíkov Lópeza aj Pogačara. Skupinu ešte potiahol Conti z úniku a pomohol tak všetkým. Tých stíhal Marc Soler (MOV), ktorý pomáhal Valverdemu v spoločnosti Majku.

S odstupom 5:59 prišli do cieľa PogačarLópez Roglič. Líder pretekov neťahal na špici skupiny, tiež mal toho dosť, no s vývojom bol spokojný. Valverdemu sa podarilo ukážkovo limitovať straty a na elitnú skupinu stratil iba 23 sekúnd, čo sa pri zlom dni dá považovať za úspech.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/twocGAME

Primož Roglič neohrozene kraľuje celkovej klasifikácii. Druhý je naďalej Alejandro Valverde, ktorého strata je už 2:48. Pogačar je stále tretí s odskokom 3:42, López na neho stráca len 17 sekúnd. Na piate miesto s mankom 7:40 sa posunul Rafal Majka.

Posledný kilometer:

Výsledky 16. etapy:

1.Jakob Fuglsang (Den)AST4:01:22
2.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:0:00:22
3.Luis León Sanchez (Spa)AST0:00:40
4.James Knox (GBr):qst:0:00:42
5.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:01:12
6.Thomas De Gendt (Bel):lts:0:02:09
7.Mikel Bizkarra (Spa):efd:0:02:15
8.Amanuel Ghebreigzabhier (Eri):tjb:0:02:21
9.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:02:32
10.Geoffrey Bouchard (Fra):lts:

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:62:17:52
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:48
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:03:42
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:03:59
5.Rafal Majka (Pol)MOV0:07:40
6.Nairo Quintana (Col)BOH0:07:43
7.Nicolas Edet (Fra)Cofidis0:10:27
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:10:34
9.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:10:40
10.Hermann Pernsteiner (Aut):bmt:0:12:05


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár