Zhrnutie týždňa: Excelentný Sagan, rekordy i odstúpenie favorita

Tour de France

zdroj: twitter.com/petosagan

Máme za sebou prvý týždeň cyklistického sviatku Tour de France. Uplynulých 7 dní prinieslo krásne momenty i pre slovenskú cyklistiku. Fantastické výkony podával Peter Sagan (:tcs:), ktorý sa na tri dni obliekol do slávneho Maillot jaune. U Petra sme si už žvykli na zelený dres, no žltý je žltý. Navyše sa náš cyklista po druhej etape stal vlastníkom žltého, zeleného a dúhoveho dresu. Rodáka zo Žiliny sme videli v úniku v poslednej etape pred dňom voľna, keď si chladnokrvne došiel pre šprintérsku prémiu. V tomto ročníku sa i vďaka nášmu cyklistovi rozdávajú dvojnásobné body v cieli, aby sa práve bodovacia súťaž vyrovnala. Napriek tomu 26-ročný Slovák stráca iba 7 bodov na zelený dres, ktorý aktuálne drží Mark Cavendish (:ddd:). Manxman a jeho tím zatiaľ podávajú výborné výkony. Samotný Brit vyhral už tri etapy a jeho tímový kolega Cummings jednu. Britský reprezentant sa posunul v historickej tabuľke už na druhé miesto a pred ním je už len legenda Eddie Merckx.

Tinkoff Team

Zmiešané pocity musí mať Oleg Tiňkov. Na jednej strane krásne momenty v podaní Peťa Sagana, na druhej strane odstúpenie adepta na titul – Alberta Contadora. Ten si v prvých dvoch etapách privodil nepríjemné pády. El Pistolero však bojoval a nechcel to vzdať okamžite. Rozhodujúcou sa stala 9. etapa, kedy jazdcov preverili Pyreneje. 33-ročný Španiel sa rozhodol v priebehu etapy odstúpiť z pretekov. Mesiace práce tak vyšli nazmar. Stajňa má však plán bojovať, stále je v hre zelený a bodkovaný dres. V dobrej forme jazdí i Roman Kreuziger, takže nejaký ten atak od tímu Tinkoff ešte uvidíme.

Favoriti

V prvom týždni sme v žltom drese videli 4 jazdcov. Marka Cavendisha, Petra Sagana, Grega Van Avermaeta a konečne Chrisa Frooma. Ten prebral oprate pretekov do svojich rúk v 8. etape. Jeho najväčsí rival Nairo Quintana zaostáva o 23 sekúnd a zatiaľ neukázal svoje karty a šetrí sily do Álp. Výborne zvláda preteky mladík Adam Yates (:obe:), ktorý okupuje druhú priečku a zároveň vedie rebríček jazdcov do 25 rokov. Prvú desiatku uzatvára Alejandro Valverde (MOV), ktorý stráca 61 sekúnd. Rozdiely v prvej desiateke sú minimálne, tak sa môžeme tešiť na útoky a hon na Chrisa Frooma. Sklamaním sú zatiaľ výkony Thibauta Pinota (FDJ). Domáca hviezdička má už stratu približne 16 minút. Viac sa čakalo i od ruského talentu Ilnura Zakarina (:kat:). Ten stráca niečo vyše 40 minút.

Posledná Tour

Už pred sezónou bolo známe, že Spartakus Fabian Cancellara (:tfr:) s cyklistikou končí na konci sezóny. Z čista jasna dnes prišla správa, že po sezóne končí i Purito Joaqin Rodriguez (:kat:).

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár