Vyhodnotenie výnimočného ročníka Tour de France: Sagan rekordér, Bernalov začiatok

Tour de France 2019
Kruijswijk (prvý sprava) na pódiu Tour de France 2019

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

21. etapou sa ukončila Tour de France 2019. ktorá priniesla mnoho skvelých momentov. Pripomeňme si výsledky všetkých súťaži, v ktorých sa na najslávnejších cyklistických pretekoch bojovalo.

Najbojovnejší jazdec – Julian Alaphilippe (:qst:)

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

V tejto súťaži mala komisia veľmi ľahké rozhodovanie. Julian Alaphilippe (:qst:) oživil preteky najviac, ako sa len dalo. Práve „LouLou“ bol tým najzábavnejším prvkom. Vyhral dve etapy, jednu svoju typickú zvlnenú, neskôr fenomenálne ovládol časovku. Žltý dres hájil na prekvapenie všetkých 14 dní. Počas nich nám ukázal, aké je to bojovať do každej sekundy, aké je to nevzdať sa. Celkovo skončil na veľmi dobrom piatom mieste. To pred Tour snáď nikto nečakal. Kvôli noseniu maillot jaune nemal čas na získavanie vrchárskych bodov, no pri takejto príležitosti to od neho nikto nemohol chcieť.

Bodovacia súťaž – Peter Sagan (BOH)

Od prvého týždňa bolo jasné, že ak sa nič zlé nestane, 29-ročný Slovák prekoná rekord Erika Zabela a získa siedmy zelený dres. Počas celej Tour neriskoval, no mohol jazdiť v pokoji. Hlavne kvôli svojmu skorému víťazstvu v piatej etape. V nej získal náskok na rovinatých šprintérov, ktorí sa v súťaži o zelený dres rýchlo vzdali svojich nádejí.

Síce sa nejednalo o najdominantnejší zisk bodovačky, no Sagan sa hlavne v posledných etapách nemusel nejako výrazne strachovať. Druhý napokon skončil Caleb Ewan. Ten získal 248 bodov, na víťaza stratil 68 bodov.

Vrchárska súťaž – Romain Bardet (:alm:)

Pravdepodobne najmenej záživná časť tohtoročnej Tour. 28-ročný vrhcár síce splnil požiadavky Francúzov na zisk bodkovaného dresu, no Bardet sa na ňu začal sústrediť až keď vedel, že jeho GC šance sú mizerné. Stačilo mu byť prvý iba na jednej HC prémii, na ktorej získal dostatok bodov po svojich predošlých pokusoch. Na túto súťaž sa nesústredil ani borci na celkové poradie a Bardet získal aspoň satisfakciu za svoje zlyhanie v celkovom poradí.

Celkový víťaz, najlepší mladý jazdec – Egan Bernal (:ins:)

zdroj: twitter.com/cnnsport

Síce tím Ineos nebol taký silný, aký bol minulé roky, dokázal z toho vyťažiť prvé a druhé miesto pre Gerainta Thomasa (:ins:). Čo znie dosť dominantne. Ich cestu za úspechom najprv začala kvalitná tímová časovka, vo veternej desiatej etape nestratili a o poradí v tíme rozhodli vrchárske etapy. V Pyrenejách už Thomas ukazoval slabšie nohy na Tourmalete, svoj čas však získal späť v časovke. Práve v nej zažil Bernal svoje najhorší deň, no všetko dokázal obrátiť vo svoj prospech v Alpách.

Najprv zaútočil v kráľovskej 18. etape na Col du Galibier a posunul sa na druhé miesto. Menej dominantný tím Inoes sa síce nezbavil Alaphilippa, no po vypadnutí Pinota v 19. dni už nebolo pochýb o tom, kto je na pretekoch najsilnejším vrchárom. Ešte keď sa nevedelo, že Col de l’Iseran bude posledným stúpaním dňa, 22-ročný Bernal silno zaútočil a získal rozhodujúci náskok. Ako neskôr povedali aj ostatní favoriti, Kolumbijčan bol jednoznačne najsilnejší, keďže nevedeli s ním udržať kontakt. V skrátenej 20. etape to bez problém tím všetko potvrdil.

Tretí došiel po zlomení Alaphilippa Steven Kruijswijk (:tjb:), ktorý odjazdil konzistentné etapy a môže oslavovať svoj najlepší výsledok na Grand Tour. To isté platí aj o štvrtom Emanuelovi Buchmannovi (BOH), pre ktorého pôjde o prelomový ročník, z ktorého si veľa odnesie. Skvelý Alaphilippe skončil piaty.

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Ide o najtesnejšie pódium Tour v histórii. Thomas na víťaza stratil 1:11 a Kruijswijk iba 1:31. Trojica prekonala rekord z roku 1966, kedy sa na pódium postavili Aimar, Janssen a Poulidor s časmi 1:07 a 2:02. Je to druhýkrát v histórii, čo nikto z prevej trojky nezískal ani jednu etapu. Najbližšie bol Bernal, ktorý bol prvý na Iserane, no v 19. etape sa víťaz neurčoval.

Egan Bernal je vo veku 22 rokov a 197 dní tretí najmladší víťaz Tour de France. Prví dvaja výhercovia Cornet a Faber to však dokázali v divokých predvojnových rokoch. V modernej ére sa nič také nikomu nepodarilo. Je dosť možné, že Egana čaká prekonávanie rekord aj čo sa týka kvantity jeho úspechov.

Bernal je po Gimondim, Zoetmelkovi, LeMondovi a Indurainovi piatym jazdcom, ktorý vyhral Tour de l’Avenir, najlepšie mládežnícke preteky, a Tour de France.

Team Ineos je prvým tímom, ktorý ponúkol až štyroch výhercov – Bernala, Thomasa, Frooma a Wigginsa. Predtým sa to podarilo iba národným tímom.

Najlepší tím – Team Movistar (MOV)

zdroj: twitter.com/Movistar_Team

Keďže nikto sa nešpecializuje na túto súťaž, Movistar si zaumienil, že práve oni budú stáť na pódiu pod víťazným oblúkom. Pomohla im hlavne silná, no takticky nekoordinovaná trojica – Mikel Landa, Nairo Quintana Alejandro Valverde. Tí brali postupne 6. ,8. a 10. miesto. S presnou tímovou stratégiou by jeden z nich mohol siahať aj na vyššie priečky.

Spoločná ceremónia:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár