Zhrnutie týždňa: Dramatický záver v Baskicku, Peklo Severu s prekvapujúcim víťazom

zdroj: facebook.com/AstanaTeam

Uplynulý týždeň bol opäť bohatých na cyklistické podujatia, na ktorých sme mohli sledovať dramatické súboje o celkové prvenstvá.
V stredu sa uskutočnilo predposledné podujatie flámskych klasík – Scheldeprijs. V šprintérskej jednorázovke sa z víťazstva radoval Nemec Marcel Kittel z Etixxu – Quick Step, ktorý predstihol na páske o pár centimetrov Marka Cavendisha zo stajne Dimension Data. Bronzovú priečku obsadil André Greipel z tímu Lotto Soudal. V tíme Tinkoff mala slovenská cyklistika štvornásobné zastúpenie. Lídrom bol Erik Baška, ktorý si v záverečnom šprinte pripísal dvadsiate miesto. Zvyšné trio sa staralo predovšetkým o Erikov bezpečný dojazd na záverečný šprint.
V Baskickom šesťdňovom etapáku Vuelta al Pais Vasco sa konečne podarilo triumfovať v dramatickom priebehu Albertovi Contadorovi. Závod priniesol skvelé momenty v každom cieľovom dojazde. Heroický bol hlavne výkon Taliana Diega Rosu z Astany v kráľovskej piatej etape. Po takmer 130 kilometrovom úniku zvíťazil pred Kolumbíjčanom Sergiom Henaom a Albertom Contadorom o viac ako tri minúty. Svoj skvelý deň zavŕšil oslavou roka, keď cieľovú pásku preťal zo zdvihnutým bicyklom nad hlavou. O celkovom víťazovi sa rozhodlo v záverečnej časovke. Contador predviedol famóznu jazdu a odsunul na druhú priečku práve kolumbijského cyklistu. Ten prehral celkovú klasifikáciu druhý rok po sebe o pár sekúnd. Tretí skončil ďalší Juhoameričan Nairo Quintana z Movistaru.
V nedeľu čakal na pelotón tretí monument sezóny Paríž – Roubaix. Daždivá predpoveď sa našťastie nenaplnila a na pelotón čakalo slnečné, no mierne veterné počasie. Približne 40 kilometrov po štarte sa začali formovať na nepríjemnom vetre prvé úniky, v ktorých však nefiguroval žiadny z favoritov. Priebeh závodu poznačilo niekoľko nepríjemných pádov na čo doplatil aj náš Peter Sagan s Fabianom Cancellarom. Museli tak postupne sťahovať skupinu, v ktorej udávali vysoké tempo jazdi Etixxu – Quick Step a Lotta NL – Jumbo. Tony Martin pridával na tempe a vynikajúco pracoval pre Toma Boonena. Peter však so „Spartakom“ jazdili rovnako výborne a 60 kilometrov pred cieľom stiahli náskok na pol minúty. 46 kilometrov pred páskou ale prišiel zásadný moment závodu a nepríjemný pád Cancellaru, ktorému sa Peter bravúrne vyhol. Tým pádom už nemal s kým spolupracovať a stíhanie vedúcich jazdcov sa stalo nemožné. Vo vedúcej skupine sa s blížiacim cieľom začínalo nastupovať a vytvorila sa finálna pätica v zložení Tom Boonen (Etixx – Quick Step), Sep Vanmarck (Lotto NL – Jumbo), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Ian Stannard (SKY) a Mathew Hayman (Orica GreenEdge). Rozhodujúci útok pár kilometrov pred cieľom sa nikomu nepodaril a tak sa rozhodovalo na velodróme v Roubaix. Najviac síl mal v záverečnom šprinte prekvapujúcu 37 ročný Mathew Hayman a zaznamenal svoj životný úspech. Prekazil tak druhému Tomovi Boonenovi radosť s prípadného rekordného piateho víťazstva. Peter prišiel do cieľa na jedenástej pozícii so stratou 2:20 na víťaza. Opäť sa teda potvrdilo, že Peklo Severu sú nevyspytateľné preteky v ktorých zohráva rolu aj veľká dávka šťastia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár