Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 Preview: Martin Svrček opäť v akcii

Články
Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023

zdroj: https://twitter.com/lotto_dstny/status/14/photo/1

Už 29. januára sa do cyklistického kalendára vráti jednodňovka Cadel Evans Great Ocean Road Race po dvojročnej odmlke spôsobenej Covidom-19. Pôjde tak o 7. ročník. Slovensko bude mať zastúpenie v podobe Martina Svrčeka (SOQ).

Cadel Evans Great Ocean Road Race – história

Podujatie sa ihneď stalo súčasťou austrálskej cyklistickej histórie, keďže vznikli ako memento cyklistu Cadela Evansa v roku 2015. Napriek odvážnym útokom skončil Cadel piaty. O rok neskôr sa Cadel vrátil, no tentoraz sa pripojil k tisíckam nadšencov cyklistiky na TAC People’s Ride, kde sa tisíce účastníkov všetkých vekových kategórií a schopností zúčastňujú jednej z najmalebnejších jázd na svete.

Elitné mužské cestné preteky dosiahli vrchol svetovej cyklistiky v roku 2017, kedy boli povýšené do kalendára UCI World Tour. Neskôr v roku 2020 zas pribudli ženské preteky, ktoré sú navyše ako prejav rodovej rovnosti rovnako odmeňované ako tie elitné mužské. V rokoch 2021 a 2022 sa preteky nekonali kvôli celosvetovej pandémii spôsobenej koronavírusom. 

Predošlí víťazi

Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 – parametre

  • dátum: 29. januára (nedeľa)
  • typ: klasika
  • dĺžka: 174 kilometrov
  • ročník: siedmy
  • krajina: Austrália
  • kategória: muži elite
  • UCI Tour: UCI World Tour

Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 – trasa

Mapa pretekov:

https://www.procyclingstats.com/race/great-ocean-race/2023/result/overview

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o klasiku, ktorá sa každoročne koná v mestečku Geelong, profil postáva takmer identický každý rok. Opäť sa teda očakávajú najväčšie útoky a selekcie na pahorku Challambra Crescent, ktorý meria 900 metrov a priemerný sklon dosahuje 9,2%. Do cieľa by teda mala doraziť malá skupinka, ktorá si to rozdá v šprinte. Víťazstvo osamote, avšak, je taktiež jednou z možností.

Favoriti

Medzi top favoritov musíme jednoznačne zaradiť domácich Austrálčanov ako Jai Hindley (BOH) či Ben O’Connor (ACT), ktorým by vyhovoval neskorý sólo únik až po cieľovu pásku. Avšak azda o čosi vyššia pravdepodobnosť víťazstva je na strane Jaya Vinea (UAD), ktorý len nedávno ovládol Santos Tour Down Under a rozhodne bude chcieť pokračovať vo víťazsnom ťažení na domácej pôde.

Na druhej strane bude mať Austrália želiezka v ohni aj v podobe šprintérov, ak preteky vyústia do hromadnej koncovky. Chuť po trochu smolnom priebehu pretekov Santos Tour Down Under by mal mať Michael Matthews (JAY). V rýchlostnom súboji mu bude silným rivalom Caleb Ewan (Lotto – Dstny).

Spomedzi nie Austrálčanov sa o popredné priečky budú pokúšať Ethan Hayter (IGD), Simon Yates (JAY), Alberto Betiol (EFE), Jordi Meeus (BOH), Patrick Bevin (DSM) či Mauro Schmid (SOQ), ktorému by mal domestika robiť Slovák Martin Svrček, pre ktorého preteky prinášajú ďalšiu možnosť nabrať cenné súťažné kilometre na úrovni World Tour.

Pozrite tiež:

Peter Sagan (Totalenergies) dnes odhalil svoje plány do budúcnosti. V pokračovaní kariéry vidí jasný smer.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár