Vuelta a España: Iturria a jeho heroický výkon v domácej baskickej etape

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/infosportplus

Po mimoriadne dôležitej časovke sa súboje v celkovom poradí na dva dni spomalili. Preteky Vuelta a España sa dostali po prejazde francúzskych hraníc do Baskicka, kde na jazdcov počkala kopcovitá 11. etapa dlhá 180 kilometrov. Finiš sa nachádzal v Urdax-Dantxarinea, ktorému predchádzalo krátke explozívne stúpanie v posledných 20 km. Okrem neho sa prešlo cez tri kategorizované kopce.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Keďže po časovke a náročnom prvom týždni, kedy sa červený dres menil až šesťkrát, bolo jasné, že tímy na celkové poradie dnes nebudú nič siliť a radšej zvolia jednoduché tempo v pelotóne. Šancu tak poskytli lovcom etapových triumfov, ktorí si dnes chceli naskočiť do celodenného úniku. Tento scenár sa nakoniec aj naplnil, líder Primož Roglič (:tjb:) a Jumbo-Visma nechali ujsť početnej skupine a už ju neuvideli.

Gorka Izagirre (AST), Alexander Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA), Lawson Craddock (:efd:), Damien Howson (:mts:), Amanuel Ghebreigzabhier (:ddd:), François Bidard (:alm:), Rémi Cavagna (:qst:), Jorge Arcas (MOV), Mikel Iturria (Euskadi-Murias), Benjamin Thomas (FDJ), Lawson Craddock (:efd:), Matteo Fabbro (:kat:), Ángel Madrazo (Burgos – BH), Mikel Iturria (Euskadi-Murias) a Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA) vyvtorili definitívny únik dňa. Najlepšie postaveným jazdcom v celkovom poradí bol O’Connor so stratou 37:08 a austrálsky talent nebol nebezpečenstvom pre prvú desiatku GC.

Bolo celkom zložité vytvoriť únik, no po viacerých atakoch a 40 prejdených kilometroch sa všetko ustálilo. Hlavná skupina povolila úniku už 7-minútový náskok a bolo zrejmé, že niekto zo 14 bojovníkov sa dostane na pásku prvý. Najprv využil prvé kategorizované stúpanie Madrazo a zvýšil svoj náskok na čele vrchárskej klasifikácie.

Nasledovala dvojica najväčších stúpaní dňa. Na nich už Madrazo ani O’Connor nestíhali, naopak, tlačili domáci jazdci ako Izagirre alebo Aranburu. Aktívny bol aj Craddock. 25 km pred koncom bol v podtstate celý brejk kompaktný, to využil Iturria a vydal sa na sólovú jazdu. Zrýchlil zo skupiny a to bola jeho šanca na etapový triumf, keďže ostávala jednoduchšia časť dňa.

Za ním bola neskôr ustálená skupina v zložení: LastraCraddock, GhebreigzabhierHowsonBidard. Do nej sa nestihol pridať Cavagna, ktorý pár kilometrov pred posledným kopčekom dostal defekt.

Záver

Iturria pokračoval vo svojej silnej sólovej jazde, využíval menšiu spoluprácu päťky za ním a pri nájazde do posledných 2 km mal stále viac ako 15-sekundový náskok. Taktické hry v stíhačke nesedeli Howsonovi a pred poslednými 1000 metrami zaútočil, no Iturriu to nezastavilo a ostalo mu už len pár stoviek metrov.

27-ročný Mikel Iturria dokázal svoju ambicióznu „časovku“ dlhú 25 km premeniť v etapový triumf v 11. dni Vuelty. Ide o jeho prvé profesionálne víťazstvo vôbec, o to viac si ho bude pamätať ako Bask, ktorému domáca atmosféra cyklisticky fanatickej lokality pomohla. Už tretí domáci prokontinentálny tím na pretekoch dokázal vyhrať etapu so španielskym jazdcom. Niečo, čo si domáca cyklistická scéna mimoriadne cení a je možné, že víťazstvo Iturriovi zmení kariéru.

Druhý došiel Lastra s odstupom šiestich sekúnd. Tak isto aj tretí Craddock takticky nezvládol etapu, keď sa naťahoval so zvyškom utečencov.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/cyclingnewsfeed

Pelotón vedený predovšetkým Jumbo-Visma si doprial pohodovú jazdu a finišoval s odstupom 18:35 na víťaza etapy. Primož Roglič (:tjb:) si po dominantnej časovke odnáša z 11. etapy rovnaké časové výhody na oponentov.

Výsledky 11. etapy:

1.Mikel Iturria (Spa)Euskadi Murias4:36:44
2.Jonathan Lastra (Spa)Caja Rural0:00:06
3.Lawson Craddock (USA):efd:
4.Damien Howwson (Aus):mts:
5.François Bidard (Fra):alm:
6.Amanuel Ghebreigzabhier (Eri):ddd:0:00:09
7.Bejanim Thomas (Fra)FDJ0:00:12
8.Matteo Fabbro (Ita):kat:
9.Gorka Izagirre (Spa)AST
10.Rémi Cavagna (Fra):qst:

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:41:00:48
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:52
3.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:02:11
4.Nairo Quintana (Mov)MOV0:03:00
5.Tadej Pogacar (Slo):uae:0:03:05
6.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:04:59
7.Rafal Majka (Pol)BOH0:05:42
8.Nicolas Edet (Fra)Cofidis0:05:49
9.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:06:07
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:06:25


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár