1. etapa Giro d’Italia 2022: Van der Poel ide do ružového

Giro d'Italia 2022
1. etapa Giro d'Italia 2022

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/1522

105. ročník boja o nezameniteľný ružový dres sa začal. 1. etapa Giro d’Italia 2022 mala po celý deň rovinatý charakter, no o zaujímavé vyvrcholenie sa postaralo cieľové stúpanie vo Vyšehrade neďaleko slovenských hraníc. S ním si dokázal najlepšie poradiť najväčší favorit Mathieu van der Poel, ktorý si tak po dňoch strávených v žltom drese na minuloročnej Tour de France oblieka prvýkrát ružový dres.  

Po celý deň mala etapa monotónny prejav, no záver priniesol strhujúci boj o etapový vavrín a prvý ružový dres. O ten bojoval dokonca aj šprintér Caleb Ewan (:lts:), ktorý perfektne zvládol záverečné stúpanie. Pár desiatok metrov pred cieľovou čiarou však zavadil o zadné koleso dnes druhého Biniama Girmaya (:iwg:) a nepríjemne sa ocitol na zemi. Tretí finišoval Pello Bilbao (TBV).

Z pohľadu celkového boja o maglia rosa, prvá etapa priniesal prvé sekundové rozostupy medzi favoritmi.

1. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

Profil:

https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-1-of-the-giro-ditalia-2022-budapest-visegrad/

Slávnostný štart

Pelotón sa do 105. vydania najťažšej grandtour z pohľadu prevýšenia zahryzol v hlavnom meste Maďarska, na Moste slobody.

Dvojčlenný únik

Hneď po ostrom štarte sa vytvoril dvojčlenný celodenný únik v zložení Mattia Bais a Filippo Tagliani (obaja Drone Hopper Androni Giocattoli Team). Na pelotón si zakrátko vybudovali až 10 minút náskoku.

Monotónnosť a vyčkávanie na záver

Hlavným korením úvodnej etapy talianskej grandtour bola monotónnosť a pohodové tempo v pelotóne. Ten sa nikam neponáhľal a držal čelné duo na dostrel. Jediným spestrením dňa boli kreatívni diváci a šprintérske prémie. Najväčšie bonusy na nich získali jazdci v úniku. Pre pekné body do súťaže o cyklámenový dres sa však šprintovalo aj z balíka a bol to práve Giacomo Nizzolo (:isn:), kto dal najviac najavo, že to bude práve on, kto sa posnaží tento dres vyhrať.

Čelné duo bolo napokon eliminované 14 kilometrov pred cieľom. V úniku tak strávili viac ako 180 kilometrov.

Stúpavý finiš vo Vyšehrade

Vozovka sa začala zdvíhať 5 kilometrov pred cieľom. Úvodná pasaž stúpania nebola príliš prudká, no tím Alpecin – Fenix, ktorý vo svojom centre skrýval top favorita dňa – Mathieu van der Poela, obsadil hrot pelotónu a zvýšil tempo. Veľa pretekárov sa však držalo vpredu.

Ako prvý zaútočil Lawrence Naesen (act:) a to 3 kilometre od cieľa vedľa hradu Vyšehrad. Hlavné pole bolo v tom momente vedené tímom INEOS – Grenadiers a tempo pokleslo. Lawrence Naesen si budoval náskok mála sekúnd.

Ako druhý razantne zaútočil Lennard Kämna (BOH) a poľahky obehol Naesena. Do cieľa však zostávalo ešte 1700 naklonených metrov. Favoriti zostávali v pokoji. Kämnu mali na dohľad.

800 metrov pred cieľom zaútočil Davide Formolo (UAD), no medzery sa netvorili. Prekvapením bolo, že sa v takomto stúpaní dokázal udržať šprintér Caleb Ewan (:lts:), ktorý v závere dokonca šprintoval o etapový vavrín. Útly austrálčan však niekoľko desiatok metrov pred páskou škrtol koleso Biniama Girmaya a nepríjemne spadol. Bolo to presne v momente, kedy práve Biniam Girmay (:iwg:) a Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) zvádzali húževnatý súboj o víťazstvo a prvý ružový dres. Napokon o trošku viac síl mal práve Holanďan Mathieu van der Poel.

1. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Pozrite tiež

Zajtra prvá grandtour sezóny pokračuje časovkou jednotlivcov v Budapešti.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár