Vuelta a España: Veterné divadlo ovládol Gilbert, Quintanu prifúklo na celkové druhé miesto

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Preteky Vuelta a España pokračovali 17. etapou. Konvoj sa presúva do strednej časti Španielska. Posledný závodný blok sa začal etapou dlhou 219,6 km. Išlo o výnimočnú etapu bez jediného kategorizovaného stúpania končiacu v Guadalajara.

Profil 17. etapy:

zdroj: lavuelta.es

Na trati a otvorených cestách výrazne fúkal vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až 30 km/h. Išlo väčšinou o bočný vietor zo zadu, ale našli sa aj oveľa nepríjemnejšie pasáže. V etape už neštartoval víťaz 6. dňa Jesús Herrada (Cofidis) kvôli chorobe.

O únik bol tak kvôli profilu, ale hlavne vetru, veľký záujem. Najprv sa oddelilo aj viac ako 40 jazdcov, potom niektorí nestíhali, niektorí sa chceli pridať z pelotónu a išlo o naozaj akčný začiatok. Ten nebol kvôli televíznym právam vysielaný, čo bola škoda. Po veľmi rýchlych dvoch hodinách bola priemerná rýchlosť cyklistov až 47,6 km/h.

Veľký únik mal po ustálení náskok piatich minút. Kto sa do neho dostal? Najviac kričal zelený dres Naira Quintanu (MOV). Kolumbijčan bol pred etapou šiesty s celkovou stratou 7:43 na Primoža Rogliča (:tjb:). V bodovačke bol síce tretí, no keďže Roglič, Pogačar aj svetový šampión Valverde mali špeciálne dresy, Nairo mal oblečenú zelenú. Pritom vo virtuálnej celkovej klasifikácii sa počas etapy posunul až na druhé miesto. Z GC jazdcov bol vpredu ešte Wilco Kelderman (:sun:) a nebezpečný náskok mohol vyhovovať aj Jamesovi Knoxovi (:qst:). Práve Deceuninck – Quick Step bol spúšťačom veterného chaosu, chvíľu mali v skupine dokonca siedmich borcov, ktorí to však neprešli celé. Pomohli však svojím kolegom vpredu, ktorí sa špecializujú na klasikárske veterné preteky, v ktorých sú azda najlepší na svete.

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Všetci borci v stabilizovanom úniku boli  Rojas, Oliveira, Erviti, Quintana (MOV), Teuns (:bmt:), Bennett (BOH), Koch (:ccc:), Gilbert, Declercq, Štybar, Knox, Cavagna (:qst:), Craddock (:efd:), De Gendt, Van der Sande (:lts:), Bewley, Smith (:mts:), Boasson Hagen, (:ddd:), Poels, Doull, Stannard, Geoghegan Hart (:ins:), Powless (:tjb:), Kelderman, Arndt, Pedersen, Power, Walscheid (:sun:), Kirsch (:tfr:) a Molano (:uae:).

Bola to veľmi nepredvídateľná situácia s päťminútovým rozdielom. Svoje priečky v celkovej klasifikácii museli chrániť Jumbo-Visma, Astana aj UAE-Team Emirates. Skvelú taktickú chvíľu dnes ukázal tím Movistar a na zvlnenej časti zatlačili v pelotóne. Tým síce znížili stratu na Quintanu vpredu, no unavili domestikov Rogliča, ktorý bol osamotený bez tímovej podpory. Z hlavného pelotónu už tiež neostalo veľa jazdcov, boli tam všetci favoriti, no každý si predstavoval oveľa príjemnejší priebeh rovinatej etapy.

Posledných 50 km sa nič nemenilo, brejk mal stále 5-minútový náskok. V hlavnej skupine pracovala Astana, ktorá musela chrániť pozíciu Miguela Ángela Lópeza (AST) a ako jediný tím mala v Rogličovej skupine prevahu. Bez ich pomoci by to bolo ešte horšie, lebo v úniku poctivo pracoval Movistar a chcel z tohto dňa vyťažiť maximum.

Záver

2,2 km pred koncom zaútočil Zdeněk Štybar (:qst) a chcel etapový triumf. Stíhať ho začal Molano a záverečná selekcia išla po šikovnom nástupe Čecha. Počas jedného kilometra dokázal držať tvrdé tempo, no krátko po značke 500 metrov pred koncom bol dostihnutý. To predviedol dynamický nástup šprintér Sam Bennett (BOH), ktorý nechcel čakať. Najprv bol Ír sám, no behom pár metrov sa na jeho koleso nalepil Philippe Gilbert (:qst:).

Belgičan bol v najlepšej pozícii, Bennett už nemal čo ponúknuť. V posledných 200 metroch vycítil moment Bennettovho vyčerpania a ešte sa dokázal postaviť zo sedla a predstihnúť šprintéra. Na pásku to bolo do stúpania, aj to hralo do karát 37-ročného klasikára.

Philippe Gilbert ukázal skvelý prehľad a silu a vyhral 17. etapu Vuely, druhú v tejto edícii a 11. Grand Tour triumf v kariére. Víťaz Paríž – Roubaix na Vuelte nazbieral už sedem triumfov.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Druhý bol Sam Bennett, ktorý dnes predviedol kvalitný sólový výkon v brejku, a mimoriadny deň Quick Stepu dokončil tretí Rémi Cavagna.

Hlavná skupina stratila vo finále 5:29 na Quintanovu skupinu. Útok skúšal López, no všetci favoriti finišovala v rovnakom čase. Boli tam ešte Valverde, Roglič, Majka a Pogačar.

O šialenosti tejto etapy hovorí priemerná rýchlosť víťaza – 50,63 km/h. Víťaz došiel do cieľa o hodinu skôr pred oficiálnym sprievodcom Vuelty.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/Portal4Cycling

Primož Roglič (:tjb:) je stále na čele s pohodlným náskokom. Menil sa majiteľ druhého miesta. Je ním Nairo Quintana s mankom 2:24. Tretí je Valverde so stratou 2:48. Dvojica LópezPogačar sa posunula o priečku nižšie.

Obeťami sa stali Nicolas Edet (Cofidis) a Hermann Pernsteiner (:bmt:), ktorí nabrali niečo vyše 20 minút a opustili top-10.

Do prvej desiatky sa dostal James Knox, ktorý je dokonca hneď na ôsmom mieste.

Záznam dojazdu:

Výsledky 17. etapy:

1.Philippe Gilbert (Bel):qst:4:20:15
2.Sam Bennett (Ire)BOH0:00:02
3.Rémi Cavagna (Fra):qst:
4.Dylan Teuns (Bel):bmt:
5.Wilco Kelderman (Ned):sun:
6.Jonas Koch (Ger):ccc:
7.Lawson Craddock (USA):efd:
8.Tim Declercq (Bel):qst:
9.Silvan Dillier (Swi):alm:
10.James Knox (GBr):qst:0:00:06

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:66:43:36
2.Nairo Quintana (Col)MOV0:02:24
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:48
4.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:03:42
5.Miguel Ángel López (Col)AST0:03:59
6.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:05:05
7.Rafal Majka (Pol)BOH0:07:40
8.James Knox (GBr):qst:0:08:03
9.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:10:43
10.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:12:21


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár