5. etapa Vuelta a San Juan 2023: Superman López útokom nedal nikomu šancu

5. etapa Vuelta a San Juan 2023

zdroj: https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/188/photo/2

5. etapa Vuelta a San Juan 2023, prívlastkom kráľovská, finišovala na Alto del Colorado v nadmorskej výške viac ako 2 600 metrov.  Preto o víťazstvo sa pobili vrchári, spomedzi ktorých mal najsilnejšie nohy Miguel Ángel López (Team Medellin-EPM), ktorý o 30 sekúnd porazil druhého Filippa Gannu (IGD). Tretí finišoval Sergio Higuita (BOH). Majster sveta Remco Evenepoel (SOQ), doposiaľ posledný víťaz argentínskeho etapáku, bral 7. priečku s viac ako minútovou stratou.   

Peter Sagan (TotalEnergies) podľa papierových predpokladov nezasiahol do boja o popredné priečky a finišoval na 101. mieste.

5. etapa Vuelta a San Juan 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/vuelta-ciclista-a-la-provincia-de-san-juan/2023/stage-5/today/profiles

Klasický začiatok

Hneď po štarte sa vytvorila skupina 7 cyklistov, jazdiaca pred pelotónom v úniku. Pelotón vedený tímom INEOS Grenadiers sa však konsolidovane držal jej tempa. Rozostup stúpol maximálne na necelých 6 minút. Priebeh bol pod kontrolou.

Najväčším lákadlom pre jazdcov v úniku bola šprintérska prémia, ktorú vyhral Gerardo Tivani. Prvú a aj druhú hroskú prémiu zas získal Christofer Jurado. V úniku však najdlhšie vytrval Leandro Messineo. Avšak pred pelotónom, v ktorom sa v tom čase nachádzali všetci favoriti na celkové poradie, neprišiel do cieľa.

Selekcie v pelotóne

K prvým výraznejším selekciám v hlavnom poli došlo približne na méte 20 kilometrov pred cieľom. Na jeho hrote pracovali najmä jazdci tímov Bora-hansgrohe, Team Medellin-EPM či INEOS gGenadiers. Remco Evenepoel (SOQ) v drese úradujúceho majstra sveta taktiež aktivitou nešetril, no osamostatniť sa nedokázal.

K tomu rozhodujúcemu útoku došlo 6 kilometrov pred cieľom, kedy Miguel Angel Lopez zišiel zo sedla a výrazne zvýšil tempo. Tieňoval ho Sergio Higuita (BOH) a „Pippo“ Ganna (IGD), no na Kolumbijskú raketu v závere nestačili.

Rodák z Kolumbie dokonale využil výškový faktor vo svoj prospech a získal tak svoje už 23. profesionálne víťazstvo, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou premení aj na to celkové, pretože ako lídra priebežného poradia ho do cieľa čakajú už len rovinaté etapy, v ktorých sa neočakávajú veľké zmeny.

5. etapa Vuelta a San Juan 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Už zajtra je na programe klasika Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 aj s naším Martinom Svrčekom (SOQ).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár