Vuelta a España: Úspešný únik priniesol víťazstvo Genieza a zmenu držiteľa červeného dresu

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dvanásta etapa pretekov Vuelta a España zaviedla jazdcov do regiónu Galicia. Trasa dlhá 181,1 km viedla popri pobrežiu Atlantického ocánu. Štartovalo sa v malom meste Mondoñedo a finišovalo sa pri majáku Faro de Estaca pri meste Bares. Profil etapy bol zvlnený, cyklisti prešli dvomi kategorizovanými stúpaniami tretej kategórie. V posledných 20 km sa išlo po menších trojkilometrových stúpaniach. Do cieľa sa došlo po technickom zjazde.

O víťazstvo v etape si to opäť rozdali jazdci z úniku dňa. Ten sa dnes skladal z mimoriadne silných cyklistov. Po mnohých pokusoch o atak sa ku koncu vytvorila päťčlenná skupina. V nej si v šprinte pripísal víťazstvo 30-ročný Francúz Alexandre Geniez (FDJ). Druhý došiel 26-ročný Dylan Van Baarle (:sky:) z Holandska. Ukrajinec Mark Padun (:bmt:) skončil na treťom mieste. V úniku dňa sa nachádzal aj Španiel Jesús Herrada (Cofidis). Ten vstupoval do etapy s dostatočnou malou stratou na dovtedy vedúceho Simona Yatesa (:mts:) a obliekol sa do červeného dresu pre celkového lídra. Hlavná skupina s favoritmi došla 9 minút po 28-ročnom Herradovi. V nej tím Mitchelton-Scott veľmi nepracoval a dovolil Herradovi aspoň na krátko sa dostať do maillot rojo. Nový líder  má v celkovom poradí náskok 3:22 na druhého Brita, no nepredstavuje výraznú hrozbu pre favoritov v ďalších horských etapách. Všetci hlavní ašpiranti na titul dnes došli pohromade a zmeny v GC medzi nimi nenastali.

Peter Sagan (BOH) došiel na 95. mieste so stratou 12:16 na Genieza.

Priebeh etapy:

Atakovalo sa hneď na stúpaní Alto de Cadeira. Po ňom sa vytvoril únik dňa pozostávajúci z 18 kvaltiných jazdcov. Medzi nimi sa nachádzali napríklad vrchár Vincenzo Nibali (:bmt:), ktorého doplnil tímový kolega Mark Padun (:bmt:). Do úniku sa tradične zapojil aj Belgičan Thomas De Gendt (:lts:). Ten bol opäť aktívny a bral body na obidvoch vrchárskych prémiách. Ďalší jazdci v úniku boli Gianluca Brambilla (:tfr:), Mikel Bizkarra (Euskadi – Murias), Davide Formolo (BOH), Lluís Mas (Caja Rural – Seguros RGA), Amanuel Gebregziabher (:ddd:), Dylan Teuns (:bmc:), Valerio Conti (:tfr:), Tiago Machado (:kat:), Alexandre Geniez (FDJ), Dries Devenyns (:qst:), Victor Campenaerts (:lts:), Dylan Van Baarle (:sky:), Jonathan Lastra (Caja Rural – Seguros RGA), Pablo Torres (Burgos-BH) a Jesús Herrada (Cofidis, Solutions Crédits). Posledný menovaný Španiel bol z nich na tom v celkovom poradí najlepšie, strácal 5:45 na vedúceho Simona Yatesa (:mts:). Jeho tím Mitchelton-Scott podobne ako včera v pelotóne nejazdil tvrdé tempo a skôr šetril sily. Nepracoval ani tím Movistar a dovolil úniku vzdialiť sa. Náskok brejku sa tak postupne zvyšoval a po druhom kategorizovanom stúpaní mal odstup jednástich minút. Herrada mal tak vysokú šancu obliecť sa do červeného dresu.

zdrpj: twitter.com/lavuelta

Na nekategorizovanom stúpaní 40 km pred cieľom sa o útok pokúsil Nibali (:bmt:), no skupina zostala pohromade. V hlavnom poli začal napokon ťahať Movistar a pokúšal sa zbaviť niekoľkých domestikov tímu Mitchelton-Scott. V úniku sa aj naďalej útočilo. Nohy protivníkov otestoval Campenaerts a po ďalších nástupoch sa vytvorila nová skupina na čele. Boli v nej Brambilla, Formolo, Teuns, Geniez, Devenyns, Padun, Campenaerts a Van Baarle. Tí si vytvorili náskok jednej minúty. Virtuálny líder Herrada alebo Nibali vpredu chýbali.

V poslednej desiatke kilometrov sa začal boj o etapové víťazstvo. Skupinu ťahal európsky časovkárksy majster Campenaerts. Ten stiahol nástupy Van Baarleho alebo Paduna. Po ďalších útokoch sa do čela už nedostali Brambilla a Devenyn. Po serpentinách smerom k najsevernejšiemu cípu Španielska sa dostala šestica ešte pohromade. Pred posledným kilometrom nastúpil Dylan Teuns. Nasledovali ho iba Padun, Geniez a Campenaerts. Holanďan Van Baarle najprv nezachytil útok a bol zavesený iba na kolese Formola. Napokon sa však jazdec tímu Sky dokázal dostať do čela. V poslednom kilometri vyskúšal dlhý šprint Geniez, ktorý bol napokon úspešný. Nasledoval ho Van Baarle a na úzkej ceste musel pribrzdiť, pretože sa bál bariér popri ceste. Jazdec tímu Sky tak v závere nedokázal prešprintovať svojho protivníka.

Etapu ovládol Alexandre Geniez pred Dylanom Van Baarlem. Tretí došiel 22-ročný Mark Padun. Jesús Herrada skončil 2:32 za víťazom a to mu stačilo na to, aby sa dostal do červeného dresu. Hlavná skupina s favoritmi mala v cieli manko 11:39. Za cieľovou čiarou nastala kolízia medzi prvými troma jazdcami a usporiadateľom.

Pre Francúza ide o 14. profesionálne víťazstvo, už tretie na týchto pretekoch Grand Tour. Herrada sa stáva 88. Španielom v histórii, ktorý mal na sebe červený dres.

Profil:

zdroj: procyclingstats

Posledný kilometer

Výsledky 12. etapy:

1.Alexandre Geniez (Fra)FDJ4:22:59
2.Dylan van Baarle (Ned):sky:
3.Mark Padun (Ukr):bmt:
4.Dylan Teuns (Bel):bmc:
5.Victor Campenaerts (Bel):lts:0:00:02
6.Davide Formolo (Ita)BOH0:00:05
7.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:00:24
8.Dries Devenyns (Bel):qst:0:00:48
9.Thomas De Gendt (Bel):lts:0:02:27
10.Valerio Conti (Ita):uae:0:02:29

Celkové poradie:

1.Jesus Herrada (Spa)Cofidis50:28:56
2.Simon Yates (GBr):mts:0:03:22
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:03:23
4.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:36
5.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:03:39
6.Tony Gallopin (Fra)FDJ0:03:46
7.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
8.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:03:49
9.Rigoberto Uran (Col):efd:0:03:54
10.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:04:05

 

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár