Vuelta a España: Najdlhšiu etapu vyhral De Marchi zo silného úniku

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Jedenásta etapa pretekov Vuelta a España bola najdlhšou v tomto ročníku. Na cyklistov čakala zvlnená trasa dlhá 207,8 kilometra so štvoricou kategorizovaných stúpaní. Posledné z nich bolo tretej kategórie a nachádzalo sa 17,8 km pred cieľom. Poslednou prekážkoubolo dvojkilometrové stúpanie s maximom 9%. Nasledoval krátky zjazd do cieľa. Išlo sa medzi mestami Mombuey a Ribeira Sacra na severozápade Španielska. Počasie sa oproti prvému týždňu zmenilo, teplota dosahovala hodnoty menšie ako 20 ºC.

Etapu opäť vyhral jazdec z úniku. Dnes ním bol Alessandro De Marchi (:bmc:). 32-ročný Talian zaútočil z vedúcej skupiny a dokázal sa zbaviť aj Jhonatana Restrepa (:kat:), ktorý skončil druhý. Víťazovi pomohli tímoví kolegovia Nicolas Roche (:bmc) a Dylan Teuns (:bmc:). Tretí došiel 40-ročný veterán Franco Pellizotti (:bmt:). Pre De Marchiho ide o štvrté kariérne víťazstvo, z toho tri má z pretekov Vuelta a España. V Španielsku sa radoval ešte v rokoch 2015 a 2014.

V celkovom poradí nenastali výrazné zmeny. Simon Yates (:mts:) ostáva na čele. V úniku sa dnes nachádzal aj Thibaut Pinot (FDJ). Francúz sa na chvíľu nachádzal na čele celkovej klasifikácie, no v závere nemal dosť síl a neudržal sa pred skupinou s najväčšími favoritmi.

Peter Sagan (BOH) šetril sily a došiel v zadnej skupine. Slovák prišiel o zelený dres pre lídra v bodovacej súťaži. Alejandro Valverde (MOV) skončil na 12. mieste a zobral si štyri body a dostal sa na čelo tejto súťaže.

Priebeh etapy:

Prvé útoky prišli pred prvým stúpaním Puerto del Padornelo . O únik sa pokúsili kvalitní jazdci mimo boja o GC ako Vincenzo Nibali (:bmt:), Thomas De Gendt (:lts:), Lukas Pöstelberger (BOH) alebo Dylan Teuns (:bmc:). Tempo pelototónu bolo veľmi vysoké a vzadu sa ocitol aj siedmy muž celkového poradia Miguel Ángel López (MOV) a musel dlhší čas stíhať hlavný balík. Napokon sa od pelotónu odtrhla silná skupina v zložení: Pellizotti (:bmt:), Peters (:alm:), Fraile (AST), De Marchi (:bmc:), Roche (:bmc:) , Teuns (:bmc:), Majka (BOH), Pinot (FDJ), Vincent (FDJ), Benoot (:lts:), Haig (:mts:), Anacona (MOV), Gibbons (:ddd:), Rolland (:efd:), Restrepo (:kat:), Henao (:sky:), Mollema (:tfr:), Pardilla (Caja Rural – Seguros RGA) a Bizkarra (Euskadi-Murias). V GC bol na tom najlepšie Francú Thibaut Pinot, ktorý strácal iba 2:33. Skupina si vytvorila štvorminútový náskok a Mitchelton-Scott s vedúcim Simonom Yatesom (:mts:) kvôli Haigovi nepracoval. Ťahala totiž zostava Movistaru. Tím s Valverdem (MOV) na druhom a Quintanom (MOV) na treťom mieste celkového poradia udržovala stále tempo. Z balíka tak vystúpil Peter Sagan (BOH) a začlenil sa do zadných radov. Z pretekov medzičasom odstúpili Nacer Bouhanni (Cofidis), Alexis Gougeard (:alm:) a Georg Preidler (FDJ).

Z únikovej skupiny zaútočila zaútočila dvojica z tímu BMC Alessandro De Marchi a Nicolas Roche. Doplnil ich Jhonatan Restrepo z Katusha-Alpecin. Na poslednom kategorizovanom stúpaní nastúpil De Marchi a vydal sa na sólovú jazdu. Tú prerušil Restrepo a vytvorila sa silná dvojička. Tá si vypracoval náskok 45 sekúnd pred pôvodným únikom. Ďalšie tri minúty strácala hlavná skupina. V nej stále ťahal Movistar a zničil plány Pinota, ktorý sa počas veľkej časti etapy nachádzal na čele virtuálnej celkovej klasifikácie. V posledných 5 kilometrov sa spustil dážď a Talian De Marchi sa odpútal od svojho kolumbijského protivníka.

De Marchi to dokázal doviesť do víťazného konca, Restrepo skončil druhý so stratou 28 sekúnd. Ďalší jazdci stratili o pribliťne minútu a pol. Thibaut Pinot stratil 1:50 a iba 12 sekúnd po ňom prišla skupina s hlavnými favoritmi. Francúz si tak v celkovom poradí vôbec nepolepšil. Stratu zaznamenal Fabio Aru (:uae:), ktorý sa v GC prepadol na 13. miesto. Na šieste miesto sa posunul Emanuel Buchmann (BOH), ktorý mal manko 8 sekúnd na favoritov.

zdroj: procyclingstats

Dojazd a emócie víťaza:

Výsledky 11. etapy:

1.Alessandro De Marchi (Ita)Ita):bmc:4:52:38
2.Jhonatan Restrepo (Col):kat:0:00:28
3.Franco Pellizotti (Ita):bmt:0:00:59
4.Nans Peters (Fra):alm:0:01:24
5.Dylan Teuns (Bel):bmc:0:01:45
6.Tiesj Benoot (Bel):lts:0:01:46
7.Rafal Majka (Pol)BOH
8.Nicolas Roche (Irl):bmc:0:01:48
9.Sergio Henao (Col):sky:0:01:50
10.Thibaut Pinot (Fra)FDJ

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:45:57:40
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:01
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:14
4.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:00:17
5.Tony Gallopin (Fra)FDJ0:00:24
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
7.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:27
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:32
9.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:00:43
10.George Bennett (NZl):lot:0:00:48

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár