Vuelta a España: Óscar Rodríguez dokonale zaskočil Rafala Majku a na La Camperona sa tešil z prvého víťazstva v kariére

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/bwin_es

Po troch viac-menej oddychových etapách prišli na rad náročné stúpania, v ktorých sa vyhráva a prehráva súboj o celkové poradie. Trinásta etapa merala 174,8 kilometra a viedla z mestečka Candás v Carreñe na severe Španielska na kopec prvej kategórie La Camperona. Ten mal dĺžku 8,3 kilometra s priemerným sklonom 7,5%. V niektorých úsekoch sa však sklon priblížil k hodnotám okolo 20%. Predtým museli jazdci zdolať ďalšie stúpanie prvej kategórie Puerto de Tarna dlhé 13 km. To sa nachádzalo 70 km pred cieľom.

23-ročný Španiel Óscar Rodríguez (Euskadi – Murias) si pripísal premiérové víťazstvo na profesionálnej scéne po tom, čo sa na prudkom stúpaní dotiahol a nakoniec aj predbehol 28-ročného Poliaka Rafala Majku a 26-ročného Dylana Teunsa (:bmc:), ktorí sa museli uspokojiť s druhým a tretím miestom.

Svoju misiu ubrániť červený dres pre celkového lídra dnes úspešne zvládol Španiel Jesús Herrada (Cofidis). Ten síce skončil vyše minútu a pol za GC favoritmi, no jeho náskok na druhého Simona Yatesa (:mts:) sa zmenšil na čas 1:42. Brit sa dnes z hlavných ašpirantov na celkové víťazstvo ako jediný držal s Nairom Quintanom (MOV). Kolumbijčan sa tak v celkovom poradí posunul na tretie miesto. O tri priečky v GC si dnes polepšili aj Kolumbijčania Miguel Ángel López (AST) a Rigoberto Urán (:efd:).

Peter Sagan (BOH) došiel v zadnej skupine na 151. mieste 28:37 po víťazovi. Slovák je s 83 bodmi na druhom mieste v bodovacej klasifikácii. Súťaž o zelený dres vedie Španiel Alejandro Valverde (MOV). Ten má na konte o dva body viac.

Priebeh etapy:

Viacero dotereajších etáp na Vuelte ukázalo, že má cenu zaútočiť a zúčastniť sa úniku dňa. Preto to dnes vyskúšalo rovno 29 jazdcov. Zo známych vrchárov bez dobrej pozície v GC tam boli napríklad Rafal Majka (BOH), Ben King (:ddd:), Bauke Mollema (:tfr:), Sergio Henao (:sky:), Laurens De Plus (:qst:), Gorka Izagirre (:bmt:), Ilnur Zakarin (:kat:), Merhawi Kudus (:ddd:), Dylan Teuns (:bmc:) alebo Nicola Conci (:tfr:). Do čelnej skupiny sa dostal aj Thomas De Gendt (:lts:). Belgický špecialista na úniky bol aktívny a bral body na prvom stúpaní tretej kategórie a aj na ťažšom kopci označenom jednotkou. Úniku sa zúčastnil aj priebežný líder vrchárskej klasifikácie Luis Ángel Maté (Cofidis) a na Puerto de Tarna si zobral štyri body za tretie miesto. Španiel aj naďalej ostáva na čele súťaže o biely dres s modrými bodkami. V úniku spadol Belgičan Lauren De Plus a zobral so sebou niekoľko ďalších jazdcov, no všetci sa pozbierali a pokračovali v jazde.

Pelotón viedli vrchárske tímy ako Astana na čele s  Miguelom Ángelom Lópezom(AST), kde pomáhal aj Čech Jan Hirt (AST). Ďalej ťahali celky Movistar s lídrom Nairom Quintanom (MOV) alebo LottoNL-Jumbo s Stevenom Kruijswijkom (:lot:) a Georgom Bennettom (:lot:). Na čele sa predviedol aj tím Cofidis s priebežným lídrom Jesúsom Herradom (Cofidis). Vedúce tímy nepripustili výrazný odstup brejku a strata bola približne päťminútová. Pred záverečným stúpaním to boli štyri minúty. Vo vedúcej skupine pomáhali Majkovi jeho tímoví kolegovia Marcus Burghardt (BOH) a Jay McCarthy (BOH).

3,5 km pred cieľom zaútočil Rus Zakarin, no svoj pokus vzdal. O kilometer neskôr zaútočil Majka a nasledoval ho Kudus. Stalo sa tak na pasážach so sklonom 15%. Eritrejčan Kudus nestačil na Poliakovo tempo a dobehol ho aj Teuns. Majka nešiel v 20-percentných pasážach naplno a bol zavesený za svojim protivníkov. Na vedúcu dvojicu sa dotiahol Óscar Rodríguez (Euskadi – Murias) a vypracoval si slušný náskok v poslednom kilometri. Majka zareagoval až 500 metrov pred cieľom a mladého jazdca zjavne podcenil. Pomaly začal sťahovať náskok baskického jazdca, no Rodríguez to dokázal dotiahnuť do cieľa osamote.

Óscar Rodríguez vyhral na stúpaní La Camperona pred Rafalom Majkom a Dylanom Teunsom. 23-ročný Španiel v cieli zjavne nemohol uveriť tomu, čo stalo. Skvelá bola aj divácka podpora, ktorú mladík dostal. Cyklista získal prvé víťazstvo v kariére s náskokom 19 sekúnd pred skúsenym dvojnásobným držiteľom bodkovaného dresu z Tour de France.

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Boj o celkové poradie v pelotóne

V hlavnej skupine na stúpaní ako prvý atakoval Enric Mas (:qst:). Jack Haig (:mts:) však začal pomáhať Simonovi Yatesovi (:mts:) a zneškondil pokusy o útoky. Aktívny bol aj Wilco Keldermann (:sun:). Smoliarom dňa sta stal Miguel Ángel López. Kolumbijčan doplatil na mechanické problémy. V závere sa odčlenila dvojica Nairo Quinatana Simon Yates. Potom sa k nim priblížil Enric Mas. V cieli sa však vytvorili viaceré rozdiely. Kolumbijčan Quinatan prišiel do cieľa ako prvý z GC favoritov s časom 2:32. Simon Yates bol šesť sekúnd pomalší a Mas stratil ďalšie tri sekundy. Pásku potom postupne pretínali Alejandro Valverde (MOV) Thibaut Pinot (FDJ) s časom 2:49. Miguel Ángel López sa dokázal veľmi dobre dostať späť do hry a o tri sekundy zaostal za predošlou dvojicou. Nasledovala skupina s Keldermannom, Davidom De La Cruzom (:sky:), Steven om Kruijswijkom a Rigobertom Uránom (:efd:). Tí mali čas 2:57. Ostatní favoriti ako Ion Izagirre (:bmt:), Tony Gallopin (FDJ), Emanuel Buchmann (BOH) a Fabio Aru (:uae:) nabrali straty niekoľko desiatok sekúnd. To sa odrazilo v celkovej klasifikácii.

Dojazd:

Profil etapy

zdroj procyclingstats

Výsledky 13. etapy:

1. Oscar Rodriguez Garaicoechea (Spa) Euskadi Basque Country-Murias 4:17:05
2. Rafal Majka (Pol) BOH 0:00:19
3. Dylan Teuns (Bel) :bmc: 0:00:30
4. Bjorg Lambrecht (Bel) :lts: 0:00:38
5. Laurens De Plus (Bel) :qst: 0:00:43
6. Merhawi Kudus (Eri) :ddd: 0:01:00
7. Ilnur Zakarin (Rus) :kat: 0:01:12
8. Pieter Serry (Bel) :qst: 0:01:21
9. Edward Ravasi (Ita) :uae: 0:01:25
10. Benjamin King (USA) :ddd: 0:01:27

 

Celkové poradie:

1. Jesus Herrada (Spa) Cofidis 54:50:19
2. Simon Yates (GBr) :mts: 0:01:42
3. Nairo Quintana (Col) MOV 0:01:50
4. Alejandro Valverde (Spa) MOV 0:01:54
5. Miguel Angel Lopez (Col) AST 0:02:23
6. Rigoberto Uran (Col) :efd: 0:02:33
7. Ion Izagirre (Spa) :bmt: 0:02:35
8. Tony Gallopin (Fra) FDJ 0:02:40
9. Steven Kruijswijk (Ned) :lot: 0:02:44
10. Emanuel Buchmann (Ger) BOH 0:02:47

 

Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár