1. etapa Okolo Álp 2021: Gianni Moscon vedel, kedy zaútočiť

Gianni Moscon 1. etapa Okolo Álp 2021

zdroj: Francesco Rachello / Tornanti.cc

Nový týždeň, nové etapové preteky. Tie sa dnes, 19. apríla, začali v Alpách na taliansko-rakúskom pohraničí, a teda cyklisti si dnes merali sily medzi sebou v 1. etape pretekov Okolo Álp 2021. Išlo o najjednoduchšiu etapu, ktorá končila v centre rakúskych Álp, v Innsbrucku. V tomto olympijskom meste sa z etapového triumfu tešil Talian Gianni Moscon (:ins:) vďaka krásnemu ataku pár kilometrov pred cieľom.

Priebeh etapy

1. etapa Okolo Álp 2021
1. etapa Okolo Álp 2021

Motív celodenného úniku

Celodenný únik sa vytvoril hneď v úvode počas stúpania na nekategorizovaný kopec. Zišli sa v ňom trojica v zložení Alessandro De Marchi (:isn:), Marton Dina (Eolo-Kometa) a Felix Engelhardt (Tirol-KTM). Postupne si vybudovali až päťminútový náskok na pelotón. Ten bol vedený najmä tímom Astana Premier Tech, ktorý nepoľavil ani počas stúpania na Brennerský priesmyk, kde dokonca snežilo. Preto viacerí cyklisti museli siahnuť po teplejšom oblečení.

Image
https://twitter.com/BHRVictorious/status/1384127491183239178/photo/1

Počas klesania z Brennerského priesmyku však pelotón ešte väčšmi zrýchlil, preto časový náskok čelnej trojice bol 45 kilometrov pred cieľom iba jeden a pol minútový. A teda v tej časti etapy, kedy pretekári našli na záverečný okruh. Dominantou na ňom bol kopec Axams, ktorý bol zaradený aj do itinerára majstrovstiev sveta z roku 2018. V jeho priebehu najväčšiu silu ukázal práve Alessandro De Marchi, ktorý odpáral ostatných dvoch kolegov z úniku. Takto osamote však na čele pretekov zotrval iba do druhého prejazdu stúpania Axams.

Nástupy

V pelotóne to začalo vrieť, zaútočilo viacero cyklistov, no nástupy vyšli iba týmto štyrom jazdcom: Pello Bilbao (TBV), Santiago Umba (Androni-Sidermec), Daniel Savini (Bardiani CSF)a Mattias Skjelmose (:tfr:). Tí spolupracovali a postupne si budovali časový vankúš na vyselektovaný pelotón, ktorý sa snažil zmazať časovú stratu. Na sťahovaní sa podieľali najmä stajne ako Ineos Grenadiers, AG2R Citroen a Caja Rural.

Záver

V závere sa cyklisti museli popasovať ešte s jedným malým strmým „brdkom“. V ňom bola uniknutá štvorica dostihnutá, no ihneď po konsolidácii hlavnej skupiny zaútočil Gianni Moscon (:ins:). Tento Talian mal pri vstupe do posledných dvoch kilometrov k dobru iba pár sekúnd. S pelotónom ho spájal vizuálny kontakt. Napokon však svoj energický nástup dotiahol do šťastného konca a vyhráva prvú etapu. Vyhral ju aj napriek tomu, že v posledných možných metroch etapy ho dostihol Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling Team). Moscon však bol v šprinte bezkonkurenčný a neporaziteľný.

1. etapa Okolo Álp 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Gianni MosconINEOS Grenadiers03:29:24
02Idar AndersenUno-X Pro Cycling Team+ 00
03Alexandr RiabushenkoUAE Team Emirates+ 00
04Fabio FellineAstana-Premier Tech+ 00
05Nick SchultzTeam BikeExchange+ 00
06Enrico BattaglinBardiani CSF Faizanè+ 00
07Gianluca BrambillaTrek-Segafredo+ 00
08Ruben GuerreiroEF Education-NIPPO+ 00
09Natnael TesfazionAndroni Giocattoli-Sidermec+ 00
10Reinardt Janse Van RensburgQhubeka ASSOS+ 00

V utorok je na programe druhá etapa, ktorá už bude oveľa náročnejšia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár