Zhrnutie týždňa: Quintana celkovým víťazom Romandie, Sagan skvelý na horáku v Tepliciach

zdroj: facebook.com/tour.deromandie

Predposledný týždeň pred slávnym Giro d´Italia patril etapovým závodom vo Švajčiarsku, Turecku a Veľkej Británii.

Najlepšie obsadený a najprestížnejší závod zo spomínanej trojice Tour de Romandie sa uskutočnil v západnej časti Švajčiarska. Jazdcov čakalo šesť etáp vrátane úvodného prológu a dvoch individuálnych časoviek. Štartové pole bolo nabité hviezdnymi menami a očakával sa dramatický priebeh, v ktorom budú rozhodovať o celkovom poradí len sekundy. Výbornú výkonnosť z úvodu sezóny potvrdil Nairo Quintana z Movistaru, ktorý solídne odjazdil obe časovky, zvíťazil v horskom dojazde druhej etpay a stal sa celkovým víťazom podujatia. Najväčšiu konkurenciu mu robili Ilnur Zakarin z Katushe a Thibaut Pinot z FDJ. Mladý Rus síce zvíťazil v druhej etape ale pre blokovanie Quintanu v záverečných metroch bol traťovými rozhodcami preradený na druhú pozíciu. Francúz Pinot sa tešil z prvenstva v druhej časovke a ukázal aj skvelé nohy v horách, čo mu vynieslo celkové druhé miesto. Potvrdil tak, že na Tour de France bude chcieť útočiť na pódiové umiestnenie. Výborný týždeň má za sebou aj ďalší jazdec španielskeho Movistaru Jon Izaguire. Podarilo sa mu zvíťaziť v úvodnej časovke a v horských etapách patril k najlepším. Celkovo obsadil tretiu pozíciu a v Movistare tak mohli byť nadmieru spokojný. Miernym sklamaním bol v úvode závodu Chris Froom, ktorý nedokázal držať krok s vrchárskou špičkou. Všetko si ale vynahradil v kráľovskej štvrtej etape, keď dokázal svoj únik dotiahnuť do víťazného konca len štyri sekundy pred pelotónom. Peter Velits z BMC obsadil celkovú 83. pozíciu zo stratou 48:36, Martin z Etixxu-Quick Step skončil na 109. mieste so stratou 56:56 na víťaza.

Ďalší závod, tentokrát v príjemnom podnebí sa konal v Turecku. Predstavili sa tu len dve World Tour stajne – Lampre Merida a Lotto Soudal. Talianske zoskupenie si pripísalo tri víťazstvá zásluhou Sachu Modola a Przemyslava Niemieca. Za Lotto Soudal sa presadil André Greipel. Dominante sa ale predviedli jazdci španielskeho tímu Caja Rural -Seguros RGA, ktorí ovládli oba horské dojazdy a celkovo obsadili prvé a druhé miesto. Z celkového triumfu sa radoval José Goncalves, druhý so stratou 18 sekúnd skončil bývalý strieborný muž Gira d´Italia 2010 David Arroyo.

Najkratšie trojdňové podujatie s názvom Tour de Yorkshire sa konalo vo Veľkej Británii. Ako to už na britských ostrovoch býva pelotón trápilo nepríjemné daždivé a veterné počasie. Úvodná etapa sa stala korisťou Dylana Groenwegena z Lotta NL-Jumbo. Na ďalší deň ho predstihol na páske mladík tímu Sky Danny van Poppel. Všetko podstatné sa ale odohralo v poslednej tretej hektickej etape. V úniku sa presadil nestarnúci Francúz Thomas Voeckler zo stajne Direct Energie a stal sa celkovým víťazom pred Nicholasom Rochom zo SKY a Anthonym Turgisom z Cofidisu.

V sobotu sa predstavil v českých Tepliciach na pretekoch cross-country náš Peter Sagan. Na poslednom európskom vystúpení pred odletom na Tour of California obsadil parádne štvrté miesto. Nebyť defektu, ktorý Petra zastavil vystúpil by s určitosťou na stupne víťazov, ak nie na ten najvyšší. Celkovo stratil na víťazného domáceho bikera Jana Škarnitzla 1:09.

Cestná cyklistika priniesla tento týždeň aj nepríjemný prípad zo stajne Orica GreenEdge. Simon Yates mal pozitívny nález na látku Terbutaline počas šiestej etapy tohtoročného Paríž-Nice. Keďže Yates má problémy z astmou bol by oprávnený používať túto látku prostredníctvom inhalátora. Chyba však nastal v tom, že tímový doktor pri vyplňovaní formuláru pred závodom spravil administratívnu chybu. Neuviedol totiž, že jazdec spomínanú látku berie, čím sa prehrešil proti pravidlám UCI. Austrálčan zatiaľ ale môže pretekať pokiaľ nepadne konečné rozhodnutie v tomto bizarnom prípade.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár