Vytriezvenie po Bergene. Dlhy, bankrot a crowdfunding

zdroj: twitter.com/bergen2017

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v nórskom Bergene zaznamenali obrovský úspech. Cesty obsypané ľudmi, nápisy na asfalte, vlajky, nádherné scenérie a skvelá atmosféra. Toto všetko sme mohli vidieť počas udalosti číslo jedna pre UCI. Skvelý zážitok nám pripravil i náš Peter Sagan (BOH), no po skončení šampionátu je čas na vytriezvenie. Manažér podujatia Helge Stormoen povedal, že táto akcia bude v červených číslach, no plný rozsah strát bude známy približne o 2 až 3 týždne.

Bankrot a crowdfunding

Stormoen a jeho kolegovia uvažujú o záchrane v podobe žiadosti o pomoc vlády. Nórska cyklistická federácia, ktorej reálne hrozí bankrot šla inou cestou – crowdfundingovou kampaňou. Od utorka sa vyzbieralo neuveriteľných 3,5 milióna nórskych korún, čo je približne 375 000 €. I keď táto suma bude rásť, tak pravdepodobne to stačiť na pokrytie dlhu nebude. Očakávajú sa celkové náklady v hodnote 220 miliónov nórskych korún.

Rozpočet

Rozpočet pre majstrovstvá sveta bol 156 miliónov NOK. Rok pred podujatím sa to však zredukovalo na 135 miliónov, pretože niektorí sponzori odstúpili. Organizátori tak upustili od megalomanských plánov a neodstraňovali napríklad všetky spomaľovače na cestách ako mali v pláne. Oslabenie nórskej koruny voči švajčiarskému franku taktiež nepomohlo. Veľa sa investovalo do polície a eliminovaniu potencionálnych útokov. Nevydaril sa ani 9-denný balíček pre fanúšikov, ktorý mal zadotovať časť výdavkov. Licencia od UCI na usporiadanie majstrovstiev stála neuveriteľných 7 miliónov eur.

Čo bude ďalej?

Všetko bude jasnejšie o niekoľko týždňov. Organizátori dúfajú v pomoc vlády. Či už úľave na daniach alebo finančnej pomoci. Crowdfundingová kampaň je pekná ale len ťažko zalepí vyše 70 miliónovú dieru. Ministerstvo kultúry však už pred podujatím poskytlo 50 miliónov NOK a mesto Bergen 25 miliónov. Ak tieto inštitúcie odmietnu pomoc, tak Nórskej cyklistickej federácii hrozí reálny bankrot. Je až paradoxné, že táto skvelá akcia oproti minuloročnému podujatiu v Katare ani zdďaleka nezarobila na náklady a najbližšiu organizáciu niečoho podobného si trikrát rozmyslí. Zamyslieť by sa mohla aj UCI a podporiť mestá, kde to cyklistikou žije a neposielať jazdcov do 50-stupňových horúčav na blízkom východe, kde príde niekoľko zvedavých divákov.

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár