1. etapa Okolo Baskicka 2022: Roglič víťazstvom začal tam, kde minule skončil

Okolo Baskicka 2022
Primoz Roglic 2022 Okolo Baskicka 2022 cyklistika

zdroj: Luis Angel Gomez/SprintCyclingAgency©2022

1. etapa Okolo Baskicka 2022 odštartovala 61. ročník najťažších týždňových cyklistických pretekov sveta. Na úvod cyklistov čakala 7,5 kilometra dlhá časovka jednotlivcov. V cieli najrýchlejší čas zajazdil Primož Roglič (:tjb:), ktorý sa ako obhájca titulu na trať vydal ako posledný. V historickom centre Hondarribii len o 5 sekúnd porazil druhého Remca Evenepoela (:dqt:). Na treťom mieste finišoval Rémi Cavagna (:dqt:). Zajtra sa v žltom drese predstaví Roglič, ktorý tak v Baskicku začína presne tam, kde minule skončil. 

Časové rozostupy v celkovej klasifikácii nie sú veľké. Veľakrát išlo doslova o stotiny, o čom svedčí aj postavenie štvrtého (Thomas), piateho (Yates) a šiesteho (Vlasov) pretekára po dnešku. Všetci traja sa zmestili do jednej sekundy.

1. etapa Okolo Baskicka 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=6&y=2022&e=00

Adam Yates so solídnym časom

Pretekári sa postupne na štartovú rampu dostávali od popoludnia. Spomedzi favoritov na celkové poradie priebežne najlepší čas v prvej polovici štartového poľa zašiel Adam Yates (:ins:) – 10 minút, 6 sekúnd. Veľkí favoriti však ešte boli na štarte.

Hra stotín

Ako čas postupoval ďalej, do cieľa prichádzali ďalší pretekári ako napríklad Jon Izagirre (COF), ktorý za Britom Yatesom zaostal o dve sekundy. Po ňom však do cieľa prišiel Geraint Thomas (:ins:), ktorý svojho kolegu Yatesa porazil len o 16 stotín sekundy. Alexander Vlasov (BOH) zas za Thomasom zaostal o 23 stotín sekundy a umiestnil sa na priebežnom treťom mieste. Veľmi technická časovka prinášala vyrovnané súboje.

Favoriti ako Remco Evenepoel (:dqt:) či Primož Roglič (:tjb:) sa pripravovali v tieni tímových autobusov.

Rémi Cavagna ide do čela

Stotinový súboj ukončil Rémi Cavagna (:dqt:), ktorý zašiel o dve sekundy rýchlejší čas ako dovtedajší líder Geraint Thomas. Hranicu 10 minút však ešte nikto nezlomil.

Nezlomil ju ani Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý počas časovky musel meniť bicykel. O celkové poradie tak pravdepodobne prišiel. Zlú východiskovú pozíciu do ďalších etáp získal aj Sergio Higuita (BOH), kotrý na hlavných konkurentov stratil viac ako 30 sekúnd.

Záver dvojice megafavoritov

V samotnom závere fanúšikovia mohli sledovať súboj medzi mladým Belgičanom Remcom Evenepoelom (:dqt:) a skúseným Primožom Rogličom (:tjb:). Ako prvý z tejto dvojice sa na trať vydal belgický supertalent. Na medzičase mal k dobru pohodlných 8 sekúnd a v cieli ako prvý zlomil hranicu 10 minút. Preto sa usadil na priebežne prvom mieste s časom 9 minút a 53 sekúnd.

Primož Roglič sa ale nevzdával. Na medzičase bol pomalší za Belgičanom len o 53 stotín. Schýľovalo sa k dramatickému záveru. Napokon v cieli Remca Evenepoela porazil o 5 sekúnd a zajtra sa oblečie do žltého dresu. Slovinec tak zopakoval scenár z minulého roka. Remco stratil kvôli trošku horšej technike.

1. etapa Okolo Baskicka 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Peter Sagan (TotalEnergies) podľa všetkého nebude štartovať ani na 4-etapových pretekoch Circuit Sarthe. V aktualizovanej štartovej listine jeho meno nefiguruje. Vyjadrenie tímu nenastalo, výsledky zdravotných testov sú taktiež neznáme.

Zajtra pokračujú preteky Okolo Baskicka 2. etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár