Vuelta a España: Slovinci Roglič a Pogačar zničili konkurenciu na Los Machucos

Vuelta a España 2019
Roglič 1. etapa Vuelta 2021

zdroj: twitter.com/twocGAME

Etapa číslo 13 španielskej Vuelty opäť prilákala vrchárov jazdiacich na celkové poradie. Etapa dlhá 166,4 kilometra obsahovala celkovo sedem kategorizovaných stúpaní, ktoré poriadne zahryzli do nôh všetkých jazdcov. Všetko však smerovalo k 7-kilometrovej stene s názvom Los Machucos. Toto finálne stúpanie bolo veľmi strmé, celkový priemer 8,6% nehovorí o všetkom kvôli viacerým rovinatým pasážam.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Štartovalo sa na futbalovom štadióne v Bilbau.

Do boja dnes už nezasiahol Fabio Aru (:uae:), ktorého stále ovplyvňuje operácia tepny. Na severe Španielska v Kantábrii sa na začiatku vytvorila veľmi veľká a rovnako silná skupina. Do úniku dňa sa hrnuli vrchári bez ambícií s v celkovom poradí. Do úniku sa dostali napríklad Poels (:ins:), Jesús Herrada (Cofidis), De Gendt (:lts:), Higuita (:efd:), Latour (:alm:), Saez (Euskadi-Murias), Amirail (FDJ), Bouchard (:alm:) či Großschartner (BOH). Celkovo tam bolo 29 pretekárov. Okamžite si vytvorili štvorminútový náskok, ktorý sa počas dňa zvyšoval.

O prémie mali záujem PoelsHerrada. Pred predposledným kopcom dňa boli na čele Saez a za ním Bouchard, no dve minúty za nimi bola stále 16-členná skupina. Takýto stav sa udržal aj pod Los Machucos. Pelotón bol vedený veľkými celkami, najprv Jumbo-Visma s vedúcim Primožom Rogličom (:tjb:), no počas dňa chcela skupinu ešte viac preriediť Astana pre Miguela Ángela Lópeza (AST). Pod zdvihnutím sa cesty na finále bol rozdiel medzi veľkým únikom a pelotónom trojminútový a opäť sme mohli sledovať dvoje preteky počas jednej etapy – o víťazstvo a o sekundy v celkovom poradí.

Los Machucos

zdroj: lavuelta.es

Na čele celej etape bol stále Španiel Saez s minútovým náskokom, kde boli najväčší favoriti na zisk etapy z úniku. Neskôr sa k nemu pripojil Amirail a spoločne sa chceli udržať pred hladnými vrchármi. Francúzsky jazdec o kilometer nechal svojho spolubojovníka za sebou a pokračoval vo svojom sólovom pokuse. Onedlho však mal toho dosť a na 25 percentách už musel ísť z jednej strany na druhú. Toho chcel využiť jeho krajan Pierre Latour, ktorý ostával z úniku medzi poslednými. Jazdec Ag2r 5 km pred vrcholom mal čistý vzduch a potreboval vydržať potrebné vysoké tempo. Ešte ho stíhali Brambilla (:tfr:), Fabbro (:kat:) a Higuita (:efd:), no s odstupom 30 sekúnd.

Medzitým Astana pokračovala na dvojciferných sklonoch vo zvyšovaní tempa, 15-člennú skupinu viedol dlhý čas Jakob Fuglsang (AST). 5,6 km, celkom skoro zaútočil Nairo Quintana (MOV) a vypracoval si náskok. Roglič už nemal v selekcii žiadneho kolegu, stále to mala pod kontrolou kazašská Astana. Tlak vytvárali Rafal Majka (BOH) či Tadej Pogačar (:uae:) a s nimi ostali už len Roglič, LópezAlejandro Valverde (MOV), Wilco Kelderman (:sun:) a Marc Soler (MOV). Poliak z Bory ešte využil odpadlíka z úniku Großschartnera, ktorý mu na krátku chvíľu pomáhal pri udržaní tempa.

Útok Quintanu bol neutralizovaný 3 km pred koncom. Potom nastal dvojitý slovinský útok Rogliča Pogačara. Tí už odpárali Quintanu aj Keldermana. Problémy ukazoval aj MajkaLópez taktiež neudržiaval slovinské tempo. S krajanmi držal krok len Valverde. Aj svetový šampión už nemal čo ponúknuť a musel si vystúpiť z kolesa Slovincov.

20-ročný Pogačar pokračoval vo svojej vynikajúcej jazde a s Rogličom pekne spolupracoval. Na Lópeza, ktorý chcel najprv útočiť, razom získali 20 sekúnd. Nešlo len o získavanie času, ale hlavne o silný signál súperom, že červený Roglič je pánom tejto Vuelty.

Záver

1,5 km pred koncom duo PogačarRoglič dostihlo Latoura, ktorý bol ako posledný jazdec z úniku dňa na čele. Táto dvojica si to napokon rozdala o víťazstvo v etape. Na čele v rovinatej časti bol Pogačar, jeho krajan v červenom mu prenechal etapu v rýchlej koncovke. Tadej Pogačar vo veku 20 rokov vyhráva svoju druhú etapu na prvej Grand Tour v kariére. Druhý skončil Roglič, ktorý si k tomu ešte pripísal 6-sekundový bonus, Pogačar 10-sekundový.

zdroj: twitter.com/fietsmagazine

4 sekundy a tretie miesto získal Latour, bonifikáciu zamietol štvrtému Valverdemu, ktorý finišoval s Quintanom s mankom 27 sekúnd. Miguel Ángel López „nakúpil“ až 1:01. Kolumbijčan si dnes vybral veľmi zlý deň a neodvďačil sa kolegom za tvrdú prácu počas mnohých častí etapy.

Spolupráca slovinských elitných vrchárov možno začala už včera, keď si v cieli pokojnej etapy podali ruky.

Celkové poradie vedie Roglič

zdroj: twitter.com/cyclingnewsfeed

Primož Roglič ešte navýšil svoj náskok na Movistar aj Astanu v celkom poradí. Alejandro Valverde ostáva je na druhej priečke so stratou 2:25. Skvelou spoluprácou sa supertalent Tadej Pogačar dostal na tretiu priečku s celkovou stratou 3:01. López sa prepadol na štvrtú priečku a jeho manko je 3:18. Nairo Quintana má stratu 3:33.

Dobre dnes pôsobil Rafal Majka, ktorý sa posúva na šiestu priečku v GC.

Najmladší jazdec na pretekoch Pogačar vyzliekol Lópeza z bieleho dresu pre najlepšieho mladého jazdca. Vrchársku súťaž stále vedie Ángel Madrazo (Burgos-BH).

Posledný kilometer:

Výsledky 13. etapy:

1.Tadej Pogačar (Slo):uae:4:28:26
2.Primož Roglič (Slo):tjb:
3.Pierre Latour (Fra):alm:0:00:27
4.Alejandro Valverde (Spa)MOV
5.Nairo Quintana (Col)MOV
6.Rafal Majka (Pol)BOH
7.Miguel Ángel López (Col)AST0:01:01
8.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:01:08
9.Marc Soler (Spa)MOV
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:49:20:28
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:25
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:03:01
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:03:18
5.Nairo Quintana (Mov)MOV0:03:33
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:06:15
7.Nicolas Edet (Fra)Cofidis0:07:18
8.Carl Fredrim Hagen (Nor):lts:0:07:33
9.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:07:39
10.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:09:58


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár