1. etapa Okolo Ománu 2023: čerstvý otec Merlier zažil ďalší triumf

1. etapa Okolo Ománu 2023

zdroj: https://twitter.com/tourofoman/status/53/photo/2

1. etapa Okolo Ománu 2023 odštartovala už 12. ročník týchto púštnych pretekov. Finišovalo sa hromadným šprintom, z ktorého ako víťaz vzišiel Tim Merlier, ktorý do tímu Soudal Quick-Step priniesol už 66 víťazstvo zo stredného východu. Druhý skončil David Dekker (ARK) a tretí Axel Zingle (COF). Svoj debut v nových farbách zažil aj niekdajší majster sveta Mark Cavendish (AST). V úplnom závere skôr ťahal za kratší koniec, končiac na 21. priečke. 

Vyjadrenie víťaza:

„Nemôžem byť šťastnejší! Už som takmer dva týždne otcom, a preto je dnešný výsledok taký výnimočný. Toto víťazstvo je pre môjho syna. Ok, tie cyklokrosové preteky som vyhral už minulý mesiac, ale veľmi som túžil zažiť tento pocit čo najrýchlejšie na ceste a som rád, že sa mi to podarilo tu, v mojich úplne prvých etapových pretekoch s tímom.”

1. etapa Okolo Ománu 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-1/today/profiles

Štart:

Pokojný priebeh

Etapa od svojho začiatku nebola ničím špecifická. Ihneď v úvodných kilometroch sa vytvoril trojčlenný únik v zložení Jeroen Meijers, Rodrigo Álvarez a domáci Said Al Rahbi. Na kompaktný pelotón si dokázali vypracovať náskok stabilných 2 minút. Na hrote pelotónu pracovali najmä celky ako Soudal Quick-Step či Astana Qazaqstan.

Príjemným spestrením, jazdiac naprieč piesočnatou krajinou, boli prémie. Ako prvá bola na programe šprintérska, ktorú ovládol Španiel Rodrigo Álvarez. Nešlo však o šprint „na život a na smrť“. Druhá prémia dňa už priviedla cyklistov na vrchol stúpania Fanja. Jeroen Meijers sa pri zdolávaní sklonu necelých 9% dokázal odpútať od svojich kolegov z celodenného úniku, preto táto prémia išla na jeho konto, podobne ako druhá šprintérska skúška dňa o niekoľko kilometrov bližšie k cieľu.

Napokon sa sólo jazda Holanďana Jeroena Meijersa skončila až 16 kilometrov pred cieľovou páskou. Na čele hlavného poľa opäť tvrdo v tom čase pracovali stajne Quick-Stepu a Astany v prospech svojich šprintérov.

Záver

Na méte 3 kilometre do cieľa sa dopredu pretlačili jazdci tímu AG2R Citroen no celodenne dominujúce tímy sa nenechali odsunúť do zadných radov formujúcej sa skupiny, z ktorej sa napokon šprintovalo o cenný etapový vavrín. Dlho na dobrej pozícii jazdil Mark Cavendish (AST), no jemný kontakt s protivníkom ho vyviedol z rytmu; ráver vypustil. Naopak, do vynikajúcej pozície sa dostal neskorší víťaz Tim Merlier (SOQ), ktorý sa len pred dvoma týždňami stal otcom. Síce začal šprintovať z prvej pozície (tej najmenej výhodnej), sily druhého Davida Dekkra (ARK) neboli konkurencie schopné.

1. etapa Okolo Ománu 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa, ktorá by už nemala patriť šprintérom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár