Vuelta a España: Sam Bennett zvládol pády a chaos, pripísal si druhý triumf

Vuelta a España 2019

Dnes sa konala 14. etapa pretekov Vuelta a España. Išlo o šprintérsku záležitosť uprostred ostatných vrchárskych etáp na severe Španielska. Prešlo sa 188 kilometrov, smerom do Ovieda. Šancu dostali jazdci ako Sam Bennett (BOH), Fabio Jakobsen (:qst:) alebo Fernando Gavíria (:uae:).

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Únik dňa nenechal na seba dlho čakať a počas dlhých kilometrov boli na čele Silvan Dillier (:alm:), Luka Pibernik (:bmt:), Harm Vanhoucke (:lts:), Salvatore Puccio (:ins:), Diego Rubio (Burgos-BH) a Stéphane Rossetto (Cofidis). Pelotón vedený Borou a Quick-Stepom im ale nedával dýchať a sťahoval ich náskok, ktorý sa najprv pohyboval okolo troch minút.

Pri vstupe do posledných 11 km bolo jasné, že dnes to bude hromadný dojazd. Najprv z brejku vypadol Rosetto, neskôr Rubio, ktorý bol ale vyhlásený ako najbojovnejší jazdec dňa. Jedinú vrchársku prémiu dňa vybojoval Vanhoucke, šprintérsku práve Rubio.

Po dolapení úniku 4,5 km za to ťahal najmä Deceuninck – Quick Step s Gilbertom (:qst:). Na poslednom kruhovom objazde v predposlednom kilometri dostala Bora – hansgrohe Sama Benetta (BOH) do najlepšej pozície. Kolegom sa bude musieť poďakovať, lebo aj kvôli nim sa vyhol obrovskému pádu kilometer pred koncom. Schytali to elitní šprintéri Fabio Jakobsen (:qst:) a Fernando Gavíria (:uae:), ktorí už nemohli bojovať o etapu. Na zemi boli okrem nich viacerí pretekári.

Na zemi skončil aj druhý muž Vuelty Alejandro Valverde (MOV), ten potreboval lekársku pomoc. Pád zastavil aj vedúceho Rogliča, no ten dokázal ihneď pokračovať a zjavne nebude mať vážnejšie následky.

Záver perfektne zvládol Sam Bennett

Útok chcel po vzniknutom chaose vyskúšať Tosh van der Sande (:lts:), no jeho nástup bol neutralizovaný pri šprinte. Deceuninck tam stále mal Maxa Richezeho (:qst:). Argentínsky majster vymazal pokus Belgičana, no otvoril tým príležitosť pre Sama Bennetta, ktorý vyštartoval so svojím šprintom pomerne skoro, okolo tristo metrov pred koncom.

Sam Bennett z Bora – hansgrohe napokon bez problémov vyhral 14. etapu, keď bol rýchlostne o niekoľko úrovní vyššie nad druhým Richezem a tretím Van der Sandem. Írsky majster získal druhé víťazstvo na podujatí. Vyzeralo celkom jednoducho, no musel sa vyhnúť problémom a vážnemu hromadnému pádu.

Celkové poradie

Primož Roglič (:tjb:) sa vyhol problémom a ostáva na čele celkovej klasifikácie. Valverde spadol v ochrannej zóne 3 km, takže má rovnaký čas ako prvá skupina, no jeho kondícia sa po strete so zemou mohla zhoršiť.

Posledný kilometer:

Výsledky 14. etapy:

1.Sam Bennett (Irl)BOH4:28:46
2.Maximiliano Richeze (Arg):qst:
3.Tosh van der Sande (Bel):lts:0:00:02
4.Marc Sarreau (Fra)FDJ0:00:05
5.Clement Venturini (Fra):alm:
6.Marc Soler (Spa)MOV
7.Jonas Koch (Ger):ccc:
8.John Degenkolb (Ger):tfr:
9.Max Walscheid (Ger):sun:
10.Szymon Sajnok (Pol):ccc:

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:53:49:19
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:25
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:03:01
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:03:18
5.Nairo Quintana (Mov)MOV0:03:33
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:06:15
7.Nicolas Edet (Fra)Cofidis0:07:18
8.Carl Fredrim Hagen (Nor):lts:0:07:33
9.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:07:39
10.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:09:58


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár