Zhrnutie týždňa: Druhý pokus Sagana v týždni víťazný, Quintana si ide pre víťazstvo na Tour

zdroj: twitter.com/sporza

Sviatočný veľkonočný týždeň bol nesmierne bohatý na zaujímavé podujatia a každý fanúšik cyklistiky si určite musel prísť na svoje.
Začneme týždňovým etapákom, ktorý sa konal v španielskom Katalánsku. V prvých dvoch rovinatých etapách tvrdil jasne muziku Nacer Bouhani z Cofidisu, ktorý nedal svojim súperom najmenšiu šancu. Závod sa podľa predpokladov rozhodoval v tretej a štvrtej horskej etape. V tej tretej ukázal v závere stúpania La Molina najlepšie nohy Ír Daniel Martin v službách Etixxu – Quick Step a po víťazstve sa ujal celkového vedenia. Najväčší favoriti zaostali len o pár sekúnd. To najlepšie nás čakalo v štvrtej etape na stúpaní Hors kategórie Port Ainé. Z víťazstva sa radoval Thomas De Gendt z Lotta Soudal, keď zúročil svoj náskok z úniku. Za ním ale neskutočným tempom stúpal Nairo Quintana, ktorý utrhol všetku konkurenciu a do cieľa si prišiel pre celkové prvenstvo, ktoré už do konca závodu nepustil z rúk. Celkové druhé miesto obsadil Alberto Conador (+7 s) a na bronzový stupienok vystúpila dvojica jazdcov Daniel Martin a Richie Porte s rovnakou stratou 17 sekúnd. Miernym sklamaním bol výkon Chrisa Frooma, ktorý sa vo svojom prvom ostrom teste proti najväčším rivalom len hľadal a obsadil ôsmu priečku (+46 s).
Prvá tohtotýždňová klasika Dwars door Vlaanderen sa konala v stredu, no slovenské trio Erik Baška, Michael Kolář a Juraj Sagan z Tinkoffu sa nedokázalo výraznejšie presadiť. Víťazom sa stal v záverečnom šprinte Belgičan Jens Debusschere z Lotta Soudal, pred Francúzom Brianom Coquardom z Pro kontinentálneho tímu Direct Energie.
Piatková klasika E3 Harelbeke v pelotóne už aj s Petrom Saganom, pripravila pre jazdcov náročné úseky a stúpania s mačacími hlavami. Peter odjazdil fantastický pretek, keď sa vo vedúcom úniku nenápadne držal na jeho chvoste, no v náročných strmých stúpaniach nezaostával. Skvele si tiež počínal Fabian Cancellara, ktorý nie nadarmo dostal prezývku „Spartakus“. Po technických problémoch so zadným prehadzovačom dokázal aj vďaka skvelej práci tímových kolegov zmazať viac než minútové manko a vrátiť sa do čela závodu. Obrovskú prevahu štyroch špičkových klasikárov mal v čele preteku tím Etixx – Quick Step, no ani jeden sa nedokázal umiestniť v prvej desiatke. Opraty závodu zobrali do svojich rúk 29 kilometrov pred cieľom Peter s Michalom Kwiatkowskim. Na stúpaní Karnemelkbeek im nedokázal nikto konkurovať a za pár kilometrov si vypracovali pol minútový náskok. Nasledujúce stúpanie Tiegemberg rovnako rýchlo preleteli a tešiť sme sa mohli na šprint, v ktorom mal mať Peter jasne navrch. „Kwiatek“ ho však zaskočil parádnym nástupom 300 metrov pred cieľom a unavený majster sveta už nedokázal zareagovať.
Všetko si ale vynahradil v nedeľňajšej klasik Gent – Wevelgem. Sagan opäť predvádzal skvelú jazdu a po druhom prechode stúpania Kemmelberg sa dostal do čela závodu spoločne s Fabianom Cancellarom z Treku Segafredo, Sepom Vanmarckom z Lotto NL – Jumbo a Viacheslavom Kuznetsovom z Katushe. V záverečnom šprinte si to už Peter umne postrážil a s prehľadom prešprintoval svojich troch konkurentov. Konečne sa teda dúhový dres Majstra sveta dočkal svojho prvého víťazstva. Peter ukázal v poslednom týždni neskutočnú formu a my môžeme len netrpezlivo čakať či sa mu podarí budúcu nedeľu ovládnuť svoj prvý monument.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár