Vuelta a San Juan: Favoriti zlyhali, víťazom Barbier. Sagan šiesty

Po Tour Down Under sa na južnej pologuli koná ďalší etapový podnik slúžiaci ako príprava pre veľké tímy, tentokrát v Argentíne. Vuelta a San Juan dnes odštartovali etapou okolo mesta San Juan, ktoré je centrom rovnomenného regiónu, v ktorom sa tieto etapové preteky kategórie 2.Pro konajú. Išlo sa po trase dlhej 164 km s tromi stúpaniami v prvých dvoch tretinách etapy. Potom nasledoval rovinatý finiš vhodný pre rýchlikov na štarte, medzi ktorých patrili čerstvý tridsiatnik Peter Sagan (BOH), Alváro Hodeg (:qst:) alebo Fernando Gavíria (:uae:).

Únik poskladali jazdci kontinentálnych tímov, vrátane juhoamerických a aj susedných národných reprezentácií, ktoré majú na pretekoch nižšej kategórie hojné zastúpenie. Boli tam Zaccanti (Bardiani-CSF-Faizanè), Bais (Androni Giocattoli – Sidermec), Ballarin (Fundación – Orbea), Fraysse (Argentína), Di Renzo (Vini Zabù – KTM), Mauro Richeze (Transportes Puertas de Cuyo), Archibold (Panama), Rangel (Brazília), Cattapan (Municipalidad de Rawson Somos Todos) a Ruiz (Peru). Na pelotón mali iba malý náskok a vedelo sa, že veľké tímy si to postrážia. Svojich borcov posielali na špicu Deceuninck – Quick Step, Bora – hansgrohe aj UAE-Team Emirates.

25 km pred koncom bolo po odvážnom úniku a všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu na rovnom teréne bez technických prekážok. Nebezpečenstvom bol vietor, ktorý prinútil World Tour tímy zoskupiť sa na čele a udržať svojich lídrov v bezpečí. Dlho tempo udržovali Belgičania Serry (:dqt:) a Evenepoel (:dqt:), ktorí prispievali k razantnému prístupu pelotónu. Šancu vycítili aj jazdci Androni, ktorí sa zoskupili na čele.

Záver

3,4 km pred koncom sa udial nebezpečne vyzerajúci hromadný pád v strede hlavného poľa. Šťastie mali tí, ktorí si vypracovali pozície vpredu. Veľkí šprintérski favoriti tak vo finále nechýbali. Neskôr sme sa dozvedeli, že na zemi sa ocitol favorit na neskoršie celkové vedenie Remco Evenepoel (:qst:).

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

V poslednom kilometri ťahala Bora pre Sagana, ktorý mal najlepšie pripravenú polohu v balíku. Neskôr sa zaradil za vláčik Quick Stepu, ktorý najprv rozbehol Alaphilippe (:qst:), neskôr to bolo na Hodegovi. Kolumbijčan aj začal šprintovať v predposlednej stovke metrov, do prvého radu sa dostal aj Molano (:uae:) a Sagan na ich zrýchlenie nestačil. Výborne šetril sily Rudy Barbier (:isn:), ktorý prekvapivo vyhral prvú etapu. V miernej zákrute našiel najrýchlejšie nohy a vyšvihol sa spoza lepšie postavených borcov až na prvú priečku a získal piate profesionálne víťazstvo v kariére. 27-ročný Francúz parádne otvoril sezónu pre svoj tím, ktorý je iba prvý rok vo World Tour.

Išlo o chaotický záver, v ktorom sa aj napriek vláčikom nevedeli najväčší favoriti zorientovať a predstihli ich menej známe mená. Prekvapením je domáci Contte na treťom mieste.

Barbier sa dostáva na čelo celkovej klasifikácie. Zajtra sa očakáva podobný finiš, keďže sa pôjde rovinatá etapa.

Video pádu:

Záznam záveru:

Profil 1. etapy:

1 .etapa

Výsledky 1. etapy:

1.Rudy Barbier (Fra):isn:3:45:04
2.Manuel Belletti (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec
3.Tomas Contte (Arg)Municipalidad De Pocito
4.Juan Molano (Col):uae:
5.Álvaro Hodeg (Col):dqt:
6.Peter Sagan (Svk)BOH
7.Roman Maikin (Rus)Rusko
8.Luca Wackermann (Ita)Vini Zabú – KTM
9.Fernando Gavíria (Col):uae:
10.Cyril Lemoine (Fra)COF

 

Zdroj: vueltaasanjuan.org

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár