Zhrnutie týždňa: Slovenské želiezka v ohni v ďalekej Malajzii, Sagan ladí formu

zdroj: twitter.com/tinkoff_team

V polovici deviateho týždňa nám odštartoval závod v ďalekej Malajzii a počas víkendu nám začali aj prvé belgické klasiky. Nemenej zaujímavé novinky sme sa dozvedeli aj z World Tour tímov.
Tour de Langkawi je názov 8-dňového preteku, ktorého jubilejného 20. ročníka sa zúčastnila aj trojica Slovákov v službách Tinkoffu. Lídrami sú predovšetkým Michael Kolář a Erik Baška, ktorí sa snažia o úspechy v rovinatých dojazdoch. O ich dobré pozície pred cieľom sa stará zvyšok tímu aj s Jurajom Saganom. V doterajších piatich etapách sa viac darilo Michaelovi, ktorý si pripísal dve štvrté a jedno šieste miesto, Erik Baška skončil raz na štvrtom mieste. Dúfajme teda, že vo zvyšných troch etapách sa podarí našim mladíkom vystúpiť aj na pódiové umiestnenie.

V sobotu bola na programe klasika Omloop Het Nieuwsblad v okolí belgického mesta Gent. Na štartovnej listine figurovali veľké mená vrátane nášho Peťa Sagana ako aj jeho najväčších rivalov Grega Van Avermaeta z BMC, Toma Boonena z Etixxu – Quick Step či Alexandra Kristoffa z Katushe. Prvé vážnejšie útoky nastali 57 kilometrov pred cieľom na stúpaní Taaienberg, kde tempo rozprúdil hlavne Luke Rowe z britského Sky. Sagan mierne stratil na skupinu jazdcov, ktorá sa po vrchole utvorila. Po niekoľkých kilometroch ju však viac – menej bez problémov dotiahol. Postupne sa sformovala záverečná pätica cyklistov, v ktorej nechýbal Peter ale aj Greg Van Avermaet. Ten ráznym útokom približne 200 metrov pred cieľom nedal nikomu šancu a dočkal sa tak vytúženého triumfu. Náš majster sveta obsadil druhú priečku, čo značí výbornú formu a vo zvyšku jarnej časti sezóny sa rozhodne máme na čo tešiť.

Nedeľná klasika Kuurne – Brussel – Kuurne, tentokrát v okolí Brusela, vyšla bravúrne Jasperovi Stuyvenovi zo stajne Trek – Segafredo. Belgičan sa veľmi nenápadným útokom 17,5 kilometra pred finišom odtrhol od vedúcej skupiny a pohodlne svoj náskok zväčšoval. V závere si mohol dovoliť zvoľnil tempo a osláviť svoj zaslúžený triumf. Závod bol poznačený silným vetrom, v ktorom množstvo jazdcov stratilo kontakt s pelotónom. Ten v závere dostihol početnú vedúcu skupinu a začal sa boj o druhé miesto. V špurte zvíťazil Alexander Kristoff, náš Peter jazdil celý pretek bezpečne v strede pelotónu a obsadil pekné siedme miesto.

Pozitívne aj negatívne správy tento týždeň priniesli stajne Movistar a Giant – Alpecin. Pokrok v rekonvalescencii dosiahol Adriano Malori, ktorý utrpel závažné zranenia hlavy ešte na podujatí Tour de San Luis v Argentíne. Naopak Španiel Johnatan Castroviejo sa podrobil operácii lakťovej kosti a po dobu dvoch mesiacov bude nosiť golier v dôsledku zlomeniny siedmeho krčného stavca po nepríjemnom páde na minulotýždňovom etapáku v Portugalsku. John Degenkolb z nemeckého Giantu – Alpecin pokračuje v zotavovaní po nehode na sústredení z úvodu sezóny. Ako však uviedol jeho tím, je jasné, že sa nepredstaví na tohtoročných monumentoch Miláno – San Remo a Paríž – Roubaix.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár