Okolo Baskicka 2022 Preview: riadne kopcovitá cesta za povestnou baretkou

Okolo Baskicka 2022
Okolo Baskicka 2022

zdroj: https://twitter.com/ehitzulia/status75/photo/1

61. ročník najťažších etapových pretekov sveta je tu. Podujatie Okolo Baskicka 2022 od 4. apríla opäť privíta tých najlepších vrchárov sveta, ktorý sa pobijú o cennú trofej – baskickú baretku. V permanencii budú musieť byť v každej jednej kopcovitej etape. O finálnej podobe celkového poradia rozhodne slávne stúpanie Arrate. Na štart sa postavia hviezdy ako Roglič, Higuita, Alaphilippe či Yates.    

História Okolo Baskicka

Preteky Okolo Baskicka mali nepokojnú históriu. V rokoch 1924 – 1935 sa konalo len 8 ročníkov. Organizovaniu bránili finančné problémy no taktiež občianska vojna. Počiatky by sa teda dali opísať aj pomocou románu od Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza. V roku 1952 Cyklistický klub Eibar spustil nové 3-dňové podujatie s názvom Gran Premio de la Bicicleta Eibarresa na oslavu svojho 25. výročia založenia. Inauguračný ročník vyhral bývalý francúzsky národný šampión Louis Caput. V roku 1969 sa organizátori rozhodli spropagovať preteky (v tom čase mali 5 etáp) ako Vuelta al País Vasco – XVIII Bicicleta Eibarresa, čím sa podnik Bicicleta Eibarresa fakticky zlúčil do znovuzrodeného Okolo Baskicka. Potom ale nastali problémy s financovaním samotnej značky „Okolo Baskicka“. Napokon to všetko vyústilo do toho, že vôbec prvým oficiálnym víťazom Okolo Baskicka je Francis Pélissier z Francúzska.

Najúspešnejšími jazdcami v Baskicku sú Španiel José Antonio González, ktorý vyhral preteky štyrikrát (1972, 1975, 1977 a 1978) a Španiel Alberto Contador, ktorý vyhral preteky tiež štyrikrát (2008, 2009, 2014 a 2016). Od svojho oživenia sa preteky konajú každoročne. Výnimku priniesla iba celosvetová pandémia. Víťaz si na pódiu tradične navlieka baskickú baretku.

Víťazi Okolo Baskicka (posledných 10 rokov)

Okolo Baskicka 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • ročník: 61.
  • počet etáp: 6 (
  • začiatok: 4. apríla
  • koniec: 9. apríla
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Okolo Baskicka 2022 – trasa

Mapa:

https://itzulia.eus/en/stages-2022/

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2022/stage-1/today/profiles

61. ročník odštartuje 8 kilometrov dlhou časovkou jednotlivcov. Cyklisti v nej budú musieť zdolať stúpanie tretej kategórie a záverečné dve terénne vlny.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2022/stage-2/today/profiles

Do ozajstných baskických kopcov cyklisti zavítajú hneď v druhej etape. Najťažším stúpaním bude kopec Lizarraga (2. kategória), ktorý meria necelých 10 kilometrov. Záverečné kilometre však sú tiež zaujímavé a sľubujú dynamický finiš, v ktorom môže prekvapiť aj outsider, ktorý prežije 208 kilometrov.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2022/stage-3/today/profiles

„Ľahšie“ kopce, ktoré sú však ľahké len na papieri. To čaká pretekárov na tretí deň. Zaujímavá bude najmä druhá polovica zvlnenej etapy, v ktorej nájsť rovinaté kilometre je takmer nemožné. To môže vyhovovať výbušným pretekárom, ktorí sa neboja útočiť. Jazdci na celkové poradie si aj v tejto etape budú musieť dať pozor tak ako v predošlých dvoch.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2022/stage-4/today/profiles

Ďaleko od trendu neodskočí ani 4. etapa, v ktorej nájdeme tri strmé stúpania. Záverečné kilometre sú však výnimočne rovinaté.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2022/stage-5/today/profiles

Predposledná etape taktiež chystá vrchárske divadlo. Po prvýkrát sa bude finišovať do kopca v Mallabii. Jazdcov na celkové poradie opäť teda nečaká nič ľahké.

6. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/itzulia-basque-country/2022/stage-6/today/profiles

Až na záver príde na rad kráľovská horská etapa. Finišovať sa bude na slávnom kopci Arrate, ktorý nesmie chýbať ani v jednom z ročníkov. Tu sa definitívne rozhodne o držiteľovi žltého dresu a 61. baskickej baretky.

Favoriti Okolo Baskicka 2022

Na štarte nebudú chýbať momentálne najväčšie vrchárske hviezdy. Primož Roglič (:tjb:) nastúpi na štart ako dvojnásobný víťaz tohto podujatia a stále čerstvý hrdina z Paríž – Nice. Dvorným domestikom mu bude Jonas Vingegaard, ktorý by za istých okolností mohol pomýšľať aj na celkové poradie. Veľkým konkurentom dvojici tímu Jumbo-Visma by mal byť Adam Yates (:ins:), ktorý na pretekoch za slnkom taktiež dokázal  jazdiť výkonnostne na vysokej úrovni. Pódium mu ušlo len o pár sekúnd. Do silnej trojky musíme zaradiť aj víťaza pretekov Okolo Katalánska – Sergia Higuitu (BOH).

Zo Španielov sa predstaví Enric Mas (MOV) či Pello Bilbao (TBV), celkovo deviaty muž z Tirrena-Adriatica. Konkurencie schopný by taktiež mal byť Francúz David Gaudu (FDJ) či Michael Woods (:isn:).

Vo zvlnených etapách má veľké šance duo tímu Quick-Step Alpha Vinyl: úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe a Remco Evenepoel, ktorý svoje chute nebude skrývať ani v boji o žltý dres.

So zaujímavou silnou zostavou prichádza na sever Španielska tím Spojených arabských emirátov. Vďaka svojmu line-upu budú môcť taktiku rozohrať viacerými kartami.

Dresy Okolo Baskicka 2022:

Pozrite tiež:

Už v nedeľu sa bude konať 106. ročník monumentálnej klasiky De Ronde.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár