Vuelta a España: Madridský šprint vyhral Viviani, Sagan opäť druhý, Simon Yates víťazom Vuelty

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/BikeBytes

Poslednou etapou sa zakončila posledná Grand Tour sezóny, španielska Vuelta. 21. etapa tradične patrila slávnostnému dojazdu do Madridu. Štartovalo sa v prímestskej časti Alcorcón a potom sa jedenásťkrát prešlo okruhom dlhom 5,9 kilometra. Šancu mali hlavne šprintéri. Na začiatku sa dopredu dostali výhercovia dresov a jazdci na pódiovom umiestnení. Počas väčšiny etapy sa išlo v oddychovom tempe, pretekať sa začalo v posledných kolách, kedy sa už pripravovali šprintérske pozície.

Zľava: Miguel Ángel López, Thomas De Gendt, Simon Yates, Enric Mas a Alejandro Valverde; zdroj: twitter.com/Lotto_Soudal

Emotívny deň to bol aj pre Igora Antóna (:ddd:). 35-ročný jazdec sa rozhodol, že táto Vuelta bola jeho posledným závodom v kariére. K týmto pretekom má Španiel špecifický vzťah, vyhral tu štyri etapy, pričom prvé víťazstvo tu prišlo v roku 2006 vo vrchárskej etape. Vtedy išlo o jeho prvé profesionálne víťazstvo, ktorých dovedna získal 14. Jazdec sa na dlhý čas držal pred pelotónom a užíval si posledné chvíle ako profesionálny cyklista. Španielski fanúšikovia ho patrične ocenili potleskom a podporou.

Po jeho rozlúčkovom predstavení sa niekoľko jazdcov pokúsilo o únik. Na čele sa udržali Joey Rosskopf (:bmc:), Nikita Stalnov (AST), Garikoitz Bravo (Euskadi – Murias) a Diego Rubio (Burgos-BH). Pre týchto jazdcov išlo iba o zviditeľnenie a vedeli, že šprintérske celky ako Bora – hansgrohe, Quick-Step Floors, LottoNL-Jumbo alebo Trek – Segafredo im neposkytnú dostatočný priestor. 7 km pred koncom bolo po úniku. Pelotón nasadil tvrdé tempo. Neoddychoval ani Vincenzo Nibali (:bmt:) a Talian nechal na čele množstvo síl. Nibali využil Vueltu ako prípravu na Majstrovstvá sveta.

V poslednom kole sa do čela dostala zostava FDJ. V predposlednom kilometri začal pracovať vlak Quick-Stepu. Peter Sagan (BOH) sa nachádzal za poslednou zákrutou bezpečne na špici. Zmätok po nej nastal vtedy, keď na chvíľu stratil pozíciu Elia Viviani (:qst:). Ten bol na kolese Sagana. Záverečný šprint otvoril Danny van Poppel (:lot:). Potom nastúpil aj Peter Sagan. Talian Viviani si musel nájsť priestor popri ľavej bariére. Sagan šprintoval na opačnej strane a na záver to bol rýchlostný súboj medzi slovenským a talianskym šampiónom. V ňom dokázal ako prvý preťať pásku 29-ročný Viviani. Ten vyhral o dĺžku bickyla a získal tretie víťazstvo na tohtoročnej Vuelte. Sagan bral štvrté druhé miesto a nenapodobnil svoje madridské víťazstvo z roku 2011.

Viviani víťazstvom potvrdil skvelú sezónu. V nej získal už 18. víťazstvo. Pre jeho tím Quick-Step ide už o 67. víťazstvo v sezóne.

Vyhodnotenie 73. ročníka Vuelty

Simon Yates (:mts:) došiel bezpečne do cieľa a mohol oslavovať svoje premiérové víťazstvo na pretekoch Grand Tour. Tento rok bol 26-ročný jazdec k nemu blízko na Giro d’Italia, no v Španielsku sa poučil zo svojich chýb a zabránil tomu, aby mu došli sily. Zároveň ide o piate britské Grand Tour víťazstvo za sebou (Tour de France 2017 -Froome, Vuelta 2017 – Froome, Giro d’Italia 2018 – Froome, Tour de France 2018 -Thomas). Na pódiu sa ešte umiestnili 23-ročný Enric Mas (:qst:) a 24-ročný Miguel Ángel López (AST). Španiel Mas sa taktiež ocitol na čele súťaže o najlepšieho jazdca do 25 rokov. Víťaz tejto klasifikácie však nenosí špeciálny dres. Namiesto toho je tu kombinačná súťaž. Za priemerne najlepšie umiestnenia v celkovej, bodovacej aj horskej klasifikácii bol bielym dresom ocenený Simon Yates.

Pódium Vuelty je taktiež najmladším pódium od roku 1965. Prví traja jazdci majú 26, 23 a 25 rokov.

zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže vyhral 38-ročný veterán Alejandro Valverde (MOV). Ten získal dva etapové triumfy. V bodovacej klasifikácii bol Peter Sagan druhý. Slovák stratil na domáceho matadora 12 bodov. Bodovanie na Vuelte je však iné ako na Tour a nedelí sa na rovinaté a horské etapy. Všetky sú hodnotené rovnako.

Belgičan Thomas De Gendt (:lts:) bol za svoju aktivitu počas väčšiny etáp odmenený bodkovaným dresom pre kráľa horskej súťaže. Najlepším tímom je Movistar, ktorý v poslednej horskej etape prišiel o pódiove umiestnenie Valverdeho. Ďalší líder tímu, Nairo Quinatana (MOV) stratil čas v 17. etape.

Najbojovnejším jazdcom celej Vuelty sa stal Holanďan Bauke Mollema (:tfr:). Ten sa často zapájal do únikov a viackrát bojoval o etapový triumf, nikdy to však nepremenil do víťazného konca.

Dojazd:

Profil:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 21. etapy:

1.Elia Viviani (Ita):qst:2:21:28
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Giacomo Nizzolo (Ita):tfr:
4.Danny van Poppel (Ned):lot:
5.Marc Sarreau (Fra)FDJ
6.Jon Aberasturi Izaga (Spa)Euskadi Basque Country-Murias
7.Simone Consonni (Ita):uae:
8.Matteo Trentin (Ita):mts:
9.Tom Van Asbroeck (Bel):efd:
10.Ryan Gibbons (RSA):ddd:

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:82:05:58
2.Enric Mas (Spa):qst:0:01:46
3.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:02:04
4.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:02:54
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:04:28
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:05:57
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:06:07
8.Nairo Quintana (Col)​MOV0:06:51
9.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:11:09
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:11:11

Víťazi etáp:

(3) Elia Viviani (Ita) Quick-Step Floors
(2) Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ
(2) Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team
(2) Benjamin King (USA) Dimension Data
(2) Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team
(1) Tony Gallopin (Fra) AG2R La Mondiale
(1) Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott
(1) Simon Clarke (Aus) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
(1) Oscar Rodriguez Garaicoechea (Spa) Euskadi Basque Country-Murias
(1) Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis, Solutions Credits
(1) Michael Woods (Can) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
(1) Jelle Wallays (Bel) Lotto Soudal
(1) Enric Mas (Spa) Quick-Step Floors
(1) Alexandre Geniez (Fra) AG2R La Mondiale
(1) Alessandro De Marchi (Ita) BMC Racing Team

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár