Zhrnutie týždňa: Etixx konečne víťazne zásluhou českého majstra, Sagan ide na „horáky“

zdroj: facebook.com/opqscyclingteam

V stredu sa na poslednej flámskej klasike konečne podarilo prelomiť smolu belgickému zoskupeniu Etixx-Quick Step. Hviezdami nabitý tím v predchádzajúcich klasikách hral vždy prvé husle, len nikdy nedokázal výborne rozbehnutý pretek dotiahnuť do víťazného konca. Podarilo sa to až na Brabantskom šípe dvom mladíkom. Julian Alaphilippe pripravil v záverečnom stúpaní výbornú pozíciu pre Petra Vakoča a ten svojim nástupom nedal šancu Talianovi Enricovi Gasparottovi z Wanty-Groupe Gobert a Tony Gallopinovi z Lotta Soudal. Gasparotto si ale všetko vynahradil na nedeľnej prvej ardenskej klasike Amstel Gold Race. 7,5 kilometra pred cieľom sa ráznym útokom oddelil od pelotónu Belgičan Tim Wellens z Lotta Soudal, no ten ho v stúpaní na Cauberg pohltil. Tu už zobral opraty závod do svojich rúk Talian a jediný kto sa ho dokázal udržať bol mladý Dán z Tinkoffu Michael Valgren. V záverečnom šprinte už s prehľadom nechal kolegu Petra Sagana za chrbtom a pripísal si druhé víťazstvo na úvodnej ardenskej klasike. To venoval svojmu bývalému kolegovi Antoinemu Demoitiému, ktorý tragicky zahynul na klasike Gent-Wevelgem. Veľmi nepríjemný pád mal v úvode závodu jazdec Treku-Segafredo Fabio Felline. Tomu sa pravdepodobne pri úprave prednej brzdy zasekla ruke medzi vidlicou a špicami a preletel cez rajdy tvárou na asfalt. Utrpel pri tom zlomeninu nosa a prasknutie lebky. Našťastie je mimo ohrozenia života.
Peter Sagan sa po skvelých výsledkoch v jarných klasikách predstaví na dvoch mountain bikeových podujatiach v Rákusku a Česku. Pre bývalého juniorského Majstra sveta v horskej cyklistike z roku 2008 to budú posledné závody pred odchodom na májový etapák Tour of California. Ako sa vyjadril určite sa chce držať v popredí a ukázať žltý dres Tinkoffu, ktorému poďakoval za podporu pre obe podujatia. Jazdiť bude na horskom závodnom bicykli Specialized S-Works Epic.
Cez víkend nám prebehlo aj trojdňové podujatia v španielskom regióne Castilla y Leon s rovnomenným názvom. V troch etapách tu excelovalo zoskupenie Movistaru a hlavne Alejandro Valverde. V prvej etape zvíťazil jeho tímový kolega Carlos Betancur, Valverde sa tešil v druhej a tretej a stal sa aj celkovým víťazom. Potvrdil teda skvelú formu a ako obhajca prvenstiev bude určite najväčší favorit na Valónskom šípe a štvrtom monumente sezóny Liége-Bastogne-Liége.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár