1. etapa Okolo Algarve 2023: Kristoff v novom tíme ukázal, že do starého železa nepatrí

1. etapa Okolo Algarve 2023

zdroj: https://twitter.com/VoltAlgarve/status/17/photo/1

1. etapa Okolo Algarve 2023 odštartovala už 49. ročník etapových pretekov na juhu Portugalska. V cieli rovinatej etapy sa z výhry tešil veterán zo severu Alexander Kristoff (UNO-X Pro Cycling), ktorý porazil druhého Jordiho Meeusa (BOH). Tretí finišoval kolega dnešného víťaza Søren Wærenskjold, zástupca mladej generácie šprintérou. 

Pre 35-ročného Alexandra Kristoffa to nie je len prvé víťazstvo v tejto sezóne, ale taktiež prvé víťazstvo za prokontinentálny tím UNO-X Pro Cycling. Otázky pochybovačov, či takáto súhra bude fungovať, dostali rýchlu odpoveď. Kristoff taktiež prerušil víťaznú hegemóniu Fabia Jakobsena (SOQ) v meste Lagos. Holandský rýchlik tu zvíťazil až trikrát po sebe v rokoch 2019, 2020 a 2022.

1. etapa Okolo Algarve 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/stage-1/today/profiles

Štart:

Kvinteto na čele

Cyklistov na juhu Portugalska privítalo nevľúdne a daždivé počasie. To však nebránilo pätici pretekárov zapojiť sa do celodenného úniku. Čelo teda pozostávalo z pretekárov ako A. Kamp (Tudor Pro Cycling Team), A. Grigorev (Efapel Cycling), A. Ferreira (Kelly-Simoldes-UDO), R. Lourenço (AP Hotels-Tavira-SC Farense) a S. Garcia (Glassdrive-Q8-Anicolor). Išlo teda o jazdcov kontinentálnych tímov, ktorí sa snažili zviditeľniť v boji o čiastkové úspechy v podobe prémií. Na pelotón si vypracovali náskok viac ako dvoch minút.  

Prémie

Prvou prémiou na programe bola skúška vrchárov. Cyklisti stúpali na kopec Cruz de Assumada (4. kategória), ktorý najrýchlejšie zdolal domáci R. Lourenço. António Ferreira zas vyhral druhú vrchársku prémiu v druhej polovici etapy. 

Záverečnou prémiou bola skúška šprintérov, na ktorej sa body delili ešte medzi členov celodenného úniku. Tu si zas víťazstvo pripísal Alexander Kamp, ktorý spoločne s Grigorevom zotrvali v čele pretekov najdlhšie. Bolo to presne do méty 12 kilometrov pred cieľom. 

Hromadný šprint 

V závere si fanúšikovia mohli úžívať hromadný šprint na širokej rovnej ceste. Aj z toho dôvodu bol šprint mierne chaotický a typický svojou šírkou od jedného kraja vozovky po druhý. V ľavej časti hlavnej skupiny sa rysoval malý šprintérsky vlak nórskeho prokontinentálneho tímu UNO-X Pro Cycling, v ktorom rolu rozbiehača plnil Søren Wærenskjold a rolu šprintérskeho lídra zas veterán Alexander Kristoff. Ten si počkal do méty približne 200 metrov, kedy spustil svoj šprint. Wærenskjold však naďalej, vidiac svojho kolegu v boji o už aj tak istý etapový vavrín, šprintoval, čím si zabezepčil tretiu priečku.

Inú cestu zvolil Jordi Meeus (BOH), ktorý napokon finišoval na druhom mieste.

1. etapa Okolo Algarve 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa, ktorá bude finišovať na mýtickom Alto sa Foia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár