1. etapa Critérium du Dauphiné: Brent Van Moer zaskočil všetkých

Brent Van Moer 1. etapa Critérium du Dauphiné 2021

zdroj: twitter.com/Lotto_Soudal

1. etapa Critérium du Dauphiné 2021 sa skončila prekvapivým víťazstvom z úniku dňa. Belgičan Brent Van Moer (:lts:) dotiahol svoju celodennú aktivitu až do víťazného konca.

Ešte pred týždňom Van Moer viedol jednodňovku Ronde van Limbrug, ale v závere zle odbočil a hlavná skupina ho dostihla. 23-ročný jazdec sa v prvej etape Dauphiné dostal do vedúcej skupinky dňa, z ktorej zvíťazil po sólo jazde.

Po šprinte pelotónu skončil s odstupom 25 sekúnd na druhom mieste Talian Sonny Colbrelli (TBV) a tretí bol Clément Venturini (ACT). Ich tímy nenašli počas dňa podporu v stíhaní úniku a v závere mali problém dostihnúť silného jazdca Lotto Soudal. V brejku dňa sa nachádzali ešte Patrick Gamper  (BOH) a Cyril Gautier (B&B Hotels p/b KTM), ale na posledných stúpaniach dňa ich Van Moer opustil. Po veľkom sóle oslavoval prvé víťazstvo v kariére.

Brent Van Moer bol zároveň najaktívnejším jazdcom na vrchárskych prémiách. Berie tak všetky možné dresy – žltý pre celkového lídra, zelený pre lídra bodovacej súťaže, modrý s bielymi bodkami pre najlepšieho vrchára a biely pre najlepšieho mladého jazdca.

Bren Van Moer po 1. etape Critérium du Dauphiné:

„Minulý týždeň som bol dosť sklamaný, predviedol som dobré sólo, ale mal som smolu. Dnes som sa chcel predviesť a som šťastný, že sa mi to podarilo medzi veľkými menami na Dauphiné. V závere som sa cítil veľmi dobre a išiel som sám.“

V pondelok je na programe kopcovitá etapa do Sauges.



Ako prebehla 1. etapa Critérium du Dauphiné 2021

V nedeľu bola na programe prvá etapa pretekov Critérium du Dauphiné. Na úvod nás čakalo 182 kilometrov a klasikársky profil. V itinerári bolo menej náročných stúpaní a jedna šprintérska prémia. Začiatok i koniec etapy bol v mestečku Issoire, ktoré leží v regióne Auvergne. Žije tu približne 15 tisíc obyvateľov.

1. etapa Critérium du Dauphiné 2021 profil:

1. etapa Critérium du Dauphine
1. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

Únik dňa

Ihneď po štarte sa do úniku dostala 4-členná skupina. V nej boli Patrick Gamber (BOH), Cyril Gautier (B&B Hotels p/b KTM), Ian Garrison (:dqt:) a Brent Van Moer (:lts:). Ich náskok sa vyšplhal na hodnotu 5 minút. V polovici etapy bol náskok stále na hodnote piatich minút, no tímy na celkové poradie začínali zvyšovať tempo.

V strede etapy z prvej skupiny vypadol Američan Ian Garrison, ale zvyšok dobre spolupracoval a udržoval svoj náskok. S 20 km do konca mal brejk sľubný náskok dvoch minút a začínal pomýšľať na víťazstvo. Tempo udávala hlavne zostava Bahrain Victorious pre Sonnyho Colbrelliho a UAE Team Emirates pre Alexandra Kristoffa.

Pelotón sa k úniku nepriblížil

Van Moer sa medzitým osamostatnil na čele pretekov s 15 km na pásku. Po posledných stúpaniach dňa mal náskok 50 sekúnd na pelotón. Z neho vypadali šprintéri ako Kristoff, Mads Pedersen alebo Fabio Jakobsen.



13 km pred cieľom vyskúšal samostatný útok Valentin Madouas (FDJ), ale ani sa nepriblížil ku kvalitnému výkonu jazdca Lotto Soudal.

1. etapa Critérium du Dauphiné 2021:

01Brent Van MoerLotto Soudal04:13:00
02Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 25
03Clément VenturiniAG2R Citroën Team+ 25
04Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 25
05Kaden GrovesTeam BikeExchange+ 25
06Nils PolittBORA-hansgrohe+ 25
07Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 25
08Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 25
09Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 25
10Alejandro ValverdeMovistar Team+ 25

Critérium du Dauphiné  2021 – celkové poradie:

01Brent Van MoerLotto Soudal04:12:49
02Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 30
03Clément VenturiniAG2R Citroën Team+ 32
04Patrick GamperBORA-hansgrohe+ 33
05Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 36
06Kaden GrovesTeam BikeExchange+ 36
07Nils PolittBORA-hansgrohe+ 36
08Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 36
09Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 36
10Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 36

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár