Vuelta a San Juan: Evenepoel parádne zachránil vedenie, Floréz ovládol Alto Colorado

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Po dni voľna pokračovali preteky Vuelta a San Juan. Išla sa piata etapa, ktorá finišovala na stúpaní Alto Colorado vo výške 2600 metrov nad morom a mala rozhodnúť o celkovom víťazovi. Samotný kopec meral 18 kilometrov a bol konštantný s priemerom 4,4%. Pôvodné úniky mala pod kontrolou stajňa Deceuninck – Quick Step, za ktorú jazdí priebežný líder Remco Evenepoel (:dqt:).

Vyše 40 km pred cieľom šancu zacítili tímy UAE-Team Emirates a Bora – hansgrohe, kde pracoval aj Peter Sagan (BOH). Tie chceli využiť bočný vietor a zvýšením tempa rozdeliť pelotón, čo sa im aj podarilo. 20-ročný Evenepoel na to doplatil a ocitol sa v zadnej skupine. Belgický supertalent však zachoval chladnú hlavu a rozhodol sa dostať do hlavnej grupy sám. Podobné problémy prežívali aj cyklisti Medellinu a pomohli silne pracujúcemu mladému cyklistovi, ktorého tím nedisponoval takou vrchárskou kvalitou.

Najprv musel Evenepoel mazať minútovú medzeru v malej skupine, čo sa mu parádne podarilo 8 km pred vrcholom etapy. Pridal sa do už vedúcej skupiny, v ktorej boli hlavní favoriti na celkové poradie. Pracovali tam borci Medellinu pre Sevillu, útoky skúšali Guillame Martin (COF) či Brandon McNulty (:uae:), no neúspešne. V prednej skupine boli aj Filippo Ganna (:ins:) alebo Nelson Oliveira (MOV). Skvele sa ukazovali aj borci z kontinentálnych celkov, napríklad German Tivani (Agrupacion Virgen De Fatima), Juan Melivillo (EC Municipalidad de Pocito) alebo Miguel Eduardo Flórez (Androni Giocattoli – Sidermec).

2 km pred koncom sa v sekvencii útokov ukázali Martin či McNulty, ale vyčerpanie nepripúšťal ani Evenepoel a otestoval nohy súperov. Belgičan ťahal v poslednej dvojici kilometrov skupinu až pred finále. V ňom, 500 metrov pred koncom, si na správny moment počkal Floréz a veľkým zrýchlením si vytvoril odstup a došiel si po prvé víťazstvo medzi profesionálmi v kariére. 23-ročný Kolumbijčan sa dokázal udržať na tempárskom stúpaní a potom ukázal svoje rýchle nohy.

Druhý skončil 43-ročný Sevilla, tretie miesto bral McNultyEvenepoel už nemal výbušnosť, no svoju úlohu splnil – finišoval v prvej skupine a udržal si vedenie v celkovom poradí, ktoré získal v dominantnej časovke.

Paredes (Medellin) skončil na siedmom mieste a udržal si vrchársky dres.

Petet Sagan na stúpaní šetril sily na zajtrajšiu klasikársku etapu, kde by pri hromadnom dojazde mal patriť k favoritov na víťazstvo.

Finiš:

Profil:

5 .etapa

Výsledky 5. etapy:

1.Miguel Florez (Col)Androni Giocattoli – Sidermec04:36:23
2.Óscar Sevilla (Spa)Team Medellin0:00:02
3.Brandon McNulty (USA):uae:
4.Guillaume Martin (Fra)COF0:00:04
5.Remco Evenepoel (Bel):dqt:
6.Filippo Ganna (Ita)Taliansko
7.Cesar Paredes (Col)Team Medellin0:00:18
8.Juan Melivillo (Arg)EC Municipalidad de Pocito0:00:36
9.Nicolas Tivani (Arg)Asoc.Civil Agrup.Virgen de Fátima
10.Nelson OliveiraMOV0:01:05

Celkové poradie

1.Remco Evenepoel (Bel):dqt:16:19:05
2.Filippo Ganna (Ita)Taliansko0:00:33
3.Oscar Sevilla (Spa)Team Medellin0:01:01
4.Brandon McNulty (USA):uae:0:01:21
5.Miguel Florez (Col)Androni Giocattoli – Sidermec0:02:11
6.Nelson Oliveira (Por)MOV0:02:27
7.Guillaume Martin (Fra)COF0:02:28
8.César Nicolás Paredes  (Col)Team Medellin0:02:36
9.Gavom Mannion (USA)Rally Cycling0:02:53
10.Juan Pablo DottiSindicato Empleados Públicos of San Juan0:03:05

 

Zdroj: vueltaasanjuan.org

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár