Vuelta a España: Objav Higuita zachraňuje EF. López útočil, Quintana a Pogačar stratili, Roglič suverénny

Dnes sa konala 18. etapa pretekov Vuelta a España. Išlo o predposlednú vrchársku skúšku v strednej časti Španielska. Obsahovala štyri prejazdy stúpaniami a finišom v Becerril de la Sierra po 177,5 kilometroch.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Šancu dnes opäť zacítil aj únik, ktorý sa chcel vytvoriť na jedinej rovinatej časti aj napriek snahe Tonyho Martina (:tjb:) o upokojenie. Nemec pracoval pre Primoža Rogliča (:tjb:), ktorý má iba kúsok k udržaniu červeného dresu pre celkového lídra. Ešte ani na prvom stúpaní nebolo nič isté, no po ňom sa na čele pevne ustálili Tao Geoghegan HartWout Poels (:ins:), Sergio Higuita (:efd:), Tobias Ludvigson (FDJ), Louis MeintjesBen King (:ddd:), Nelson Oliveira (MOV), Omar Fraile (AST), Óscar Rodriguez (Euskadi-Murias), Hermann Persnteiner (:bmt:), Jonas Koch (:ccc:) a líder vrchárskej klasifikácie Geoffrey Bouchard (:alm:). Ten si na prvom aj druhom kopci zobral dokopy 16 bodov a za maxium si tak ešte zvýšil pohodlie v bodkovanom drese. Brejk mal najprv náskok piatich minút.

Pred posledným stúpaním útočil Bouchard a získal ďalšie body, nasledovať ho vedel len Higuita. Pod stúpaním Cotos mal mladý Kolumbijčan už 45 sekúnd náskoku.

V pelotóne zvyšoval tempo tím Astana a bolo jasné, že celkovo piaty Miguel Ángel López (AST) chystá ofenzívu. To sa aj stalo skutočnosťou, keď Kolumbijčan zaútočil 60 km pred cieľom z už tak dosť zriedenej skupiny favoritov. Nechal za sebou už iba grupu Roglič, Alejandro Valverde (MOV), Nairo Quintana (MOV), Tadej Pogačar (:uae:), Rafal Majka (BOH) a Carl Fredrik Hagen (:lts:). Na predposlednom kopci dňa boli ešte aktívni muž v bielom drese Pogačar či oslávenec Majka, ktorý m dnes 30 rokov. Stratu na Lópeza stiahli na 20 sekúnd aj zásluhou Seppa Kussa (:tjb:). Strácať začali Hagen aj Quintana, ktorý dnes zažil úplne opačný deň v porovnaní so včerajškom.

40 km pred koncom selekcia dostihla Lópeza, ktorému ešte pomáhal skorý utečenec FraileS kontrolovaním skupiny mali plno práce aj Powless Kussom, až kým prišli ďalšie početné pokusy od Lópeza 5 km pred vrcholom. Síce sa nedokázal odlepiť od všetkých, zvýšené a prerušované tempo začalo ubližovať už aj Pogačarovi, ktorý sa musel zaradiť ku Quintanovi.

Higuita si dlhé kilometre išiel vlastné preteky. Na tiahlom stúpaní pred zjazdom mal 40 sekúnd na Rolgičovu skupinu. Tam ešte Valverde, López a pri dotiahnutí sa ukázal dobré nohy Majka.

Záver

Sergio Higuita prežil aj stíhanie favoritov a dlhým útokom získal svoje vôbec prvé profesionálne víťazstvo. 22-ročný Kolumbijčan mal v cieli náskok 15 sekúnd na druhého Rogliča, ktorý spoločne s Valverdem ešte siahali na bonusové sekundy. Štvrtý bol Rafal Majka, o dve sekundy neskôr došiel López. Ten ťahal veľmi dlho na špici skupiny, lebo sa chcel vzdialiť od Pogačara, ktorý finišoval v skupine s QuintanomHagenom Meintjesom 1:16 za víťazom etapy.

Oslava vášnivých Kolumbijčanov:

Sergio Higuita je najväčším objavom EF Education First. Do tímu prestúpil v strede sezóny a už na Okolo Kalifornie predvádzal skvelé výkony, keď mohol vyhrať kráľovskú etapu, no v závere spravil pozičnú chybu. Iba pred pár mesiacmi jazdil v kontinentálnom tíme a teraz získal jedno z najväčších možných triumfov v cyklistike. Je považovaný za jeden z najväčších svetových vrchárskych talentov v spoločnosti v Kalifornii prvého Pogačara či Remca Evenepoela.

Higuita zachránil tímu Vueltu, keď v šiestej etape vypadli takmer všetci lídri na čele s Uránom, Van Garderenom a Carthym.

Celkové poradie

Primož Roglič je naďalej na čele celkovej klasifikácie. Jeho náskok 2:50 je pred poslednou dôležitou etapou veľmi komfortný. Alejandro Valverde po dni vynechania druhého miesta ťažil z krízy kolegu Naira Quintanu, ktorý je tretí so stratou 3:31.

Včera bol Miguelo Ángelovi Lópezovi udelený 10-sekundový trest za nedovolené potiahnutie od kolegu Fuglsanga. Napriek tomu sa posunul na štvrtú celkovú priečku s mankom 4:17. Z bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov vyzliekol Tadeja PogačaraRafal Majka si dnes polepšil na šiestu priečku.

Dôležité momenty:

Výsledky 18. etapy:

1.Sergio Higuita (Col):efd:4:33:09
2.Primoz Roglic (Slo):tjb:0:00:15
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV
4.Rafal Majka (Pol)BOH
5.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:17
6.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:01:16
7.Louis Meintjes (RSA):ddd:
8.Nairo Quintana (Col)MOV
9.Tadej Pogacar (Slo):uae:
10.Oscar Rodriguez (Spa)Euskadi-Murias0:03:47

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:71:16:54
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:50
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:31
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:04:17
5.Tadej Pogacar (Slo):uae:0:04:49
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:07:46
7.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:09:46
8.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:11:50
9.James Knox (GBr):qst:0:12:44
10.Marc Soler (Spa)MOV0:21:09


Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár