Okolo Flámska 2022 Preview: Bez Sagana, Muuru-Kapelmuuru a možno aj Van Aerta

Okolo Flámska 2022
Okolo Flámska 2022

zdroj: https://twitter.com/qst_alphavinyl/status/3304/photo/1

Iba v jedno nedeľné ráno sa Flámi a s nimi celý svet sa nesmelo zobúdza, aby v tisícoch obkolesil dláždené poľnohospodárske cesty belgického vidieku… Dámy a páni,  už túto nedeľu 3. apríla vyvrcholí Flámsky týždeň plný tej najvzrušujúcejšej belgickej cestnej cyklistika. 106. ročník monumentálnej klasiky Okolo Flámska 2022 (De Ronde) aj tento rok láka veľké mená profesionálneho pelotónu, ktoré sa cenné víťazstvo v Oudenaarde pobijú na tých najpreslávenejších helingenoch. Peter Sagan (TotalEnergies) však kvôli zníženej výkonnosti a možným zdravotným problémom bude chýbať. Tie pociťuje aj najväčší favorit belgický univerzál Wout van Aert (:tjb:), ktorý sa nezúčastnil cvičnej prehliadky trate.   

História monumentu Okolo Flámska

Prvý ročník sa konal ešte v roku 1913, a preto monument Okolo Flámska (Ronde van Vlaanderen, De Ronde) je spomedzi piatich monumentálnych klasík najmladší. Napriek tomu táto jarná klasika má bohatú históriu a dlhé dejiny prestíže. Síce sa trasa viackrát na mape menila, v reáli stále ostáva rovnaká: rovina, pretínajúca prebúdzajúcu prírodu, krátke strmé vydláždené stúpania – helingeny, krátke technické zjazdy, vietor a desaťtisíce fanúšikov nalepených na bariérach. To sú „Flandry“, ako ich poznali v minulosti, ako ich poznáme teraz a aké aj budú. V súčasnosti sa preteky rozhodujú na stúpaniach ako Koppenberg, Taaienberg a Muur-Kapelmuur. Záverečné kombo Oude-Kwaremont a Paterberg definitívne delí víťazov od porazených.

Nalini - procycling

Najviac víťazstiev má Belgicko (69 triumfov), pričom až šiestim cyklistom sa podarilo vyhrať tento monument trikrát, čo je samotný rekord. Konkrétne ide o Belgičanov ako Achiel Buysse, Eric Leman, Tom Boonen a Johan Museeuw, prezývaný ako ako „Flámsky lev“. Zo zahraničných cyklistov sa trikrát podarilo zvíťaziť Fiorenzovi Magnimu a Fabianovi Cancellarovi. Slovák Peter Sagan ovládol toto podujatie v roku 2016, kedy De Ronde písalo svoju stú strany v bohatej knihe života. Navyše to bolo v dúhovom drese majstra sveta.

Víťazi monumentu Okolo Flámska

Okolo Flámska 2022 – parametre

  • typ: monumentálna severská klasika
  • dátum: 3. apríla (nedeľa)
  • ročník: 106.
  • dĺžka: 273 kilometrov
  • profil: zvlnený (18 helingenov, 6 kockových úsekov na rovine)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport (celé preteky)
  • počasie: polojasno, max. 9 stupňov Celzia (v Oudenaarde)

Okolo Flámska 2022 – trasa

Mapa:

https://firstcycling.com/race.php?r=5&y=2022

Profil:

flamsko 20
https://www.rondevanvlaanderen.be/nl/rvv/elite-mannen/nieuws

Cyklisti sa na trať dlhú 273 kilometrov vydajú z mesta Antverpy. V úvode ich bude čakať 130-kilometrov dlhá rovina, v ktorej priebehu zdolajú dve kockové rovinaté úseky: Lippenhovestraat a Paddestraat. Prvým heligenom v menu 106. ročníka bude prvý prejazd najdlhším flámskym helingenom Oude-Kwaremontom (4 %; 2200 m). Potom bude nasledovať stúpanie na Kortekeer (6,6 %; 1000 m), ktoré však nie je vydláždené. Podobne ako nasledujúce stúpanie Achterberg (5,5 %; 1200 m). Kocky sa vrátia na úseku Holleweg, ktorý bude pripravovať cyklistov na vyasfaltovaný Wolvenberg (7,9 %; 645 m). Za ním bude nasledovať dvojica kockových úsekov a to Kerkgate a Jagerij. Po ich prejdení budú mať pretekári do cieľa ešte 100 kilometrov.

Príprava na veľké finále

Do tuhého pôjde od stúpania Molenberg (6,4 %; 400 m), po ktorom bude nasledovať nahustená trojica nedláždených helingenov Marlboroughstraat (2,9 %, 1900 m), Berendries (7 %; 940 m) a Valkenberg (8,1 %; 600 m). Po tejto „trojke“ na rad príde duo v zložení Berg Ten Houte (5,4 %; 1100 m) a Kanarieberg (7,7 %; 1000 m), ktorý ukončí prípravu na záverečných intenzívnych 60 kilometrov pretekania.

Veľké finále

Veľké finále sa začne cca 60 kilometrov pred cieľom na druhom prejazde helingenu Oude-Kwaremontom, ktorý je tradične zdvojený konkurujúcim bergom Paterberg (12,9 %; 360 m). Tu už môže dochádzať k závažnejším útokom, pretože do cieľa je to od tejto méty už iba hore-dole, pretože nasledovať budú tie najznámejšie kopce ako Koppenberg (11,6 %; 600 m), Mariaborrestraat, Steenbeekdries (5,3 %; 700 m), Taaienberg (6,6 %; 530 m) či Kruisberg/Hotond (5 %; 2500 m). Po Kruisbergu si pretekári „budú môcť vydýchnuť“ len na chvíľu, pretože čerešnička na torte sa bude blížiť. Záverečný (v poradí tretí) prejazd pivným bergom Oude-Kwaremontom je na programe 14 kilometrov pred cieľom. O kilometer ďalej útoky vyvrcholia na najstrmšom helingene vo flámsku – na Paterbergu (druhý prajazd), ktorý kedysi dávno nechal vydláždiť farmár len preto, aby pelotón Okolo Flámska zašiel aj popred jeho vlastný statok a nielen na kopec vedľa, kde už bol vydláždený Oude-Kwaremont.

Na záver cyklistov čaká tradičná 12-kilometrov dlhá rovina do Oudenaarde, kde preteky finišujú od roku 2012. Cyklisti tak Muur-Kapelmuur nezdolajú.

Favoriti Okolo Flámska 2022

Najväčším favoritom mal byť Belgičan Wout van Aert (:tjb:), ktorý sa však kvôli zlému pocitu nezúčastnil recon ride. To, či naozaj bude štartovať sa ukáže v najbližších dňoch, no jeho tím je skôr pesimisticky ladení. V prípad, ak by štartoval, víťaz E3 Saxo Bank Classic, bude favoritom číslo jeden. V tíme Jumbo-Visma však majú aj Christopha Laporta, ktorý senzačne obsadil druhé miesto na spomínanej „Étrojke“. A teda možno prichádza chvíľa práve tohto Francúza. V zálohe je taktiež Tiesj Bennot.

Veľkým rivalom Belgičana bude minuloročný víťaz Kasper Asgreen (:dqt:), ktorý stabilné výsledky preukazuje od začiatku sezóny. Pomáhať mu bude klasicky silná zostava aj so Zdenkom Štybarom.

Opomenúť taktiež nesmieme ani pretekárov ako je Matej Mohorič (TBV), víťaz Miláno-San Remo, Jasper Stuyven (:tfr:), Michael Matthews (:bex:), ktorý sa kvalitne rozjazdil v Katalánsku, či Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý len v stredu vyhral klasiku Naprieč Flámskom.

Kartami môže zamiešať Greg van Avermaet (ACT), Oliver Naesen (ACT), Mads Pedersen (:tfr:), Victor Campenaerts (:lts:), Sep Vanmarcke (:isn:) či Thomas Pidcock (:ins:), ktorý na klasike Naprieč Flámskom hlásil veľké výkonnostné zlepšenie.

Väčším prekvapením je štart Tadeja Pogačara (UAD), víťaza Strade Bianche či Tirreno-Adriatico. Ako sám povedal, jeho účasť na kockovom monumente je krok do neznáma. Kocky si už ale vyskúšal v stredu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár