Vuelta a España: Tretie belgické víťazstvo

Vuelta a España

zdroj: twitter.com/Eurosport_UK

19. etapa poslednej Grand Tour ponúkla zaujímavý profil k útokom. Do úniku sa dostala 19-členná skupina. V nej nechýbali Davide Villella (:cdt:) a Matteo Trentin (:qst:). Obom išlo hlavne o prémie. V skupine boli i mená ako Nicolas Roche (:bmc:), Rui Costa (:uae:), Thomas De Gendt (:lts:) či Bob Jungels (:qst:). Stíhaciu jazdu zahájila ďalšia menšia skupinka, v ktorej bol Romain Bardet (:alm:). Onedlho bol náskok na pelotón vyše 12 minút. Davide Villella (:cdt:) uchmatol 10 bodov na Alto de la Colladona a priblížil sa k celkovej výhre v súťaži vrchárov. Pred druhým stúpaním sa rozhodol Edward Theuns (:tfr:), že zoberie osud etapy do svojich rúk a nastúpil. Belgičana doplnil líder vrchárskej súťaže a dvojica si vypracovala 25 sekúnd na veľkú skupinu v úniku. Talian si vzal ďalšie body na vrchole druhého stúpania. Na jedinej šprintérskej prémii si všetky body zobral Matteo Trentin (:qst:). Z početnej skupiny na čele vystúpil Iván García (:bmt:). Na poslednom kopci ho naháňali s minútovou stratou Matej Mohoric (:uae:) a David Arroyo (Caja Rural-Seguros). Predbehli ich Nicolas Roche (:bmc:), Romain Bardet (:alm:) a Rui Costa (:uae:). Francúz Bardet sa nakoniec vydal sám a začal doháňať Garcíu, ktorý ho počkal pred koncom stúpania.

Pelotón so stratou vyše 14 minút  došiel oveľa neskôr na záverečné stúpanie Alto San Martín de Guerces. Tam zaútočil Alberto Contador (:tfr:), ktorý stále nezložil svoje zbrane. Nasledoval ho Ilnur Zakarin (:kat:), ktorý je hrozbou pre Wilca Keldermana (:sun:) v celkovom poradí. Tímový kolega Contadora, Theuns (:tfr:), naňho počkal a rozhodol sa mu pomôcť až do cieľa.

Záverečný zjazd

García (:bmt:) vedel, že Bardet (:alm:) je jednoznačne lepším zjazdárom. Španiel však mal motiváciu etapu vyhrať. Finišovalo sa v jeho rodnom meste Gijón, kde sa narodil a vyrastal . Roche (:bmc:) a Costa (:uae:) to dotiahli na vedúcu skupinu. Štvorica to hrala skôr takticky. Za sebou mali však ďalšiu skupinu s Jungelsom (:qst:), Pantanom (:tfr:), De Gendtom (:lts:) a De Tierom (:lot:). Tí ich dobehli a zvýšil sa tak okruh favoritov na etapové víťazstvoV posledných dvoch kilomteroch sme videli niekoľko útokov, no nakoniec došlo na záverečný šprint celej skupiny. V nej zúžitkoval svoje skúsenosti Thomas De Gendt (:lts:) a pridal tretie belgické víťazstvo na tejto Vuelte. Pred ním to dokázali Lampaert (:qst:) a Sander Armée (:lts:). Tri etapové triumfy má aj jeho tím Lotto Soudal.

Poradie v celkovej klasifikácii

Z Contadorovej snahy nakoniec nebolo nič. Tímy Sky a Sunweb pridali na temepe pelotónu a dvojica Contador – Theuns bola pohltená. Takže pred zajtrajšou poslednou horskou etapou sa nič nezmenilo. Bodovaciu súťaž vedie Froome (:sky:), vrchársku Villella (:cdt:).

Slováci na Vuelte

Na pretekoch štartoval iba Michaela Kolářa (BOH). Ten bohužial nedokončil 2. etapu a jazdec Bory – Hansgrohe tak nebude mať dobré spomienky na svoju prvú Grand Tour.

Záverečný kilometer

Výsledky 19. etapy

1.Thomas De Gendt (Bel):lts:03:35:46
2.Jarlinson Pantano (Col):tfr:
3.Iván García (Spa):bmt:
4.Rui Costa (Por):uae:
5.Floris De Tier (Bel):lot:
6.Bob Jungels (Lux):qst:
7.Romain Bardet (Fra):alm:
8.Nicolas Roche (Ire):bmc:
9.Daniel Navarro (Spa)Cofidis, Solutions Crédits
10.Koen Bouwman:lot:00:0:45

Celkové poradie

1.Christopher Froome (GBr):sky:72:03:50
2.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:00:01:37
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:00:02:17
4.Ilnur Zakarin (Rus):kat:00:02:29
5.Alberto Contador (Spa):tfr:00:03:34
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST00:05:16
7.Michael Woods (Can):cdt:00:06:33
8.Fabio Aru (Ita)AST
9.Wout Poels (Ned):sky:00:06:47
10.Steven Kruijswijk (Ned):lot:00:10:26


zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár