Zomrel Raymond Poulidor, „večne druhý“ rekordér Tour

zdroj: twitter.com/OutOfCycling

Cyklistický svet dnes opustila veľká osobnosť. Vo veku 83 rokov zomrel Raymond Poulidor. Od 8. októbra bol hospitalizovaný v nemocnici v Saint-Léonard-de-Noblat. Vo svojej domovskom meste skonal v stredu o druhej hodine ráno.

Pred mesiacom sa jeho stav zhoršil kvôli vyčerpaniu. Francúzsky bývalý cestný cyklista aj tento rok bol ambasádorom spoločnosti Crédit Lyonnais a prítomný bol na štarte aj v cieli väčšiny etáp Tour de France. Bohatý program si vypýtal svoju daň a Poulidor bojoval s vyčerpaním.

„Pou – pou“, ako je Poulidor prezývaný,  sa narodil 15. apríla 1936 v Masbaraud-Mérignat v strede Francúzska. Svoju cyklistickú kariéru prežil v jednom tíme – Mercier, v ktorom jazdil od roku 1960 a ďalších 17 sezón.

Jeho cyklistická kariéra bola poznamenaná hlavne bojom s dvoma velikánmi športu. Poulidorov nesmierny talent bol častokrát zatienený Jacquesom Anquetilom a neskôr aj Eddym Merckxom. Obaja spomínaní cyklisti sú považovaní za najlepších vôbec a v dobe ich dominancie bolo veľmi ťažké s nimi bojovať. Na rozdiel od Poulidora, obaja majú na konte päť triumfov z Tour de France. Raymond po čase dostal neslávne známu prezývku „večne druhý“, keďže na najslávnejších pretekoch skončil až osemkrát v prvej trojke, no ani raz ich nevyhral a dokonca ani nenosil žltý dres. Vytvoril tým rekord.

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Na pódiu Tour de France stál aj vo svojej poslednej sezóny v roku 1976. Pri svojom odchode vo veku štyridsať rokov už mal na konte iné významné úspechy. Najväčším je jediné víťazstvo na pretekoch Grand Tour, a to Vuelta a España roku 1964. Okrem nej si v Španielsku pripísal k menu štyri etapové triumfy. Na Tour de France mal etáp sedem.

Celkovo získal 73 profesionálnych triumfov. Medzi nimi aj monumentálna klasika Miláno – San Remo 1963, klasika Valónsky šíp alebo celkové klasifikácie na Paríž – Nice, Critérium du Dauphiné a Critérium International. Druhý bol aj na majstrovstvách sveta v roku 1974, kde ho porazil Eddy Merckx.

Fanúšikovia cyklistiky si ho budú pamätať ako niekoho, kto sa dlhý čas dokázal postaviť aj úplne najlepším borcom a nevzdával sa, aj keď jeho šance boli menšie. Za to mu patrí obdiv aj uznanie.

Poulidor sa po konci kariéry zúčastňoval rôznych cyklistických podujatí, čo mu vydržalo až do jeho smrti. V štartových mestečkách rozdával rozhovory o vývoji pretekov a svoje skúsenosti využíval pri krátkom komentovaní situácie v cyklistike.

Smútiť bude predovšetkým jeho rodina, ktorej členom je aj súčasný najväčší cyklistický multitalent Mathieu van der Poel. Poulidor bol jeho starým otcom. Ten už bohužiaľ nikdy neuvidí svojho vnuka ďalej vyhrávať, aj keď mu holandský fenomén už teraz ponúkol veľkolepé výkony.

Česť jeho pamiatke

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár