Vuelta a España: Mas a López si to rozdali o etapu aj o pódium, Simon Yates s prehľadom vyhral červený dres

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/lavuelta

Predposledná 20. etapa bola zároveň poslednou vrchárskou skúškou. Samotná trasa mala 97,3 kilometra, no profilovo patrila k najťažším etapám na 73. ročníku Vuelta a España. Nastúpalo sa vyše 3200 výškových metrov. Celá etapa sa odohrala na najťažších pyrenejských stúpaniach v Andorre. Prešlo sa celkovo šiestimi kategorizovanými kopcami. Prvý z nich bol druhej kategórie. Potom sa prešlo trojicou stúpaní prvej kategórie. Išlo o Coll de Beixalis, ktorým sa prešlo dvakrát a Coll de Ordino. Tieto kopce mali dĺžku desať a dvadsať kilometrov a ponúkli približne 8-percentné sklony. Po zjazde sa potom rovno išlo na vrchol tretej kategórie a na rad prišlo vrchárske vyvrcholenie Vuelty. Coll de La Gallina patrí do najvyššej kategórie HC, má dĺžku 7,7 km a priemerný sklon je 7,7%. Prudšie časti sa však nachádzajú pred samotným vrcholom.

Španiel Enric Mas (:qst:) potvrdil výbornú formu na Vuelte a ovládol poslednú horskú etapu. 23-ročný talent zaútočil spoločne s Britom Simonom Yatesom (:mts:), ktorý dnes došiel tretí. Táto dvojica najprv dostihla Kolumbijčanov Miguela Ángle Lópeza (AST) a Naira Quintanu (MOV). Posledný menovaný musel potom ísť na pomoc Alejandrovi Valverdemu (MOV), ktorý dnes bral trojminútovú stratu. Naopak, 24-ročný López sa dostal až do záverečného súboja s Masom, kde prehral v šprinte.

Celkové poradie

26-ročný Simon Yates po neúspešnom Giro d’Italia dokázal vyhrať svoju prvú Grand Tour v kariére. Dnes bol opäť aktívny a nesnažil sa iba brániť. Jeho útok donútil Movistar pracovať a Valverdemu tak došli sily. 38-ročný Španiel sa ešte pred štartom nachádzal na druhej priečke, po nej sa však prepadol na piate miesto. Nástupy dnes vyšli mladej dvojici Mas López. Tá si vybudovala v cieli dostatočný náskok na Kruijswijka, ktorý pred začiatkom obsadzoval tretie miesto. Holanďan dnes taktiež nemal dobré nohy a musí sa zmieriť s celkovou štvrtou priečkou. Španiel Mas sa tak dostal na druhé miesto v generálnej klasifikácii, tretí López na neho celkovo stratil 18 sekúnd.

V prvej desiatke si polepšili aj Thibaut Pinot (FDJ) alebo Rigoberto Urán (:efd:). Vďaka dobrému tempu sa do najlepších desiatich jazdcov dostal Holanďan Wilco Kelderman (:sun:). Ten vystriedal Tonyho Gallopina (:alm:).

Bodkovaný dres pre víťaza vrchárskej klasifikácie získal Thomas De Gendt (:lts:).

Zajtra je na programe slávnostný dojazd do Madridu, kde sa v GC už neútočí. Etapa by mala patriť šprintérom, teda aj Petrovi Saganovi (BOH). Slovák dnes došiel na 72. mieste so stratou 21:18 na víťaza.

Všetky tri Grand Tour sezóny vyhrali jazdci z Veľkej Britínie ; zdroj: twitter.com/wareisjoe

Priebeh etapy

O únik bol dnes veľký záujem, predsa len išlo o poslednú šancu odniesť si z Vuelty aspoň niečo. Vrcholil aj boj o bodkovaný dres pre lídra vo vrchárskej súťaži. Na prvej prémii bol prvý súčasný držitel tohto dresu, Thomas De Gendt (:lts:). Malú šancu na víťazstvo mal aj Bauke Mollema (:tfr:), no jeho belgický protivník dnes pôsobil veľmi dobrým dojmom. Po prvej prémii sa vytvoril 15-členný únik dňa s mnohými kvalitnými vrchármi. Boli v ňom jazdci Rafal Majka (BOH), David De La Cruz (:sky:), Ilnur Zakarin (:kat:), Jesús Herrada (Cofidis, Solutions Crédits), Bauke Mollema (:tfr:), Jai Hindley (:sun:), Michael Woods (:efd:), Amanuel Ghebreigzabhier (:ddd:), Michal Kwiatkowski (:sky:), Nicolas Roche (:bmc:), Vincenzo Nibali (:bmt:), Omar Fraile (AST), Dario Cataldo (AST), Thomas De Gendt (:lts:) a Nélson Oliveira (MOV). Na druhej horskej prémii bral 10 bodov De Gendt a polepšil si na čele klasifikácie. V pelotóne sa v na druhom stúpaní pokúsil o útok Nairo Quintana (MOV), ale bol dostihnutý jazdcami tímu LottoNL-Jumbo. Do skupiny s červeným dresom sa potom dostal tím Astana. Na tempo skupiny nestíhaliv prvej polovici etapy celkovo vysoko postavení jazdci Ion Izagirre (:bmt:), Emanuel Buchmann (BOH) a Tony Gallopin (:alm:). Z hlavnej skupiny vypadli hlavní domestici Simona Yatesa (:mts:). Tomu ostal na pomoc iba jeho brat Adam (:mts:).

Pred druhým prejazdom kopca Coll de Beixalis mal únik iba minútový náskok. 38 km pred cieľom však robotu Astany využil Miguel Ángel López (AST) a zaútočil spoločne so spolujazdcami Omraom Frailem (AST) a Dariom Cataldom (AST). Táto trojica dostihla zvyšky úniku. Vpredu ostali po práci Michala Kwiatkowskeho iba De La Cruz, MajkaMollema. Potom sa k nim pridali López a Nibali. Skupina s hlavnými favoritmi však stale držala kontakt, tempo diktoval hlavne Adam Yates a v poslednom kilometri stúpania sa čelné skupiny spojili. Na vrchole si po desať bodov prišiel Holanďan Mollema.

V klesaní 33 km pred cieľom zaútočil Quintana a dokázal si vypracovať odstup. O desať kilometrov sa k nemu pridal jeho krajan López. Táto dvojica sa snažila spolupracovať a vypracovala si 20-sekundový náskok. Na stúpaní Coll de la Comella nastúpil Simon Yates. Nasledoval ho iba Enric Mas (:qst:). Španielovi išlo o to, aby sa dostal na pódium. Preto ho začal na čele stíhacej skupiny pracovať Steven Kruijswijk (:lot:), ktorému pred etapou patrila tretia priečka. Zareagoval aj tím Movistar s Alejandrom Valverdem (MOV). Yates s Masom dohnali v zjazde Lópeza a Quintanu. Ich náskok pred záverečným kopcom bol 30 sekúnd.

Quintana počkal na Valverdeho, ktorého čakala ťažká úloha, aby ubránil druhé miesto v celkovom poradí. Simon Yates ubral z tempa a nechal Lópeza a Masa vpredu. V stíhacej skupine došli Valverdemu sily, začal sa prepadať aj v celkovom poradí a ponúkol možnosť na pódium dvojici vpredu. Šancu na tretiu priečku stratil Kruijswijk, ktorý taktiež narazil na dno svojich síl.

O etapové víťazstvo si to rozdali López a Mas. V závere bol najrýchlejší 23-ročný Mas. Ten v šprintoval spoza Lópeza a vyzeralo to, že Lópezovi vošiel do dráhy. Simon Yates došiel v poriadku na treťom mieste. Za ním prišli Rigoberto Urán (:efd:) a Thibaut Pinot (FDJ) približne pol minúty za červeným mužom. Následne prichádzali s minútovou stratou Wilco Kelderman (:sun:) a Kruijswijk. Dvojica z Movistaru Quintana a Valverde mala v cieli manko troch minút.

Enric Mas je najmladším jazdcom za posledných 11 rokov, ktorý sa dostal na pódium Vuelty. Dokázal to iba pri svojej druhej účasti na pretekoch Grand Tour. Dnešná víťazná etapa bola iba jeho druhým triumfom v profesionálnej kariére.

Posledný kilometer:

Profil etapy:

Výsledky 20. etapy:

1.Enric Mas (Spa):qst:2:59:30
2.Miguel Angel Lopez (Col)AST
3.Simon Yates (GBr):mts:0:00:23
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:54
5.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:57
6.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:01:11
7.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:15
8.David De La Cruz (Spa):sky:0:02:17
9.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:09
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:79:44:30
2.Enric Mas (Spa):qst:0:01:46
3.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:02:04
4.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:02:54
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:04:28
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:05:57
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:06:07
8.Nairo Quintana (Col)​MOV0:06:51
9.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:11:09
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:11:11

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár