Vuelta a España: Ikonické stúpanie Lagos de Covadonga prinieslo skvelú vrchársku bitku, etapu vyhral Pinot

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/VelonCC

Dnes bola na programe 15. etapa poslednej Grand Tour sezóny. Druhý blok Vuelty sa dnes ukončil horskou etapou, treťou v poradí. Na trase dlhej 178,2 kilometra sa nachádzali štyri kategorizované stúpania. Prvé patrilo do tretej kategórie, potom jazdci prešli dvakrát jednotkovým stúpaním Mirador del Fito na 101. a 138. kilometri etapy. Po zjazde z vrcholu nasledoval ešte jeden menší kopec a nasledovalo finále. Finišovalo sa na ikonickom stúpaní Lagos de Covadonga. Tento kopec patrí do najvyššej kategórie HC a má dĺžku 11,7 km. Priemerný sklon dosahoval hodnotu 7,2% a pelotón musel prekonať maximum vo výške 14,8%. Na tomto vrchole sa predtým finišovalo na Vuelte 20-krát, prvýkrát v roku 1983.

Francú Thibaut Pinot (FDJ) dokázal po útoku 6 km pred cieľom zvíťaziť v dnešnej etape. Ako druhý prišiel do cieľa Kolumbijčan Miguel Ángel López s približne polminútovou stratou. Menšie rozdiely sa vytvorili medzi červeným Simonom Yatesom (:mts:) a Nairom Quintanom (MOV). Vedúci Brit dokázal získať štyri sekundy k dobru na svojho kolumbijského protivníka.

Na prvej priečke celkového poradia je stále Simon Yates. Ten v cieli získal aj jednu bonusovú sekundy za tretie miesto. Na druhom mieste ostáva Španiel Alejandro Valverde (MOV), ktorý dnes pomáhal tímovému lídrovi. 38-ročný jazdec stráca 26 sekúnd. Tretí je 28-ročný Quintana so stratou 33 sekúnd na Yatesa. Dnešný víťaz Thibaut Pinot si v celkovom poradí polepšil o štyri miesta na celkovú ôsmu priečku. O dve pozície sa prepadol Rigoberto Urán (:efd:) a Ion Izagirre (:bmt:). Tí dnes chýbali medzi najlepšími. Medzi nimi však dnes nechýbal mladý talent Enric Mas (:qst:) a posunul sa na šieste miesto.

Priebeh etapy:

Išlo sa z obce Ribera de Arriba na severe Španielska v regióne Asturias a pokračovalo smerom na východ až ku dvom ľadovcovým jazerám, ktoré sa nachádzali na vrchole záverečného stúpania. Na štart sa nepostavili Bjorg Lambrecht (:lts:) a 21-ročný jazdec sa tak lúči so svojou prvou účasťou na Grand Tour. V 14. etape utrpel ťažký pád Louis Meintjes (:ddd:), no Juhoafričan sa dokázal pozbierať a v dnešnej etape štartoval.

Na začiatku sa dosť útočilo. Aktivitu prejavil napríklad Mike Teunissen (:sun:), no neúspešne. Pred prvou horskou prémiou zaútočil Poliak Rafal Majka (BOH). Nasledoval ho aj krajan Michal Kwiatkowski (:sky:). O plný počet bodov na prémii mal záujem aj Thomas De Gendt (:lts:). Belgičan si ich nakoniec aj zobral. Po vyše 30 km jazdenia sa pelotón spojil a tímy Mitchelton-Scott alebo Lotto Soudal nasadili tvrdé tempo. Do úniku dňa sa napokon dostalo 12 pretekárov, menovite to boli Geroge Bennett (:lot:), Benjamin King (:ddd:), Nicolas Roche (:bmc:), Bauke Mollema (:tfr:), Tao Geoghegan Hart (:sky:), Fabio Felline (:tfr:), Valerio Conti (:uae:), Pierre Rolland (:efd:), Nicolas Schultz (Caja Rural- Seguros RGA), Imanol Erviti (MOV), Iván Garcia (:bmt:) a Danny Van Poppel (:lot:). Väčšinu jazdcov z úniku tvorili kvalitní vrchári bez záujmu o celkové poradie. Šancu na dobré celkové umiestnenie napríklad včera stratil Austrálčan Bennett.

Záver etapy v národnom parku Picos de Europa; zdroj: twitter.com/FitoRural

Pred druhou vrchárskou prémiou mal únik náskok priližne piatich minút. Na čele sa okrem tímu s červeným Simonom Yatesom (:mts:) objavoval aj celok Astana. Ich hlavný líder Miguel Ángel López (AST) musel riešiť mechanický problém, no vrátil sa naspäť do pelotónu. Na vrchole prvého prejazdu prudkého kopca Mirador del Fito bol prvý Mollema a zobral 10 bodov. Druhý došiel King a zobral si 6 bodov. Obaja sa priblížili k lídrovi horskej klasifikácie, Luisovi Ángelovi Matéovi (Cofidis). Ten sa dnes trápil, stále sa kompletne nevyliečil z choroby, ktorá ho postihla počas priebehu Vuelty. Z pelotónu si vtedy vystúpil Peter Sagan (BOH) a začlenil sa do jednej zo zadných skupín.

Na druhom prejazde Mirador del Fito získal 10 bodov King. Mollema skončil druhý a zobral si 6 bodov. Majiteľ vrchárskeho dresu sa tak dnes nemenil. Po stúpaní však z úniku ostali len Bennett, Mollema a García. Ich náskok sa udržiaval na hranici troch minút. Pelotón stále viedol tím Astana.

30 km pred cieľom sa na zemi ocitli Michal Kwiatkowski (:sky:) a Alexandre Geniez (FDJ). Poliak utrpel už druhý pád na tejto Vuelte a na zemi nevyzeral, že by bol v poriadku.

Lagos de Covagonda

Pred samotným stúpaním ostal na čele len jediný jazdec – 22-ročný Španiel García. Všetci ostatní jazdci z brejku boli dostihnutí krátko po začiatku legendárneho stúpania. Tempo hlavného poľa bolo veľmi tvrdé, kazašský celok Astana nepripustil výhru úniku. Lópezovi pomáhali hlavne Davide Villela (AST), Omar Fraile (AST) alebo Čech Jan Hirt (AST). Hlavná skupina bola dosť zredukovaná a postupne z nej odpadávali ďalší jazdci. Z pelotónu vystúpil Francúz Tony Gallopin (FDJ) a vypadol z prvej desiatky celkového poradia. Kontakt s čelom začal strácať aj vrchár Wilco Kelderman (:sun:). Sólo jazda Ivána Garcíu sa ukončila 8 km pred vrcholom. Jeho tímový líder Ion Izagirre (:bmt:) ostal v líderskej skupine sám.

7,5 km pred cieľom prekvapivo zaútočil Kolumbijčan Miguel Ángel López. Tým ešte zmenšil hlavnú skupinu. Z nej vypadli zástupcovia Bora – hansgrohe Majka a Emanuel Buchmann (BOH). Ťahať začal Richard Carapaz (MOV) a to využil jeho líder Nairo Quintana (MOV) a na chvíľu sa pridal k svojmu krajanovi na čele. To však iba pomohlo k spojeniu čela. López bol stále aktívny a pokúšal sa o útoky. Na jeho tempo nestačil ďalší Kolumbijčan, Rigoberto Urán (:efd:), no vlastným tempom sa dostal naspäť. Urán však dnes nemal dobrý deň a pri ďalších nástupoch už nestíhal. V skupine tak ostali iba Simon Yates (.mts:), Quintana, López, Thibaut Pinot (FDJ), Alejandro Valverde (MOV), Steven Kruijswijk (:lot:) a Enric Mas (:qst:).

Na méte 6 km pred koncom nastúpil jedenásty muž GC Francúz Thibaut Pinot. Ihneď si vypracoval náskok 20 sekúnd. Atakoval aj priebežný líder Simon Yates a vypracoval si odstup. Pracovať začal Quintana a na pomoc mu priešiel aj Valverde. 38-ročný Španiel nechal na čele skupinky skoro všetky sily, no dokázal dostihnúť Yatesa. Brit opäť nastúpil. Znova ho pokryl Valverde. Menšia pozornosť bola venovaná Masovi a tak sa pokúsil uniknúť. Valverde ale chytil druhý dych a aj tento nástup svojho krajana pokryl.

Krátko po upokojení situácie tretíkrát zaútočil Yates. Zobral so sebou Masa. Pracovať začal Quintana, keďže Valverde vypadol z prednej skupiny spoločne s Kruijswijkom. 15 sekúnd za Pinotom ostala iba štvorica Yates, Quintana, Mas a López. Kvôli ich taktizovaniu sa priblížil Valverde a Yates začal diktovať tempo. Všetko si to pozorne strážil Nairo Quintana, ktorý dnes jazdil defenzívne. Movistar mal vpredu opäť dvoch jazdcov a tým pádom mal výhodu. V predposlenom kilometri sa vzdialil López. Simon Yates začal nervózne kričať na Quintanu, ktorý odmietal sťahovať náskok Lópeza a dostal jazdca tímu Mitchelton-Scott pod tlak.

Etapu ovládol Thibaut Pinot. 27 sekúnd po ňom prišiel do cieľa Migúel Ángel López. Yates na neho v cieli stratil iba dve sekundy. Ďalšie dve sekundy stratili Valverde a Kruijswijk, ktorí sa dokázali vrátiť do boja vpredu. So stratou šesť sekúnd na druhého Lópeza prišla dvojica Mas a Quintana. Tí stratili hlavne v samotnom závere. Rigoberto Urán došiel na ôsmom mieste s mankom 1:25 na Pinota. S ďalšími stratami prišli do cieľa Buchmann a I. Izagirre. Ďalší jazdci strácali už viac ako dve minúty na víťaza etapy.

28-ročný Pinot sa stáva 18. aktívnym jazdcom, ktorý má etapové víťaztsvo na všetkých troch pretekoch Grand Tour. Francúz dnes získal 23. profesionálne víťazstvo.

Zajtra je na programe deň voľna. Po ňom príde individuálna časovka dlhá 32 kilometrov.

Posledný kilometer

Profil etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 15. etapy:

1.Thibaut Pinot (Fra)FDJ5:01:49
2.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:28
3.Simon Yates (GBr):mts:0:00:30
4.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:32
5.Steven Kruijswijk (Ned):lot:
6.Enric Mas (Spa):qst:0:00:34
7.Nairo Quintana (Col)MOV
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:25
9.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:33
10.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:01:49

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:64:13:33
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:26
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:33
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:43
5.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:29
6.Enric Mas (Spa):efd:0:01:55
7.Thibaut Pinot (Fra):bmt:0:02:10
8.Rigoberto Uran (Col):qst:0:02:27
9.Ion Izagirre (Spa)FDJ0:03:03
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:03:15

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár