Vuelta a España: Úvodnú časovku ovládol Dennis

Vuelta a España 2018

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Posledná Grand Tour sezóny Vuelta a España začala dnes individuálnou časovkou v Málage na juhu Španielska. Trať merala osem kilometrov a mala prevažne rovinatý profil. Na trase sa však nachádzali viaceré kruhové objazdy, technické pasáže alebo zatáčka v tvare písmena U, ktorá mohla jazdcov rozhodiť z tempa. Na piatom kilometri čakalo na pretekárov kilometrové stúpanie s priemerným sklonom 5,5%. Nasledoval zjazd a cez park Paseo del Parque sa finišovalo v centre druhého najväčšieho mesta Andalúzie.

Austrálsky časovkársky majster Rohan Dennis (:bmc:) vyhral prológ s časom 9:39 a oblečie sa do červeného dresu. 28-ročný špecialista tak vyhral individuálne časovky na všetkých pretekoch Grand Tour. Druhý skončil Michal Kwiatkowski (:sky:), ktorý trať pokoril za 9:45. Pomyselné pódium uzavrel európsky majster Victor Campenearts (:lts:). Peter Sagan (BOH) stratil v cieli 38 sekúnd a obsadil 58. miesto.

„Kwiatkowski ma dostal pod tlak. Dúfam som, že bude mať pomalší čas a budem pod menším stresom. Dal som do toho všetko a dúfal vo výrhu,“ povedal víťaz prológu.

V horúcom kresle sa na začiatku držal holadnský časovkársky majster Dylan Van Baarle (:sky:) s časom 9:59. Ako prvý sa dostal pod hranicu 10 minút. Z favoritov na celkové poradie dokončil prvý Richie Porte (:bmc:), no čas 10:30 nepatril k najlepším. Jeho horší výkon však nebol prekvapením, krátko pred Vueltou ho postihli žalúdočné problémy. Nový najlepší čas 9:56 potom dosiahol Nélson Oliviera (MOV). Ten bol však pokorený Michalom Kwiatkowskim o 10 sekúnd. Poliak sa však na horúcom kresle neudržal až do konca a musel sa uspokojiť s druhým miestom.

zdroj: twitter.com/kwiato

Jazdci na celkové poradie

Kwiatkowski však skončil zo všetkých GC lídrov na tom najlepšie. Dobrý čas zajazdil deviaty Ion Izagirre (:bmt:), ktorý je lídrom tímu Bahrain-Merida, keďže Vincenzo Nibali (:bmt:) berie Vueltu ako prípravu na svetový šampionát. Talian skončil v cieli s mankon 40 sekúnd na víťaza. Rovnako na tom bol aj Adam Yates (:mts:) a Thibaut Pinot (FDJ) Víťaz Vuelty z roku 2015 Fabio Aru (:uae:) stratil o sekundu menej. Dobrý časovkársky výkon podal Wilco Keldermann (:sun:), ktorý skončil na desiatom mieste.

Alejandro Valverde (MOV) stratil 24 sekúnd, tímový líder Nairo Quintana (MOV) 30 sekúnd. Rovnakú stratu mal aj Simom Yates (:mts:) a Ilnur Zakarin (:kat:). V tíme Bora – hansgrohe ide na celkové poradie Nemec Emanuel Buchmann (BOH). Ten bol o 29 sekúnd pomalší ako Dennis. Tím Astana poslal do boja o červený dres Miguela Ángela Lópeza. Ten v cieli stratil 35 sekúnd.

Tím LottoNL – Jumbo má dvoch lídrov. Steven Kruijswijk (:lot:) prešiel pásku so stratou 29 sekúnd, George Bennett (:lot:) 42. Ďalší favorit, Rigoberto Urán (:efd:), mal manko 45 sekúnd. Z veľkých vrchách bol na tom najhorie Richie Porte.

Profil:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 1. etapy:

1.Rohan Dennis (Aus):bmc:0:09:39
2.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:00:06
3.Victor Campenaerts (Bel):lts:0:00:07
4.Nelson Oliveira (Por)MOV0:00:17
5.Dylan van Baarle (Ned):lot:0:00:20
6.Alessandro De Marchi (Ita):bmc:0:00:21
7.Jonathan Castroviejo (Spa):sky:
8.Simon Geschke (Ger):sun:
9.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:00:22
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:

Celkové poradie

1.Rohan Dennis (Aus):bmc:0:09:39
2.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:00:06
3.Victor Campenaerts (Bel):lts:0:00:07
4.Nelson Oliveira (Por)MOV0:00:17
5.Dylan van Baarle (Ned):lot:0:00:20
6.Alessandro De Marchi (Ita):bmc:0:00:21
7.Jonathan Castroviejo (Spa):sky:
8.Simon Geschke (Ger):sun:
9.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:00:22
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár