Zelená cesta Petra Sagana vo Francúzsku. Takto vyhrával v bodovacej súťaži

Tour de France

zdroj: twitter.com/CyclingCentral

Peter Sagan (BOH) už od roku 2012 dominuje v bodovacej súťaži o zelený dres na najslávnejších etapových pretekoch sveta-Tour de France. Niekoľkonásobným ziskom druhého najprestížnejšieho dresu na Tour a víťazstvom v 11 etapách sa  natrvalo zapísal do histórie „Starej Dámy“. Na pódiu v Paríži bol zelený celkovo šesťkrát. Vyrovnal tak rekord Erika Zabela z rokov 1996 až 2001. Slovenský cyklista mal možnosť tento rekord vyrovnať už minulý rok, no do Paríža po kontroverznom vylúčení nedošiel. Čiže prakticky túto súťaž priamo na trati nikdy neprehral. Poďme si pripomenúť všetky víťazstvá v súťaži o zelený dres.

2012

Peter prišiel na Tour ako cyklista, ktorý nebol úplne neznámy. Veď rok pred tým vyhral preteky z kategórie World Tour Okolo Poľska alebo získal tri etapy na Vuelte. V sezóne 2012 zaznamenal kvalitné umiestnenia na klasikách ako Okolo Flámska, Gent-Wevelgem alebo Amstel Gold Race. Vyhral päť etáp na Okolo Kalifornie. Na generálke pred Tour, Okolo Švajčiarska, začal ďalšiu dominantnú sériu, keď získal štyri víťazné etapy a odvtedy v krajine Helvétskeho kríža vyhral každý rok.

Peter Sagan v spoločnosti žltého Bradleyho Wiggisna, bodkovaného Thomsa Voecklera a bieleho Tejaya Van Garderena; zdroj: twitter.com/Kalibro44

Na Tour zažil premiéru ako z ríše snov. Vyhral prvú etapu s hromadným štartom v Seraingu, keď si to na malom stúpaní v cieli rozdal s Fabianom Cancellarom a Edvaldom Boassonom Hagenom. Podľa dostupných údajov jeho priemerný výkon v posledných stovkách metrov bol 1236 wattov. V tretej etape unikol na stúpaní v Boulogne-sur-Mer a v cieli predviedol svoje slávne víťazné gesto napodobňujúce Forresta Gumpa. Výhru si pripísal aj v šiestej etape, kde vyhral hromadný dojazd. Porazil kvalitných šprintérov ako Andrého Greipela alebo Matthewa Gossa. Skvelé výkony predvádzal aj v horských etapách. Tam tradične zbieral body na šprintérskych prémicáh. Vo vrchárskej 14. etape získal cenu pre najbojovnejšieho jazdca.

zdroj: twitter.com/GosuSM

Bodovacia súťaž 2012:

1.Peter Sagan (Svk)Liquigas – Cannondale421
2.André Greipel (Ger)Lotto Belisol Team280
3.Matthew Goss (Aus)Orica GreenEDGE268

2013

Kvalitné výkony predvádzal opäť v Kalifornii a Švajčiarsku, kde získal viaceré etapové víťazstvá. Na Tour de France skončil šesťkrát v prvej trojke etapy. Zadarilo sa mu v etape číslo sedem. Tam v šprinte porazil Johna Degenkolba, Daniela Benattiho alebo Michala Kwiatkowskeho. Stalo sa po tom, čo jeho tím Cannondale prevádzal výbornú robotu počas celej etapy. Sagan sa opäť často nachádzal v únikoch a v Paríži si prevzal druhý zelený dres.

Bodovacia súťaž 2013:

1.Peter Sagan (Svk)Cannondale Pro Cycling Team409
2.Mark Cavendish (GBr)Omega Pharma – Quick Step312
3.André Greipel (Ger)Lotto Belisol267

2014

V prvom týždni Tour de France skončil Peter až sedemkrát v prvej päťke. Bolo to ale bez víťazstva. Také niečo sa naposledy stalo v roku 1914. Jeho aktivita mu ale zabezpečila biely dres pre najlepšieho mladého jazdca, ktorý nosil od prvej až do siedmej etapy. Aj vďaka tomu, že na tejto Tour bol štyrikrát druhý, získal tretí zelený dres. Najbližšie k víťazstvu bol v siedmej etape. V tesnom závere prehral s Matteom Trentinom iba o milimetre.

Peter Sagan s celkovým viťazom Tour a bývalým tímovým kolegom Vincenzom Nibalim. Biely dres vyhral Thibaut Pinot. zdroj: twitter.com/ManuLorenzo_2/

Bodovacia súťaž 2014:

1.Peter Sagan (Svk)Cannondale431
2.Alexander Kristoff (Nor)Team Katusha282
3.Bryan Coquard (Fra)Team Europcar271

2015

Sagan prestúpil do tímu Tinkoff-Saxo. V novom drese sa mu opäť nepoadrilo vyhrať žiadnu etapu, o tie bojoval hlavne s Andrém Greipelom. O víťazstvo ho obral napríklad aj Zdenek Štybar v siedmej etape alebo Greg Van Avermaet v trinástej. Sagan sa však dostával do únikov a patril medzi najbojovnejších jazdcov. Pamätná je aj 16. etapa končiaca v meste Gap. Sagan bol súčasťou úniku dňa a po stúpaní druhej kategórie Col de Manse predviedol riskantný zjazd, no Rubéna Plazu nedokázal dostihnúť. Na tejto Tour získal päť druhých miest a dvakrát cenu pre najbojovnejšieho jazdca etapy. V bodovacej klasifikácii zvíťazil o 66 bodov pred Greipelom.

V koncovke 16. etapy napodobnil búchanie o hruď z filmu Vlk z Wall Street. Po heroickom výkone v zjazde skončil na druhom mieste; zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Bodovacia súťaž 2015:

1.Peter Sagan (Svk)Tinkoff – Saxo432
2.André Greipel (Ger)Lotto Soudal366
3.John Degenkolb (Ger)Team Giant – Alpecin298

2016

V drese pre svetového majstra prišiel v tejto sezóne prvý monument v kariére, Okolo Flámska, a aj ukončenie smolnej série bez víťazstva na Tour. V druhej etape končiacej na stúpaní tretej kategórie vyhral pred klasikármi ako Alaphilippe, Valverde alebo Martin. Ako bonus sa prvýkrát v kariére obliekol do žltého dresu. V piatej etape ho z neho vyzliekol Greg Van Avermaet. V desiatej etape sa dostal do úniku, ktorý to dotaihol až do cieľa. V zriedenej skupine však prehral šprint s Michaelom Matthewsom. V ďalšej etape zaútočil krátko pred cieľom a vytvorila sa skupina v zložení: Sagan, tímový kolega Maciej Bodnar, žltý Chris Froome a Geraint Thomas. Slovák si poľahky poradil s mužom v žltom drese a vyhral etapu. Tretie víťazstvo si pripísal v Berne v 16. etape. Tam prešprintoval Alexandra Kristoffa o niekoľko centrimetrov. Na Elyzejských poliach v poslednej etape prehral špurt s Andrém Greipelom. Poistil si vedenie v bodovacej súťaži. V ten rok získal 470 bodov, druhý Marcel Kittel ich získal 228. Okrem zeleného dresu sa pred Víťazným oblúkom tešil z ceny pre najaktívnejšieho jazdca Tour.

Najlepší únik celej Tour? zdroj: twitter.com/PelotonMag

Bodovacia súťaž 2016:

1.Peter Sagan (Svk)Tinkoff470
2.Marcel Kittel (Ger)Etixx – Quick Step228
3.Michael Matthews (Aus)ORICA-BikeExchange199

2017

Vlani sa tešil hneď v tretej etape po šprinte do kopca. V nasledujúcej štvrtej etape bol diskvalifikovaný z Tour a prerušil svoju sériu zelených dresov.

Bodovacia súťaž 2017:

1.Michael Matthews (Aus)Team Sunweb370
2.André Greipel (Ger)Lotto Soudal234
3.Edvald Boasson Hagen (Nor)Team Dimension Data220

2018

Chuť si napravil tento rok. 28-ročný jazdec zvíťazil v druhej, piatej a trinástej etape. V prvých etapách mal v súťaži o zelený dres silného súpera – Fernanda Gaviriu. Potom však prišla kontroverzná penalizácia mladého Kolumbijčana a v dvanástej horskej etape opustil Tour. Urobili tak aj ostatní šprinéri, pre ktorých boli vrchárske etapy príliš náročné. V 17. etape utrpel Sagan nepríjemný pád a to ho limitovalo v ďalších dvoch šprintérskych etapách, kde nedokázal zabojovať o víťazstvo. Taktiež sa vyjadril, že pyrenejská 19. etapa patrila k jeho najťažším dňom v kariére.

Napriek bolesti preteky dokončil a prekonal svoj rekord v počte bodov v šprintérskej súťaži z roku 2016. Tento rok ich nazbieral 477. Šiestym zeleným dresom vyrovnal rekord Erika Zabela z rokov 1996 až 2001. Sagan svoj prvý dres získal vo veku 21 rokov, Nemecký šprintér mal pri svojom prvom zelenom drese 26 rokov. S Zabelom zatiaľ Sagan prehráva v počte etapových víťazstviev. Zabel vo svojej bohatej kariére získal 12 etáp, slovenský šprintér ich má zatiaľ 11.

zdroj: twitter.com/bikecomesfirst

Bodovacia súťaž 2018:

1.Peter Sagan (Svk)BOH477
2.Alexander Kristoff (Nor)UAE246
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ203

Peter Sagan pred Tour oznámil, že sa predstaví na Majstrovstách Európy v Glasgowe. Preteky s hromadným štartom sa konajú už 12. augusta a je otázne, či sa Sagan dostane po zranení späť do formy. V pláne je aj účasť na poslednej Grand Tour sezóny, španielskej Vuelte a na Majstrvostách sveta v Innsbrucku.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár