Vuelta a España: Simon Yates sa po útoku na záverečnom stúpaní opäť dostáva do červeného dresu

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/tjcope

Etapa číslo štrnásť prinielsa ďalšiu vrchársku skúšku. Na trase dlhej 171 kilometrov sa nachádzalo päť stúpaní, tri boli z prvej kategórie. Všetko sa to zakončilo kopcom prvej kategórie na Les Praeres v meste Nava na severe Španielska v regióne Asturias. Samotné koncové stúpanie malo štyri kilometre s priemerným sklonom 12,5%. Táto stena s maximom až 17,8% ešte nebola nikdy predtým zaradená do programu Vuelty.

Brit Simon Yates (:mts:) vyhral štrnástu etapu. 26-ročný jazdec zaútočil v poslednom kilometri a za ním došli Kolumbijčan Miguel Ángel López (AST) a Alejadnro Valverde (MOV). Yates sa vracia naspäť na čelo celkovej klasifikácie. Z červeného dresu vyzliekol Jesúsa Herradu (Cofidis). V priebežnom poradí má náskok 20 sekúnd pred Španielom Alejandrom Valverdem (MOV). V generálnej klasifikácii je tretí Nairo Quintana (MOV), ktorý priebežne stráca 25 sekúnd. Štvrtý je potom 24-ročný López a o štyri priečky si polepšil holandský vrchár Steven Kruijswijk (:lot:). Ten sa dokázal aj po skorých útokoch na kopci Les Praeres držať krok s favoritmi. Do prvej desiatky sa dostal mladý 23-ročný Španiel Enric Mas (:qst:). Ten taktiež dokázal miešať karty medzi vrchárskou špičkou.

Peter Sagan (BOH) preťal pásku v zadnej skupine na 151. mieste 31:50 po víťazovi. V bodovacej súťaži je naďalej druhý s 83 bodmi. Líder tejto súťaže Valverde dnes bral body za druhé miesto a má už 101 bodov.

Priebeh etapy

Do úniku sa dostali pretekári Michal Kwiatkowski (:sky:), Nicolas Roche (:bmc:), Brent Bookwalter (:bmc:), Michael Woods (:efd:), Iván Garcia (:bmt:) a Thomas De Gendt (:lts:). Tí si vypracovali náskok piatich minút. Na čele sa objavovali vrhárske tímy, ale aj Cofidis s červeným Jesúsom Herradom (Cofidis). V GC bol na tom z úniku najlepšie poľský šampión Kwiatkowski s mankom vyše piatich minút. Jazdec už bol na tejto Vuelte priebežným lídrom, potom však v siedmej etape spadol a jeho výkonnosť išla nadol. Dnes však ukázal, že forma sa mu pred Majstrovstavmi sveta môže vrátiť. Medzitým sa s Vueltou musel rozlúčiť jeho tímový kolega Pavel Sivakov (:sky:), ešte pred začiatkom etapy odstúpil kvôli zraneniu aj Dylan Van Baarle (:sky:) a Sky si musí poradiť už iba so šesticou jazdcov.

Na prvých troch horských prémiach bral plný počet bodov belgický únikový špecialista De Gendt. Na čele súťaže o vrchársky dres je však naďalej Luis Ángel Maté z Cofidisu. De Gendt sa posunul na druhé miesto a stráca už iba desať bodov. 50 km pred koncom sa na čele pelotónu usadila stajňa Bahrain-Merida, pomáhal aj Vincenzo Nibali (:bmt:). V brejku pracoval najviac Kwiatkowski aj napriek tomu, že tím BMC tam mal dvoch jazdcov. Na klesaní z Alto de la Mozqueta spadol kanadský pretekár Woods, no rýchlo sa dostal späť na bicykel. 30 km pred cieľom sa hlavná skupina rozdelila, priebežný líder Herrada sa octiol vzadu a mohol sa rozlúčiť s maillot rojo. Na predposlednom stúpaní ostal z pôvodného úniku iba Michal Kwiatkowski. Ten vyzeral na tom veľmi dobre, v technickom zjazde dokonca získal nejaký čas. Za ním nasledovala skupina s favoritmi na celkové poradie, ktorú naďalej viedol bahrajnský tím s Nibalim. Ten pracovali pre lídra Iona Izagirreho (:bmt:). V stíhacej skupine však chýbal líder tímu Sky David de la Cruz (:sky:) alebo George Bennett (:lot:). V zadnej skupine spadol juhoafrický vrchár Louis Meintjes (:ddd:) a musel sa rozlúčiť s dobrým výsledkom. Ten napokon aj etapu dokončil, no ihneď v cieli sa dostal do rúk lekárov.

Záverečné stúpanie Les Praeres

5 km pred cieľom sa na čele objavil Rafal Majka (BOH) a dostihol svojho krajana. Vpredu tak ostala iba skupina s favoritmi zložená z približne 20 jazdcov a začala sa bitka o celkové poradie. Po začiatku stúpania ihneď zaútočil Thibaut Pinot (FDJ). Potom to vyskúšal Steven Kruijswijk (:lot:). Holanďan natiahol skupinu, na ňom boli zavesení Richard Carapaz (MOV) a Alejandro Valverde (MOV). Napokon sa aj osamostatnil a náskok jazdca LottoNL-Jumbo narastal aj v strmých pasážach. Zo stíhacej skupiny zaútočil 38-ročný veterán Valverde a pridal sa k Kruijswijkovi. To isté urobil aj Enric Mas (:qst:). Ani tento pokus dlho nevydržal a pridali sa k nim Nairo Quintana (MOV), Simon Yates (:mts:), Miguel Ángel López (:efd:) a Thibaut Pinot (FDJ). Na tempo skupiny nestačil Rigoberto Urán (:efd:).

Dvojica Kolumbijčanom Quintana-López zaútočila. Tá sa po niekoľkých pokusoch odtrhla. V predposlednom kilometri sa medzi nimi vytvorila väčšia medzera. Na to zaregoval S. Yates a v poslednom kilometri to opäť skončilo pohromade. Vrátil aj Urán. 700 metrov pred páskou nastúpil Brit Yates. Ten zaútočil prvýkrát a ukázalo sa, že si našiel pravý moment. Za ním vyrazil Miguel Ángel López, no Yates vyzeral veľmi dobre. Za Kolumbijčanom z Astany sa vyviezol Valverde. Táto dvojica však bojovala iba o druhé a tretie miesto.

Simon Yates ovládol štrnástu etapu po silnom ataku. Druhý skončil 24-ročný Miguel Ángel López a Valverde zobral tretiu priečku. Táto dvojica v cieli stratila 2 sekundy. 5 sekúnd stratil Pinot, 7 Quintana, 11 Kruijswijk, 19  Mas a o 27 sekúnd bol pomalší Urán. Talian Fabio Aru mal v cieli manko 39 sekúnd, no ukázal mierne zlepšienie formy. Wilco Kelderman došiel až o minútu neskôr.

S. Yates dnes získal siedme víťazstvo v sezóne, 13. v kariére. Tento rok kraľoval s tromi etapovými triumfami na Giro d’Italia, kde pôsobil taktiež výborným dojmom. Potom prišiel výbuch v 19. etape. Na Vuelte vyhral etapu ešte v roku 2016.

Dojazd:

Profil:

Výsledky 14. etapy:

1.Simon Yates (GBr):mts:4:19:27
2.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:02
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:05
5.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:07
6.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:00:11
7.Enric Mas (Spa):qst:0:00:19
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:27
9.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:00:37
10.Fabio Aru (Ita):uae:0:00:39

 

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:59:11:18
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:20
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:25
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:47
5.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:23
6.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:28
7.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:01:40
8.Enric Mas (Spa):qst:0:01:47
9.Tony Gallopin (Fra)FDJ0:01:55
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:02:08

 

Zdroj: cyclingnews

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár