Giro d’Italia 2022 Preview: Trasa, favoriti, parametre na jednom mieste

Giro d'Italia 2022

zdroj: @ Marco Alpozzi/LaPresse

Dámy a páni, priaznivci tej najlepšej cestnej cyklistiky, Giro d’Italia 2022 je tu. Už tento piatok (6. mája) sa cyklisti vydajú v ústrety pretekom, ktoré si svoju charizmu starostlivo držia už 105 rokov. Pelotón zavíta do troch krajín a len pár kilometrov od slovenských hraníc. Čo môžeme očakávať od súboja o nezameniteľný ružový dres? Kto môže pomýšľať na skvelé výsledky? Aké etapy preveria jazdcov? Kto vo Verone okúsi tú pravú chuť amore infinito?       

História Giro d’Italia

Amore infinito uzrelo svetlo sveta po prvýkrát už v roku 1909 (6 rokov po prvom ročníku Tour de France). Motívom bolo zvýšiť predaje národného športového printového periodika La Gazzeta dello Sport. Síce sa prvé ročníky konali v tieni finančnej neistoty a pretekári sa museli pravidelne pasovať s nebezpečnými podmienkami (gravel cesty, snehové mantinely vysoko v Alpách…), preteky si postupne vybudovali svoju nezameniteľnú identitu, ktorá dodnes láka milióny priaznivcov po celom svete. Navyše talianska grandtour sa môže pýšiť tým, že spomedzi všetkých 21-etapových pretekov je najpokrokovejšia. O tom svedčí aj slávnostný štart tejto grandtour v Jeruzaleme v roku 2018. Preto súboj o ružový dres (farba je odvodená od farby stránok La Gazetta dello Sport) je v súčasnosti celosvetovým športovým podujatím. Zaujímavosťou je fakt, že ružový dres sa stal symbolom víťaza až v roku 1931. Preto v aktuálnej sezóne spoznáme jeho 101. držiteľa.

Nalini - procycling

Cyklistami, ktorí získali najväčší počet triumfov sú Alfredo Binda, Fausto Coppi a Eddy Merckx. Všetci traja vyhrali Giro d’Italia až 5x. Ako býva zvykom na všetkých pretekoch, najväčší počet víťazstiev má na konte práve organizujúca krajina a to Taliansko (69 titulov). V posledných rokoch sa však menoslov víťazov stáva viac medzinárodným.

Víťazi Giro d’Italia (posledných 10 rokov)

Giro d’Italia 2022 – parametre

  • typ: grandtour
  • krajiny: Maďarsko, Slovinsko a Taliansko
  • počet etáp: 21 (2 časovky jednotlivcov, 4 rovinaté etapy, 4 zvlnené/klasikárske etapy, 5 kopcovitých etáp a 6 horských etáp)
  • dĺžka: 3 445 kilometrov
  • celkové prevýšenie: 50 580 metrov
  • začiatok: 6. mája (piatok)
  • koniec: 29. mája (nedeľa)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport
  • tímová prezentácia: 5. mája (štvrtok)

Giro d’Italia 2022 – trasa

https://www.giroditalia.it/en/the-route/

Grande Partenza v Budapešti

Ako sa už niekoľko mesiacov vie, 105. ročník talianskej grandtour odštartuje z hlavného mesta Maďarska. Cyklisti u našich južných susedov pobudnú dokopy tri dni (so slávnostnou tímovou prezentáciou štyri).

1. etapa

https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-1-of-the-giro-ditalia-2022-budapest-visegrad/

Prvá etapa odštartuje v Budapešti, no finišovať sa bude ešte bližšie k slovenským hraniciam, a to vo Vyšehrade na 5-kilometrov dlhom stúpaní. Maximálny sklon stúpania síce dosahuje iba 8%, jazdci na celkové poradie by nemali spať na vavrínoch. Uvidíme tak zaujímavý boj o prvý ružový dres.

2. etapa

Profile / Altimetriea Tappa 2 Stage 2 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-2-giro-ditalia-2022-budapest-budapest-tissot-itt/

Ešte zaujímavejšia bude druhá etapa, pretože celý deň cyklisti zostanú v Budapešti. Na programe bude 9-kilometrov dlhý boj s chronometrom. Stúpavý finiš bude taktiež hlavným korením druhého súťažného dňa. Záverečné serpentíny dovedú pretekárov do Budína.

3. etapa

altimetria / profile Tappa 2 Stage 2 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-3-giro-ditalia-2022-kaposvar-balatonfured/

Zahraničná Grande Partenza vyvrcholí treťou etapou na území Maďarska. Tentokrát by sa k slovu mali dostať čistokrvní šprintéri. Potom na pretekárov čaká prvý deň voľna.

Vitaj Taliansko (etapy 4. – 9.)

4. etapa

altimetria / profile Tappa 4 Stage 4 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-4-giro-ditalia-2022-avola-etna-rif-sapienza/

Taliansko privíta pretekárov hneď zostra. Vo štvrtej etape sa totiž bude stúpať na najmýtickejší kopec Sicílie, na Etnu, ktorá pravidelne rozhodí kocky v celkovej klasifikácii. Súboj o Maglia Rosa tak už naozaj začne na viac ako 30-kilometrov dlhom cieľovom stúpaní.

5. etapa

altimetria / profile Tappa 5 Stage 5 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/tappa-5-del-giro-ditalia-2022-catania-messina/

V piatej etape pretekári ešte budú zdolávať kilometre na Sicílii. Cieľ je však situovaný na severe v meste Messina, v rodisku Vincenza Nibaliho. Preto sa očakáva šprintérsky dojazd.

6. etapa

Start / Partenza Tappa 6 Stage 6 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-6-giro-ditalia-2022-palmi-scalea-riviera-dei-cedri/

Prvá kontinentálna talianska etapa bude mať prívlastok šprintérska. Pre pretekárov na celkové poradie to bude čisto tranzitná etapa.

7. etapa

Altimetria / Profile Tappa 7 Stage 7 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-7-giro-ditalia-2022-diamante-potenza/

Rovinu vystriedajú Apeniny, do ktorých sa cyklisti zahryznú už od úvodu. Na cyklistov bude čakať 5 klasifikovaných stúpaní, ktoré v prípade nepriazne počasia otvárajú dvere chaotickým pretekom.

8. etapa

Altimetria / Profile Tappa 8 Stage 8 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-8-giro-ditalia-2022-napoli-napoli-procida-capitale-italiana-della-cultura/

Azda najdynamickejšiu etapu budeme môcť vidieť v okolí mesta Neapol. Dôvodom je zvlnený profil, ktorý sa skôr podobá na profil jednej z ardenských klasík. Napriek tomu takéto etapy sú presne tie, ktoré sú pre taliansku grandtour charakteristické.

9. etapa

Altimetria / Profile Tappa 8 Stage 8 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-9-giro-ditalia-2022-isernia-blockhaus/

Druhým vysokohorským finišom bude kopec menom Blockhaus, ktorý patrí medzi 10 najnáročnejších stúpaní v Taliansku po boku Stelvia či Mortirola. Záverečných 14 kilometrov nepríjemného sklonu definitívne rozhodne, kto na celkový triumf môže pomýšľať a kto nie. Na ďalší deň pretekárov čaká druhý voľný deň.

Týždeň č. 2 (etapy 10. – 15.)

10. etapa

Altimetria / Profile Tappa 10 Stage 10 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-10-giro-ditalia-2022-pescara-jesi/

Deň a noc. Aj takto by sa dala ocharakterizovať prvá etapa v druhom pretekárskom týždni. Prvá polovica bude rovinatá, no v druhej časti na cyklistov čakajú steny ako Civitanova Alta, Recanati, Filottrano, Santa Maria Nova a Monsano. Víťaza spoznáme v Jesi, pričom to môže byť aj cyklista z neskorého úniku.

11. etapa

Altimetria / Profile Tappa 11 Stage 11 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-11-giro-ditalia-2022-santarcangelo-di-romagna-reggio-emilia/

Etapa naprieč regiónom Emilia-Romagna prinesie rovinu všetkých rovín. Na cyklistov nečaká ani jedno stúpanie. Iba rovné a široké cesty. Najtechnickejšie pasáže prídu v urbanistických zónach. V cieli by sa mal tešiť čistokrvný šprintér.

12. etapa

Altimetria / Profile Tappa 12 Stage 12 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-12-giro-ditalia-2022-parma-genova/

Po rovine príde náročná etapa cez Apeniny. Trasa bude neustále z Parmy stúpať pozdĺž údolia rieky Taro až po Passo del Bocco. Odtiaľ cyklisti okúsia technický zjazd a ďalšie dve stúpania. Finišovať sa bude v Janove. 

13. etapa

Altimetria / profile Tappa 13 Stage 13 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-13-giro-ditalia-2022-sanremo-cuneo/

Najťažším stúpaním 13. etapy bude kopec Colle di Nava. Po jeho zdolaní však pretekárov čaká už len prevažne naklonená rovina (raz klesavo, raz stúpavo).

14. etapa

Altimetria / Profile Tappa 14 Stage 14 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-14-giro-ditalia-2022-santena-torino/

Späť ku koreňom klasiky Miláno – Turín. Toto bude hlavný motív 14. etapy pretekov Okolo Talianska, keďže cieľ je naplánovaný v meste Turín a okrem toho jedným zo stúpaní je aj slávna Superga, kde sa takmer každoročne rozhoduje spomínaná klasika.

15. etapa

Altimetria / Profile Tappa 15 Stage 15 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-15-giro-ditalia-2022-rivarolo-canavese-cogne/

Druhý pretekársky týždeň vyvrcholí horským cyklistickým divadlom. Na menej ako 100 kilometroch budú cyklisti musieť zdolať tri stúpania prvej kategórie a to Pila, Verrogne a cieľové Cogne, ktoré ku koncu sa síce láme, no cyklistov potrápi. Pôjde tak o tretí dojazd na vrchol stúpania. Na druhý deň sa cyklisti prebudia do 3. voľného dňa.

Záverečný týždeň (etapy 16. – 21.)

16. etapa

Altimetria / Profile Tappa 16 Stage 16 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-16-giro-ditalia-2022-salo-aprica-sforzato-wine-stage/

Záverečný týždeň začne in medias res náročnou horskou skúškou – kráľovskou etapou v Alpách. Prekážkami tento raz budú stúpania ako povestné Mortirolo či Goletto di Cadino. Do cieľa síce vedie zjazd, no len 7 kilometrov pred ním vrcholí stúpanie prvej kategórie. Organizátori si teda pripravili zaujímavú etapu.

17. etapa

Altimetria / Profile Tappa 17 Stage 17 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-17-giro-ditalia-2022-ponte-di-legno-lavarone/

V Alpách zostaneme aj v 17. súťažný deň. Finišovať sa opäť nebude na vrchole stúpania, ale po zjazde, no víťazom bude opäť vrchár.

18. etapa

Altimetria / Stage Profile 18 Stage 18 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-18-giro-ditalia-2022-borgo-valsugana-treviso/

Posledná možnosť pre šprintérov príde v 18. etape, ktorá v celej svojej dĺžke má klesavý charakter.

19. etapa

Altimetria / Profile Tappa 19 Stage 19 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-19-giro-ditalia-2022-marano-lagunare-santuario-di-castelmonte/

Do kopcov sa pretekári vrátia už v 19. etape (predposlednej kopcovitej). Časť etapy prevedie pelotón aj po slovinskom území, no cieľ bude na talianskej pôde na stúpaní Santuario (štvrtý horský finiš).

20. etapa

Altimetria / profile Tappa 20 Stage 20 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-20-giro-ditalia-2022-belluno-marmolada-passo-fedaia/

Horské vyvrcholenie, aké sa na Giro d’Italia patrí! Passo san Pellegrino, Passo Pordoi a cieľové Passo Fedaia (5. cieľové stúpanie)… To sú tri záverečné kopce, ktoré poriadne preveria výdrž pretekárov. Nutne však nerozhodnú celkovú klasifikáciu.

21. etapa

Altimetria / Profile Tappa 20 Stage 20 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-21-giro-ditalia-2022-verona-cronometro-delle-colline-veronesi-tissot-itt/

Cieľové mesto talianskej grandtour nie je stabilné, mení sa každou edíciou. Tentoraz 105. víťaza Giro d’Italia 2022 spoznáme v meste Verona a to po 17-kilometrov dlhej časovky jednotlivcov. Tá definitívne rozhodne, kto si maglia rosu vezme so sebou domov.

Favoriti Giro d’Italia 2022

Ružový dres (celové poradie)

  • Simon Yates (:bex:)
  • Joao Almeida (:dqt:)
  • Richard Carapaz (:ins:)
  • Romain Bardet (DSM)
  • Guillaume Martin (COF)
  • Pello Bilbao (TBV)
  • Mikel Landa (TBV)
  • Miguel Angel Lopez (AST)
  • Jai Hindley (BOH)
  • Wilco Kelderman (BOH)
  • Hugh Carthy (:efn:)
  • Esteban Chaves (:efn:)
  • Tom Dumoulin (:tjb:)
  • Ivan Ramiro Sosa (MOV)
Nalini - procycling

Z Tour de France si fanúšikovia zvykli, že stále pred pretekmi je spomedzi favoritov na celkový triumf jazdec, alebo dvaja jazdci, od ktorých sa očakáva, že vyhrajú. 105. ročník Giro d’Italia však bude iný. Síce je pole favoritov na celkový triumf veľké, žiaden z nich nie je pasovaný do role hlavného megafavorita. Medzi najskúsenejších môžeme zaradiť víťazov a to Toma Dumoulina (2017) a Richarda Carapaza (2019). Jai Hindley taktiež bude ťažiť zo skúseností, ktoré nadobudol v roku 2020, kedy skončil celkovo druhý. Francúz Romain Bardet sa zas nechal počuť, že po minuloročnom 8. mieste si brúsy zuby na lepší výsledok.

Modrý dres (súťaž vrchárov)

Klasifikácia o najlepšieho vrchára môže taktiež byť zaujímavá. O zisk modrého dresu sa môžu pokúsiť čistý vrchári ako Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa), Attila Valter (FDJ), Gulio Ciccone (:tfr:), Bauke Mollema (:tfr:) či Jan Hirt (:iwg:), ale taktiež jazdci, ktorý pomýšľali na celkové poradie, no konzistentné výsledky nie sú schopní dosahovať. Takouto cestou sa môže po vypadnutí z celkovej klasifikácie uberať napríklad Vincenzo Nibali (AST) alebo Alejandro Valverde (MOV), pre ktorého to bude posledné Giro v kariére.

Cyklámenový dres (bodovacia súťaž)

Kto nahradí Petra Sagana (TotalEnergies), ktorý túto súťaž naposledy ovládol? Pole šprintérov je síce užšie, no do Talianska zavítajú také mená ako Mark Cavendish (:dqt:), Cees Bol (DSM), Fernando Gavíria (UAD), Caleb Ewan (:lts:), Giacomo Nizzolo (:isn:), Arnaud Démare (FDJ) či Phil Bauhaus (TBV).

Klasikári

Pelotón na talianskych cestách bude obsahovať aj klasikárov. Talianskej grandtour nezavreli dvere Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Biniam Girmay (:iwg:) či Davide Ballerini (:dqt:),

 

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “Giro d’Italia 2022 Preview: Trasa, favoriti, parametre na jednom mieste

  1. má ineos lepšieho ako carapas? som prekvapený že mu nezmenili plany ani po zranení Bernala…alebo pojde aj giro aj tour?

Pridaj komentár