Okolo Algarve 2023 Preview: sezóna v Európe sa začína

Okolo Algarve 2023

zdroj: https://twitter.com/GcnRacing/status/16/photo/1

Okolo Algarve 2023 už zajtra, 15. februára, začne písať svoj 49. ročník. Ide o etapové preteky, ktoré sa konajú v najjužnejšom regióne Portugalska a každoročne otvárajú cyklistickú sezónu na európskom kontinente. Aj preto sa pri Atlantickom oceánu stretnú veľké cyklistické hviezdy. Víťaz ostatného ročníku Evenepoel, úradujúci majster sveta, však bude chýbať kvôli účasti na UAE Tour.

Štartovať však plánuje úradujúci majster sveta v časovke jednotlivcov, 25-ročný Nór, Tobias Foss (TJV).

História Okolo Algarve

Prvý ročník pretekov sa konal v roku 1960. Ďalšia edícia uvidela svetlo svetla o rok neskôr, no potom boli preteky vyňaté z kalendára UCI. Doň sa vrátili až v roku 1977. Odvtedy si Portugalsko vybudovalo stabilnú pozíciu vo svete cyklistiky práve vďaka týmto pretekom.

Prvé ročníky boli charakteristické tým, že ich vyhrávali výlučne portugalský jazdci. Neskôr, keď preteky naberali na prestíži a kvalite, sa našli aj víťazi, pochádzajúci z iných kútov sveta. Napríklad Čech Tomáš Konečný vyhral na juhu Portugalska v roku 1998. V súčasnosti sú preteky vyhrávané najmä mladými jazdcami s označením vychádzajúce hviezdy.

Víťazi Okolo Algarve (posledných 10 rokov)

Previous winners

Okolo Algarve 2023 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • začiatok: 15. februára (streda)
  • koniec: 19. februára (nedeľa)
  • počet etáp: 5
  • ročník: 49.
  • krajina: Portugalsko (tegión Algarve)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI ProSeries

Okolo Algarve 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/gc/today/overview-profiles

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/stage-1/today/profiles

Portimão bude opäť hostiť štart Okolo Algarve. 49. ročník začne 200 kilometrovou etapou, druhou najdlhšou. V Lagose sa rozhodne o víťazovi a prvom držiteľovi žltého dresu. Síce profil tak nevyzerá, papierovo ide o etapu pre šprintérov. Tým sa však nemusí páčiť stúpanie štvrtej kategórie v Cruz da Assumada a kopec treej kategórie v Nave (138,9 km).

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/stage-2/today/profiles

Druhá etapa dostáva prívlastok kráľovská, pretože sa po rovinatom priebehu bude finišovať na kopci, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou pretekov Okolo Algarve. Jedná sa o cieľový kopec Alto da Foia, ktorý meria 7,7 kilometrov a priemerný sklon dosahuje 6,1%. Presne na tomto stúpaní Remco Evenepoel (SOQ) získal veľa času na rivalov pri svojich triumfoch v rokoch 2020 a 2022.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/stage-3/today/profiles

Po súboji kráľov na pretekárov čakajú rovinaté kilometre (dokopy 204) medzi mestami Faro a Tavira. Na záver sa očakáva hromadný šprint a víťazstvo šprintéra.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/stage-4/today/profiles

Kopcovitejší ráz bude mať štvrtá etapa, ktorá prehovorí do celkového poradia v zmysle jeho potvrdenia. S tými kartami, ktoré sa rozdajú v druhej etape na Alto da Foia, s nimi sa bude na stúpaní Alto do Malhao hrať.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/volta-ao-algarve/2023/stage-5/today/profiles

Na záver si pretekári vyskúšajú boj s chronometrom na trati dlhej 25 kilometrov. Pôjde teda o výživnú časovku jednotlivcov, ktorá jednoznačne určí, kto sa stane v poradí 49. kráľom regiónu Algarve.

Okolo Algarve 2023 – favoriti

Šprintéri

Preteky Okolo Algarve každoročne lákajú tak ako vrchárov, tak aj klasikárov no i šprintérov. Tento rok ku Atlantickému oceánu zavítajú Fabio Jakobsen (SOQ), ktorý je trojnásobným víťaz v meste Lagos, Jordi Meeus (BOH), Alexander Kristoff (Uno-X Pro Cycling Team), John Degenkolb (DSM), Mike Teunissen (ICW) a Matteo Trentin (UAD). 

GC jazdci

Aj v boji o celkový triumf sa zíde skvelá konkurencia. Do Algarve to majú namierené Sergio Higuita (BOH), ktorý veľmi dobre jazdil na pretekoch Vuelta a San Juan, Jai Hindley (BOH), Thymen Arensman (IGD), Daniel Martinéz (IGD), Warren Barguil (ARK) či Bauke Mollema (:tfr:).

Veľkú pozornosť je potrebné nasmerovať aj na domácich pretekárov ako sú Joao Almeida (UAD), bratia Oliveirovci (obaja UAD) či veterán Rui Costa (ICW).

Časovkári

V záverečnej etape by sme mali vidieť boj medzi Stefanom Bissegerom (EFE) a Filippom Gannou (IGD), ktorý v Argentíne ukázal, že hory mu nie sú cudzie. Veľkým favoritom je aj Stefan Kung (FDJ).

Pozor však na úradujúceho majstra sveta v časovke Tobiasa Fossa (TJV). V rozhovore pred sezónou sa vyjadril, že: V tejto sezóne chcem dosiahnuť konzistentné výsledky. Dúfajme, že tento týždeň v Algarve to bude začiatok. Je to jeden z mojich osobných cieľov v sezóne. Momentálne sa cítim perfektne. Zima prebehla veľmi dobre. Tréning bol dobrý a dokázal som najazdiť veľa kilometrov. Nemôžem sa dočkať, kedy začnem opäť pretekať.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár