Vuelta a España: Neuveriteľné víťazstvo hrdinu Madraza, López naspäť v červenom

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Preteky Vuelta a España sa na nič nehrajú a už v piatej etape priniesli ťažkú vrchársku skúšku. Na konci etapy dlhej 170,7 km sa nachádzalo stúpanie Alto de Javalambre dlhé 11,1 kilometra s priemerným sklonom blížiacom sa k 8 %. Aj keď čísla hovoria o typickom kopci pre španielsku Grand Tour, vrchol s astronomickým observatóriom sa na Vuelte dnes objavil vôbec po prvýkrát. Išlo o prvý finiš na kopci na pretekoch.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Na začiatku sa vytvoril pomerne malý únik v zložení: José Herrada (Cofidis), Ángel Madrazo a Jetse Bol (Burgos-BH). Pelotón nechal takmer okamžite veľký priestor utečencom, od 50. kilometra sa náskok prevrhol cez hranicu desiatich minút. Na oboch vrchárskych prémiách dňa – druhej a tretej kategórie – bodoval naplno Madrazo a navýšil svoj náskok na čele horskej bodovacej klasifikácie. Trojka sa aj napriek viacerým zvýšeniam tempa držala pokope, stále si nechávali niekoľkominútový náskok, ktorý sa väčšinou pohyboval nad deviatimi minútami.

V pelotóne mierne tempo pred rozhodujúcim bodom dňa držala zostava Sunwebu, ktorá mala červený dres Nicolasa Rocheho (:sun:). Utečenci však mohli líderské postavenie Íra ohroziť, nemecký tím ale vyššiu rýchlosť nediktoval.

30 km pred koncom sa v pelotóne udial hromadný pád. Phil Bauhaus (:bmt:) a jeho kolega pri odhadzovaní bidonu stratili rovnováhu a vyvolali reťazovú reakciu za nimi. Spadli napríklad aj Shane Archbold (BOH), Fernando Gavíria (:uae:), no tí boli ešte v poriadku. Odstúpiť kvôli tomu musel Gregor Mühlberger (BOH), silný vrchársky domestik v Bore. Spadol aj favorit na celkové poradie a tretí muž GC Rigoberto Urán (:efd:). Ten sa na zemi ocitol už včera, no údajne ho to až tak nebolelo. Druhý pád za sebou v dvoch dňoch určite na pohode nepridá. Kolumbijčan sa dokázal dostať naspäť do hlavnej skupiny. 26 kilometrov pred cieľom bolo manko na únik 10-minútové.

Pád:

Záverečné stúpanie Alto de Javalambre

zdroj: lavuelta.es

S nástupom na nepravidelné prudké stúpanie sa začal náskok úniku zmenšovať, v pelotóne začal pracovať Team Ineos a už ani trojica na čele nemala nič isté. Pelotón prišiel pod stúpanie s náskokom 7 minút. Bolieť to začalo viacerých jazdcov a šprintérov, ktorí mali za úlohu prežiť prvý z náročných dní v prvom týždni.

4 kilometre po štarte stúpania prišli dvojciferné sklony a tie boli už priveľa pre Madraza, ktorý stratil kontakt s dvojicou z pro-kontinentálnych tímov. O kilometer sa na prekvapenie všetkých Španiel vrátil do skupiny, čo vyvolala zrýchlenie tempa od Herradu, ktorý musel bojovať s dvoma jazdcami Burgosu.

Divná jazdca Madraza aj naďalej pokračovala, po náznakoch straty síl sa na vyrovanej ceste ešte raz vzdialil Herradovi Bolovi. Pracovať tak musel jazdec Cofidisu, čo vyhovovalo kolegovi Bolovi. Na méte 4 km na pásku však Madrazo ešte raz stratil kontakt.

Na špici pelotónu začal ťahať aj tím Jumbo-Visma a v zriedenej skupine sa v prvej tretine usadili aj tímy Astana, Sunsweb a Bora – hansgrohe. So štvoricou kilometrov do konca sa rozdiel medzi grupami znížil na pät minút, čo ešte stále prialo úniku. To za to zobrala stajňa EF Education First a výrazne zvýšila tempo. Skvelé nohy opäť ukázal Hugh Carthy (:efd:).

Hlavná skupina sa preriedila, tri kilometre pred koncom tam už bolo niečo okolo 20 jazdcov. Nohy protivníkov vyskúšal nástupom Alejandro Valverde (MOV). Posledné chvíle v červenom drese si užíval Nicolas Roche (:sun:), ktorý na najlepších nestíhal a o niekoľko metrov sa začal prepadať ešte viac. S ním strácali jazdci ako Rafal Majka (BOH) a Rigoberto Urán (:efd:). Do ich zadnej skupiny sa zaradil aj Nairo Quintana (MOV) a Esteban Chaves (:mts:).

Po ďalšom útoku Valverdeho za ním ostali len Primož Roglič (:tjb:), Miguel Ángel López (AST) a Tadej Pogačar (:uae:). Skupinu ťahal Sepp Kuss (:tjb:), keďže Slovincovi situácia vyhovovala.

Ďalší útok 2 km pred vrcholom predviedol López. Za nimi sa od zvyšku oddelili Valverde Roglič. Niekoľko metrov na nich strácal supertalent Pogačar.

Posledný kilometer

Pod značkou posledného kilometra sa Madrazo až neuveriteľne opäť dotiahol na Bola Herradu. Táto trojica mala už iba minútu na unikajúceho Lópeza, ktorý mal 20 sekúnd na Valverdeho Rogliča.

A bol to Ángel Madrazo, ktorý 300 metrov pred cieľom odpovedal na nástup Herradu. Dostal sa na čelo skupiny, vzdialil sa a došiel sám do cieľa. Získal neuveriteľné víťazstvo, keď viackrát stratil kontakt, vyzeralo to, že je na pokraji síl, no dokázal sa vzchopiť. Vyzeralo to, že pomáha kolegovi Bolovi, sám však predviedol rozhodujúci útok.

Druhý došiel Bol s 11 sekundami, tretí Herrada.

Miguel Ángel López finišoval na štvrtom mieste s náskokom 12 sekúnd na Rogliča Valverdeho.

31-ročný Ángel Madrazo získava najväčší kariérny úspech. Jazdec pro-kontinentálneho tímu Burgos-BH ukázal, že sa oplatilo ísť do úniku a mnohé tímy budú dnes ľutovať zahodenú možnosť. Celkovo bol na stúpaní 4-krát odtrhnutý z tempa, no stále sa dokázal dostať do hry o etapu.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/cyclist

Miguel Ángel López vyzliekol Rocheho z červeného dresu. Na druhého Primoža Rogliča mu výhodu 14 sekúnd, tretí je Nairo Quintana s 23 sekundami. Ten dnes stratil čas. Najviac dnes získal Valverde, ktorý sa tradične na Vuelte ukazuje v najlepšej forme. Majster sveta je na štvrtom mieste.

Viac ako minútu strácajú už ChávesMajka Pogačar, ktorí však nabrali nejaké sekundy oproti minulým etapám. Nespokojný musí byť Urán na šiestom mieste, ktorý dnes nepredviedol najlepšie nohy.

Výsledky 5. etapy:

1.Angel Madrazo Ruiz (Spa)Burgos-BH4:58:31
2.Jetse Bol (Ned)Burgos-BH0:00:10
3.Jose Herrada (Spa)Cofidis0:00:22
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:47
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:59
6.Primoz Roglic (Slo):tjb:
7.Tadej Pogacar (Slo):uae:0:01:29
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:41
9.Sepp Kuss (USA):tjb:
10.Esteban Chaves (Col):mts:0:01:46

Celkové poradie: 

1.Miguel Angel Lopez (Col)AST18:55:21
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:14
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:23
4.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:28
5.Nicolas Roche (Irl):sun:0:00:57
6.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:59
7.Esteban Chaves (Col):mts:0:01:17
8.Rafal Majka (PolBOH0:01:18
9.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:01:49
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:01:

 

Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár