Zhrnutie týždňa: Sezóna jarných klasík za nami, Mikel Landa vo forme pred májovým Girom

zdroj: facebook.com/liegebastogneliege

Nedeľné podujatie Liége-Bastogne-Liége nám ukončilo týždeň ardenských klasík a uzavrelo jarnú sezónu prestížnych jednorázoviek.
V strede týždňa sa už tradične konalo podujatie Valónsky šíp, na ktorom si Španiel Alejandro Valverde pripísal svoj rekordný štvrtý triumf. Suverénnym spôsobom zdolal na záverečnej stene Mur de Huy dvojicu Etixxu-Quick Step Juliana Alaphilippa a Daniela Martina. V nedeľu čakal na jazdcov štvrtý monument prebiehajúcej sezóny „The Old Lady“. Na 102. ročníku trápilo pelotón veľmi zlé počasie, keď sa striedali snehové prehánky so studeným vetrom. Na 253 kilometroch boli teda závodníci poriadne premrznutí, čím sa pripomenula snehová edícia z roku 1980, v ktorej zvíťazil legendárny Bernard Hinault. Rozhodujúci moment celého dňa prišiel 3 kilometre pred cieľom na novo zaradenom dláždenom stúpaní Côte de la Rue Naniot. Švajčiar Michael Albasini z Orici GreenEdge nastúpil a dokázali sa ho udržať len Rui Costa z Lampre-Merida, Samuel Sanchez z BMC a Wouter Poels zo SKY. Ostatní favoriti v pelotóne vyčkávali, čo sa im nakoniec stalo osudným. Štvorica zvládala aj záverečné stúpanie a v posledných metroch mal najviac síl Holanďan v službách SKY Wouter Poels. Druhú priečku obsadil Michael Albasini, tretí skončil Portugalčan Rui Costa. Britský tím sa tak radoval zo svojho premiérového víťazstva na jednom z piatich monumentov.
Uplynulý týždeň sa konal aj štvordňový závod v talianskych Dolomitoch Giro del Trentino. Hlavní favoriti na celkové prvenstvo boli Vincenzo Nibali z Astany a Mikel Landa zo SKY. Astana síce vyhrala úvodnú tímovú časovku, no v nasledujúcom dni už ukázal výbornú formu líder tímu SKY a ujal sa celkového vedenia o 10 sekúnd pred Jakobom Fuglsangom z Astany. Vo zvyšných dvoch dňoch predviedol Tanel Kanger rovnako z kazašského tímu skvelé výkony a zvíťazil v oboch etapách. Na celkové prvenstvo mu to ale nestačilo, keď vďaka bonusovým sekundám v záverečnej etape zvíťazil celkovo práve Mikel Landa. Kazašský tím si tak pripísal tri víťazstvá v štyroch dňoch, no ostal bez celkového triumfu. Nibali opäť zaostával za najlepšími a jeho forma pred blížiacim sa Girom určite nie je najlepšia.
Cez víkend štartoval aj Peter Sagan v rakúskom Graze na závode horských cyklistov. Bohužiaľ však spadol a z preteku musel odstúpiť. Našťastie sa mu nič vážne nestalo a nastúpi aj na podujatí horskej cyklistiky v českých Tepliciach.
Slovenské zastúpenie mal aj závod Tour of Croatia. Vo farbách Tinkoffu sa na štart postavili Michael Kolář, Erik Baška a Juraj Sagan. Erik si pripísal v úvodnej etape pekné piate miesto. Michael šprintoval v druhej a obsadil rovnako skvelé štvrté miesto. Celkovým víťazom závodu pri Jadranskom mori sa stal domáci jazdec Matija Kvasina z azerbajdžanskej stajne Synergy Baku Cycling Project.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár