Zhrnutie týždňa: Famózne víťazstvo Petra Sagana, tím BMC zažil čierny deň

zdroj: facebook.com/PeterSagan

Ďalší týždeň opäť priniesol nabitý program, v ktorom sa cyklisti predstavili na belgických trojdňových pretekoch Driedaagse De Panne a monumente Tour of Flanders.
V utorok sa pelotón postavil na štart trojdňového etapáku „Tri dni na kockách“. Prvá etapa mala klasikársky charakter s niekoľkými stúpaniami v druhej polovici etapy. Približne 28 kilometrov pred cieľom sa sformovala na stúpaní Ten Bosse štvorčlenná skupina v zložení Alexander Kristoff z Katushe, Luke Rowe zo SKY a dvojica Lieuwe Westra a Alexey Lutsenko z Astany. Pre technické problémy odpadol 20 km pred cieľom Luke Rowe a záver etapy si v šprinte postrážil nórsky cyklista z Katushe, ktorý sa stal celkovým lídrom. Druhú etapu ovládol po hromadnom dojazde Talian Elia Viviani zo SKY, ktorý predstihol na páske Marcela Kittela z Etixxu – Quick Step. Tretia etapa bola rozdelená na dve časti. V prvej uspel v záverečnom špurte Marcel Kittel pred Philom Bauhausom z Pro kontinentálnej stajne Bora – Argon 18. V druhej časti čakala jazdcov 14,2 kilometra dlhá časovka. Tá sa skončila veľmi tesne, keďže v jednej sekunde bola až trojica jazdcov – Maciej Bodnar z Tinkoffu, Tony Martin z Etixxu – Quick Step a Tom Bohli z BMC. Celkovým víťazom sa stal Holanďaň Lieuwe Westra, ktorý práve po záverečnej časovke predstihol Alexandra Kristoffa o 13 sekúnd.
Cyklistický svet sa však sústredil na nedeľné podujatie Tour of Flanders. Nastávajúci víťaz jubilejného 100. ročníku by sa do histórie zapísal veľkými písmenami. Od štartu závodu sa išlo vo veľkom tempe. Prvý únik sa sformoval približne po 50 kilometroch, no pelotón ho nepustil na viac ako 2 minúty. Žiaľ, ako to už na takýchto podujatiach býva, pelotónu sa nevyhli ani pády. 143 kilometrov pred cieľom musel z preteku odstúpiť víťaz Milána – San Rema Francúz Arnaud Demare z FDJ. Neskôr ho nasledoval Belgičan Tiesj Benoot z Lotta – Soudal, ktorý nešťastne spadol na odhodenom bidone pred stúpaním na Wolvenberg. Spolu s ním sa na zem porúčal aj Marcus Burghard z BMC, no to bol len začiatok nočnej mory pre tím zo Spojených Štátov. 105 kilometrov pred páskou sa ocitla na zemi až pätica ich jazdcov. Najhoršie dopadli Švajčiar Michael Schär a veľký favorit závodu Greg Van Avermaet. Ten si zlomil kľúčnu kosť a jarná sezóna sa preňho definitívne skončila. Postupom času sa tempo zvyšovalo a začali prvé útoky. Ten najzásadnejší prišiel približne 35 kilometrov pred cieľom. Peter Sagan spoločne s Michalom Kwiatkowskim dupli na plyn a jediný sa ich dokázal udržať Holanďan Sep Vanmarcke. Postupne si vybudovali takmer pol minútový náskok a dostihli vedúci únik. O všetkom sa rozhodlo na stúpaniach Oude Kwaremont a Paterberg. Po prvom držal krok s Petrom už len holandský cyklista, no nebezpečne sa približoval Fabian Cancellara. Na Paterbergu Sagan odrovnal aj Vanmarcka, ktorého dostihol „Spartakus“ a začala sa stíhacia jazda. Peter zvládol posledných 13 kilometrov fantasticky a pripísal si svoje prvé víťazstvo na slávnych monumentoch. Druhé miesto obsadil Cancellara pred Vanmarckom. Skvelý výkon podal tiež Imanol Erviti z Movistaru, ktorý bol 200 kilometrov v úniku a obsadil pekné siedme miesto. Petrovi teda gratulujeme a môžeme sa len tešiť čo náš majster svete predvedie na budúcotýždňovom „Pekle severu“ Paríž – Roubaix.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár