Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023: Mayrhofer prvýkrát víťazne

Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023

zdroj: https://twitter.com/TeamDSM/status/1621/photo/2

Klasika Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 po 2 rokoch opäť ukázala svoju znamenitú tvár. Zo svojho vôbec prvého víťazstva sa tešil len 22-ročný pretekár Marius Mayrhofer (DSM), ktorý v záverečnom šprinte porazil Huga Pagea (:isw:) a tretieho Simona Clarkeho (Israel – Premier Tech). Pre mladého nádejného nemeckého pretekára je to prvý výrazný úspech po piatich rokoch strávených vo World Tour.  

Slovák Martin Svrček (SOQ) si na pretekoch plnil úlohy domestika, do cieľa preto nedorazil.

Reakcia víťaza:

Marius Mayrhofer, ktorého povzbudzovala jeho rodina v dave fanúšikov, sa po víťazstve nechal počuť: „Je to skvelý pocit. Hneď po dojazde som bol emocionálne úplne hotový a nemohol som tomu uveriť. Teraz som opäť v poriadku a som šťastný, že som vyhral. Stále som plný adrenalínu a šťastia. Dnes večer si moje nohy trochu oddýchnu. Stúpanie bolo dosť ťažké, najmä pre šprintéra. Niekoľkokrát som si musel siahnuť na dno, ale dnes som sa cítil naozaj dobre.“

Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/great-ocean-race/2023/result/today/profiles

Van der Hoorn neostal svojej povesti dlžný

Od úvodnej pasáže sa do čela prebojoval Taco van der Hoorn (ICW) spoločne s Mathisom Le Berrem (ARK). Spoločnými silami si na konsolidovaný pelotón vybudovali náskok necelých 4 minút, lenže Mathis Le Berre si účinkovanie v čele pretekov veľmi neužíval, preto sa zaradil späť do pelotónu. Van der Hoorn, víťaz etapy na talianskom Gire, pokračoval v sólo jazde až do prvého zo záverečných kôl.

Tu sa k nemu pridala dvojica v zložení Jonas Rutsch (EFE) and Ewan Costiou (ARK). Čelná trojica bola v tom čase prenasledovaná skupinou 12 pretekárov, v ktorej jazdili aj favoriti ako George Bennett, Jai Hindley (BOH) či Michael Matthews (JAY). Veľká pozornoisť však bola nasmerovaná na austrálskeho hviezdneho šprintéra s prezývkou „Pocket Roctek“ – Caleba Ewana (Lotto – Dstny), ktorý v danej skupine mal najväčšie predpoklady na víťazstvo, ak by preteky vyústili do hromadného šprintu.

Postupne ako kilometre ubiehali a hromadný šprint sa stával čoraz viac reálnejší, zo skupiny vypadol Taco van der Hoorn, ktorý tak drvivú väčšina dňa strávil v úniku, v jeho obľúbenej „disciplíne“. Marius Mayrhofer (DSM) bol v tom čase tiež súčasťou silnej skupiny, no na jeho víťazstvo to vôbec nevyzeralo, pretože bol zapletený do pádu. K vážnym zraneniam ale nedošlo, Mayrhofer tak mohol ďalej pokračovať.

Záver

V záverečnom kole bol ako prvý na vrchole stúpania Challambra Sven Erik Bystrøm (ICW), skupina ašpirantov na triumf však bola kohezívna i naďalej. Nedochádzalo k deľbám na menšie skupinky. Preto napokon klasika organizovaná na počesť Cadela Evansa vyústila do hromadného šprintu, v ktorom napriek papierovým predpokladom šprintéri ako Ewan či Matthews ťahali za kratší koniec. Rôzhodujúcim faktorom sa ukázala dobrá pozičná jazda Mariusa Mayrhofera, ktorý tak mohol okúsiť chuť prvého profesionálneho víťazstva. Druhý finišoval v tesnom závese Hugo Page (ICW), kolega Van der Hoorna z celodenného úniku. Tretie miesto bral Simon Clarke (Israel –  Premier Tech).

Michael Matthews napokon skončil na nepopulárnom 4. mieste. Caleb Ewan ešte o 2 priečky nižšie.

Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Skvelý deň pre tím DSM zavŕšil Sam Welsford víťazstvom v 6. etape Vuelty a San Juan 2023.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár