Vuelta a España preview: Výhovorky na dominanciu Sky idú konečne bokom

Vuelta a España 2018

zdroj: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Mesiac po skončení Tour de France štartuje v Španielsku tretia a zároveň záverečná Grand Tour sezóny. Vuelta a España je dlhodobo priestorom, kde jazdci predvádzajú svoje vrchárske majstrovstvo. Jednoduchých profilov šitých pre šprintérov je v itinerári ako šafranu. Naopak, prím hrajú kopce, ktoré zdobia takmer každú etapu. A netreba zabúdať na deväť horských dojazdov, ktoré budú mať hlavné slovo v tvorbe celkového poradia.

Trojtýždňové dobrodružstvo odštartuje individuálnou časovkou na 8 kilometrov v Malage. Značná časť trasy lemuje veterné pobrežie a zvýšenú pozornosť si vyžiadajú aj technické pasáže v historickom centre. Už druhá etapa končí na stúpaní tretej kategórie Caminito del Rey (3. kat., 3,4 km; 7 %). Po šprintérskom dojazde v tretej etape príde na rad prvá vážnejšia previerka. Cieľové stúpanie Sierra de la Alfaguara (1. kat., 12,4 km; 5,4 %) otestuje vrchárske nohy a pravdepodobne určí držiteľa červeného dresu na pár dní. V hre o celkové poradie bude v prvom bloku zaujímavá ešte etapa č. 9, kde by si mal špeciálne dávať pozor Richie Porte (:bmc:). Stúpanie La Covatilla (HC kat., 9,8 km; 7,1 %) s nepravidelnými úsekmi sa môže pohrať s poradím pred prvým dňom voľna.

Prvé tri dni druhého týždňa začnú pozvoľna s príležitosťou pre šprintérov. Bude to ale povestné ticho pred búrkou, pretože nasledujúce etapy už postavia GC jazdcov do pozoru. V trinástej etape narazia jazdci na záverečnú stenu La Camperona (1. kat., 4,3 km; 11,6 %), ktorá začne zľahka stúpať, až sa vyšplhá na 19,5 %. Energiou sa nebude šetriť ani ďalší deň, s finišom na Les Praeres de Nava  (1. kat., 4 km; 12,5 %). Epické stúpanie Lagos de Covadonga (11,7 km; 7,2 %) budú jazdci dobývať v etape č. 15. Príjemné spomienky z roku 2016 by tu určite rád oživil Nairo Quintana (MOV).

Po druhom dni voľna nasadnú jazdci po druhýkrát na časovkárske špeciály. 32-kilometrový boj proti chronometru je ideálnou príležitosťou na menšie zemetrasenie v celkovom poradí. Ochutnávka baskických stúpaní príde v etape č. 17 s cieľom na stúpaní Alto del Balcón de Bizkaia (2. kat., 7,3 km, 4,3 %), ktoré jazdcov uvarí v maximálnom skone 23,8 %. Deň na to príde chvíľa pre šprintérov, ktorí ešte z Vuelty neodstúpili. V samotnom závere sa jazdci vytrápia v Pyrenejách. Cieľ 19. etapy je pripravený na vrchole stúpania Col de la Rabassa (1. kat., 17 km; 6,5 %). V poslednej horskej etape sa pôjde neustále hore-dole. Iba 97 kilometrov, šesť kategorizovaných stúpaní a finiš na Coll de la Gallina (HC kat., 11,7 km; 8,5%). Kto bude v nedeľu 16.9. v Madride oslavovať?

facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Favoriti

Ostatné mesiace po každej Grand Tour počúvame dokola obohranú pieseň, ako je ťažké zastaviť dominanciu tímu Sky. Britský tím si v rámci svojho rozpočtu môže naozaj dovoliť podstatne viac ako zvyšné tímy, ale nadchádzajúca Vuelta ukáže, ako sú jednotlivé tímy pripravené prevziať režisérsku taktovku do svojich rúk.

Tím Sky totiž necháva doma oboch svojich top lídrov a na celkové poradie zaútočí so superdomestikmi Michalom Kwiatkowskim (:sky:) a Sergiom Henaom (:sky:). Pre „Kwiata“ to bude vôbec prvá skúsenosť s líderskou pozíciou na Grand Tour. Posilnený triumfom na domácej pôde na Okolo Poľska cestuje do Španielska v dobrej nálade. Očakáva sa, že na Sky nebude vyvíjaný tak veľký tlak ako na Tour, čo hrá Kwiatkowskemu do kariet. V ideálnom prípade prenechá červený dres súperom a zaútočí v treťom týždni. Ten začne časovkou, s ktorou sa kamaráti. Poliak môže iba prekvapiť, na ťahu sú však úplne iní jazdci.

Movistar, Movistar, Movistar. Tím, ktorého meno sa skloňuje pred každou Grand Tour, musí byť na domácej pôde tento rok vidieť. Uvedomuje si to aj víťaz z roku 2016 Nairo Quintana (MOV). K dispozícii bude mať verného Alejandra Valverdeho (MOV), krajana Winnera Anaconu (MOV), či Richarda Carapaza (MOV). Ruku na srdce, kedy má Movistar ukázať svoju vrchársku tvár, ak nie teraz.

Po zranení z Tour prichádza na svoju poslednú Grand Tour v drese BMC Richie Porte (:bmc:). V tíme, v ktorom mal dostať krídla, má zatiaľ bilanciu s 5. miestom na Tour v roku 2016, na ktoré nadviazal dvoma francúzskymi DNF. Austrálčan sa určite bude chcieť revanšovať za smolné obdobie sprevádzané pádmi a zraneniami. Otázne je, v akej forme sa v Španielsku objaví. Jeho forma bude pravdepodobne gradovať, takže až prežije prvý blok, môže byť veľmi nebezpečný.

Medzi ostrieľaných Grand Tour jazdcov sa pomaly zaraďuje ešte stále mladý Miguel Angel Lopez (AST). Kolumbijský talent sa presadil už tento rok na Gire, keď vystúpil na pódium. Po pauze sa v plnom nasadení objavil až v Burgose a druhé miesto naznačuje dobrú formu.

Bratia Yatesovci sa po dlhšom čase objavia bok po boku. Simon Yates (:mts:) spravil na Gire v prvých dvoch týždňoch vietor, ale potom prudko narazil na stenu tretieho týždňa. Cenné skúsenosti s rozložením tempa by mohol zúžitkovať v Španielsku. Dopomôcť mu k popredným priečkam v TOP 10 bude chcieť jeho brat Adam Yates (:mts:).

Dvaja najviac sklamaní muži z Gira Fabio Aru (:uae:) a Thibaut Pinot (FDJ) si idú napraviť chuť na Vueltu. Obaja sa objavili aj na pretekoch Okolo Poľska, kde pôsobili sviežim dojmom. Ostáva dúfať, že z ich strany uvidíme útočnú cyklistiku bez úplných výpadkov.

Tím Sunweb sa na pyrenejskom polostrove spolieha na Wilca Keldermana (:sun:). Holanďan je v hierarchií tímu za krajanom Dumoulinom, ale celá jeho príprava smerovala k Vuelte. Pódium mal na dosah už minulý rok a tohtoročné ciele rozhodne nemieria nižšie.

Vincenzo Nibali (:bmt:) absolvuje Vueltu ako prípravu na majstrovstvá sveta. Pozíciu lídra prevezme skúsený domáci jazdec Ion Izagirre (:bmt:).

Holandská vrchárska škola má ďalšie zastúpenie v podobe Baukeho Mollemu (:tfr:) a Stevena Kruijswijka (:lot:). Holandský tím sa navyše opiera aj o služby Georgea Bennetta (:lot:). Minulý rok na Vuelte hviezdil Ilnur Zakarin (:kat:).

Medzi šprintérmi sa očakáva súboj majstrovských dresov. Talian Elia Vivani (:qst:) si zmeria sily s čerstvým majstrom Európy Matteom Trentinom (:mts:) a úradujúcim majstrom sveta Petrom Saganom (BOH). Do toho sa pridá permanentne frustrovaný Nacer Bouhanni z Cofidisu, Giacomo Nizzolo (:tfr:) a Danny van Poppel (:lot:).

Trasa

Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár